Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2015 00:05 | Správy | Domáce správy

Zberateľ Tibor: Hračky z kinderiek nevyhadzujte, možno máte doma poklad!

Kinderko už dávno nie je iba výslužkou z veľkonočnej šibačky, mnohé deti si ho našli vo svojom mikulášskom balíčku!

Vlani oslávilo 40. narodeniny, no stále je obľúbené. Po figúrkach a hračkách, ktoré kinderká skrývajú, nebažia iba deti. Kindermánia opantala aj Tibora Géciho z Bratislavy, ktorý má v zbierke až 22 000 kinderhračiek! Hoci čokoláda kinder v hodnoteniach odborníkov nezískava veľa bodov, lebo má skrátka málo kakaa, o cennosti figúrok nikto nepochybuje. Veď vlastne ide hlavne o ne! Pre deti snáď nie je väčšieho lákadla ako kombinácia čokolády a hračky. Na to prišiel pred 41 rokmi aj Michele Ferrero, ktorý z Talianska poslal do sveta čokoládové sladkosti s prekvapením vnútri.

 

Odvtedy sa kindervajíčko stalo znakom detstva. Kultové minipostavičky, autíčka, lietadielka a iné minihračky z jeho vnútra zdobili detské poličky takmer každého z nás. Niektorých ľudí však láska k obľúbeným figúrkam neopustila ani v dospelosti. Ak vaše deti či vnúčatá už vyrástli a vy sa práve chystáte vyhodiť nepotrebné drobné postavičky do koša, dobre čítajte. Možno práve vy máte doma vzácny kúsok, za ktorý by zberatelia na burze neváhali zaplatiť stovky eur. Pre Tibora Géciho sa stalo zbieranie figúrok vášňou. Sleduje každú novú sériu, dopĺňa si tie staré a kvôli chcenej figúrke neváha vycestovať aj za hranice.

Otvoriť galériu
Detská láska

Tibor sa s kindervajíčkami a figúrkami z nich stretol ešte ako malý chlapec. „Pamätám si to ako dnes. Prvé vajíčko som dostal na meniny od svojej mamy, keď som mal desať rokov. Bola v ňom figúrka bojovníka, ktorá má na dnešnom trhu hodnotu 450 eur. Bohužiaľ, práve tá sa niekde stratila,“ spomína na svoje začiatky zberateľ. Toto však nebol moment, keď prepadol zberateľskej vášni. Tá sa v ňom prebudila až o pár rokov neskôr počas Veľkej noci.

„S bratrancom sme sa pretekali, kto si vyšibe viac vajíčok a nazbiera viac figúrok. Mali sme tety, ktoré žili v Bratislave a chodili do tuzexu v Ružinove. Inde sa kinderko v časoch socializmu nedalo zohnať. Vždy sme sa potom po šibačke stretli a ukazovali si naše úlovky.“

Otvoriť galériu
Po Nežnej revolúcii, keď bol tovar dostupnejší, sa figúrky z kindervajíčok zbierali omnoho ľahšie. „Po otvorení hraníc som opäť objavil čaro zberateľstva. Svoje figúrky z detstva som mal odložené a začali k nim pribúdať ďalšie, ktoré som kupoval napríklad svojim deťom. Okrem toho som vtedy robil vo firme, kde sa opravovali tlačiarne. Práve zaseknuté figúrky boli častou príčinou nefunkčností tlačiarní a občas sa tam našli naozaj pekné úlovky,“ usmieva sa Tibor.

Figúrkové cestovanie

Všetko sa však naplno rozbehlo až s rozmachom internetu. Tibor sa prostredníctvom rôznych stránok dozvedal o burzách. Vďaka láske k figúrkam precestoval kus Európy. „Najďalej som sa dostal do nemeckých Brém. Kinderká ma v podstate doviedli k tomu, aby som cestoval. Nevynechal som ani burzu v talianskej Verone či u rakúskych susedov,“ vymenúva. Ako sám hovorí, na burzách sa dajú nájsť naozaj cenné kúsky.

„Niekedy sa stane, že tam človek nájde figúrku, ktorá má v katalógu hodnotu 80 eur a na burze ju predávajú za euro, pretože sa toho chcú zbaviť. Stalo sa mi, že som tam našiel ozajstné poklady, a keď som sa predávajúceho opýtal, koľko za to chce, predal mi to za symbolickú cenu a občas aj dal zadarmo. Naposledy som pred rokom takto zohnal Tiffanyho lampu za jedno euro a v katalógu mala hodnotu 50 eur,“ teší sa Tibor a dodáva: „Preto je možné, že má niekto na povale alebo v pivnici naozajstný zberateľský unikát a ani o tom nevie. Často aj svojich známych tlačím, aby to doma preverili, keby náhodou...“

Cennosti

Najvzácnejšia figúrka, ktorú vlastní, stojí asi 300 eur. Doma má, ako správny zberateľ, aj najnovší katalóg všetkých figúrok a skladačiek legendárneho vajíčka. „Sú tam kompletne všetky série, čo boli vyrobené, aj s presnou cenou. Málokedy sa však figúrky reálne predávajú za katalógové ceny. Väčšinou sú o polovicu lacnejšie.“ Tiborovým najbližším cieľom je figúrka robota známeho z filmu Transformers. „Keby to doma vedeli, tak neviem, ako by mi to prešlo, ale kúpil som asi 30 až 40 vajíčok, aby som ho našiel. Nepodarilo sa, tak stále čakám, kde sa objaví, ale pssst,“ prezrádza s úsmevom.

Iný kraj, iná figúrka

Do všetkých štátov sa však nedováža rovnaká séria. Stáva sa, že každá krajina má inú sériu alebo napríklad iné farebné varianty jednej série. Práve farebná odlišnosť pritom môže mať veľký vplyv na cenu figúrky na burze. „Neviem, či sa niekto pomýli, alebo naschvál namaľuje napríklad časť figúrky inou farbou, a vtedy je celá figúrka alebo časť z nej drahšia. Je to taká rarita,“ vysvetľuje Tibor a spomína, že aj u nás na Slovensku sa občas našli takéto vzácne figúrky.

Otvoriť galériu
Niektoré štáty sú však z neznámeho dôvodu zvýhodňované. „Napríklad v Anglicku alebo aj v Rusku sa nachádzajú kindervajíčka, na ktorých sú vyobrazené série, ktoré momentálne fičia. A tak je v každom vajíčku zaručene nejaká figúrka z vyobrazenej série, a nie napríklad skladačka. Čo voči iným štátom nie je celkom fér.“

Tajné finty

O tom, či sa dá nejakým špeciálnym trikom spomedzi množstva neoznačených vajíčok vybrať práve to, ktoré hľadáme, existujú iba domnienky. „Najzarytejší zberatelia tvrdia, že podľa hrkania a hmotnosti vajíčka dokážu určiť, aký druh prekvapenia ukrýva. Mal som známych, ktorí robili v obchode a občas ich na mikrováhe vážili a na 99 % trafili do figúrky, ktorú hľadali. Ja som si raz takto podobne vyzbieral sériu pomocou magnetov. Vtedy figúrky obsahovali malé magnetické časti, a tak som v obchode chodil s magnetom ponad ne a ktoré vajíčko sa prichytilo, to som si kúpil.“

Ako znalec však vidí aj veľké rozdiely v čokoláde, ktorá obaľuje obľúbené figúrky. „Jednoznačne najlepšie kindervajíčka sú z Belgicka. Tam naozaj cítiť chuť čokolády. Švajčiari a Francúzi a aj Nemci majú tiež veľmi lahodnú čokoládu. Čo sa však nedá povedať o vajíčkach z poľskej produkcie, ktoré sa predávajú u nás,“ objasňuje rozdiely Tibor.

Milionový biznis

S geniálnym nápadom prišiel syn zakladateľa firmy Ferrero - Michele Ferrero. V roku 1974 v spolupráci s dizajnérom Henrym Rothom začal do čokoládových vajíčok umiestňovať ručne maľované hračky. Už po prvej sérii sa ukázalo, že to bol výborný nápad. Prvá várka kinderiek sa vypredala za necelú hodinu. Aj vďaka zberateľom predá firma Ferrero ročne milióny kusov obľúbených vajíčok. Od uvedenia na trh sa ich predalo 30 miliárd.

Vedec Dementos z roku 1981

Otvoriť galériu
Vedec Dementos.
Zdroj: Archív T. G
Víla Tecna z roku 2006

Otvoriť galériu
Víla Tecna.
Zdroj: Archív T. G
Škriatok Pumuckl z roku 1985

Otvoriť galériu
Škriatok Pumuckl.
Zdroj: Archív T. G

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo