Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.12.2015 05:37 | Prominenti | Domáci Prominenti

Peter Brajerčík alias Lacko z Hornej Dolnej sa čoskoro stane otcom: Svoju lásku dobýjal originálne!

Peter Brajerčík je ako Lacko Frlajz v seriáli Horná Dolná na zahryznutie. Úprimný, dobrý a naivný, až sa práši. Proste geniálny. 

Nájsť však spôsob, ako ho vykresliť, nebolo vôbec ľahké. Hercovi však prirástol k srdcu podobne ako Nová Lehota, kde sa seriál nakrúca. O ňom, ale aj o živote s herečkou Ivanou Kuxovou (34) porozprával Brajerčík pre Nový Čas Nedeľa.

Zahrali ste si vo viacerých seriáloch, ale až Horná Dolná vás dostala na výslnie. Čo na to hovoríte?

Začínal som v sitkome Sekerovci, kde som stvárnil jednu z hlavných postáv ešte ako štvrták na vysokej škole. Potom som si cez ďalšie postavy v seriáloch, ako boli Ordinácia v ružovej záhrade, Horúca krv či Doktori, budoval cestu k televíznym divákom. Takže bolo to tak postupne. No a projekt Horná Dolná vyšiel ako veľmi úspešný, takže možno o to intenzívnejšie ma ľudia začali vnímať.

 

Máte rád komediálne postavy?

Sú mi blízke a zrejme nie je náhoda, že účinkujem už v druhom komediálnom seriáli. Inklinujem k tomuto žánru, ale nechcel by som sa vyhraňovať a nemyslím si o sebe, že som len komediálny herec. V divadle hrávam aj dramatické charaktery.

V súkromí ste skôr veselý optimista alebo hĺbavý introvert?

K životu mám pozitívny postoj a aj sa usilujem takým spôsobom žiť. Snažím sa každú situáciu odľahčiť a mať sebairóniu, ktorá je veľmi dôležitá, aby sa človek nezačal brať príliš vážne. A tá je aj známkou inteligencie. Myslím si, že ľudia, ktorí so mnou trávia čas, sa aj nasmejú, ale nie som vyslovene zabávač.

Absolvovali ste kasting alebo vás rovno do Hornej Dolnej obsadili?

Trikrát som bol na kamerových skúškach a do poslednej chvíle som nevedel, či v tom seriáli budem hrať. Kastingy sú pre herca veľmi zvláštna záležitosť, cíti sa zle, pretože ani poriadne nevie, čo má hrať, a pritom od neho chcú, aby niečo ukázal.

Sadla vám postava Lacka?

Na začiatku som sa trošku aj bál, pretože moja postava sa zdala najmenej výrazná. Všetky majú niečo svojské a ten Lacko funguje so všetkými. Fakt som zo začiatku nevedel, čo tam budem hrať, ale nakoniec sme spoločne aj s režisérom zvýraznili naivitu. Lacko nie je hlupáčik, aj keď to tak vyzerá, on je naivný. Všetko chce robiť na sto percent a všetkému verí. Keď som na to išiel cez naivitu, tak tá postava začala fungovať. Trochu mi pripomína Forresta Gumpa. Našťastie, na pľaci máme trocha času, aby sme mohli vymyslieť veci, ktoré podporujú charaktery postáv. Často vznikne niečo, čo nie je ani v scenári, a potom mám problém zdržať sa smiechu. Využívame všetko, čo je v priestore, a o to viac je to prirodzenejšie. Je to veľká škola aj pre mňa.

Otvoriť galériu

Prirástla vám obec Nová Lehota a jej obyvatelia počas nakrúcania k srdcu?

Ľudia sú tam veľmi milí, otvorení a prijali nás medzi seba veľmi dobre. Aj oni tvoria atmosféru seriálu. Úplne sme sa s nimi zžili. Párkrát som tam už bol aj mimo nakrúcania večer v krčme, zahral som si s domácimi stolný futbal a prehral som. Sem-tam idem na návštevu. Je to nádherný kraj a neviem, či tam kvôli seriálu nestúpli aj ceny chalúp. (úsmev) Bol som sa tam prejsť a je tam nádherná príroda. Je tam vraj zvláštne geologické podložie, ktoré nasáva viac tepla, ako v okolí a vraj tam žijú dokonca dva druhy cikád. Celé to tam má taký toskánsky ráz. Ovocie a zelenina chutí výborne. Keďže sa klíma mení, možno by bolo načase zasadiť tam olivovníky... (smiech)

Páči sa vám Toskánsko?

Boli sme tam s Ivou dva roky za sebou a pôvodne sme mali ísť aj teraz v novembri, ale nakoniec sme nešli. Chodievame tam k priateľom pomáhať oberať olivy. Je tam nádherne. Manuálna práca v prírode čistí myseľ.

Nedávno ste sa však vrátili zo zahraničia. Kde ste teda boli?

Urobili sme si s Ivou okružnú cestu po Belgicku. Pozreli sme si Brusel, Gent, Bruggy a boli sme tiež v Paríži...

Čo si myslíte o tom, čo sa teraz deje vo svete?

Je smutné, že mnoho ľudí verí neovereným informáciám na internete, vznikajú demagógie a politici využívajú všetko vo svoj prospech. A aj tak sú za tým veci, ktoré boli vopred naplánované. V Sýrii nebojujú proti sebe dve strany, ale ich je niekoľko. Celé je to komplikované, veľké mocnosti im dodávajú zbrane a nevinní ľudia trpia.

Otvoriť galériu
Takto vyzerá Peter Brajerčík v civile.
Zdroj: Tibor Géci, Nový Čas víkend

A čo utečenci?

To, že húfne prichádzajú do Európy, je práve toho dôsledok. Utekajú pred vojnou a teroristami. Môžu za to mocnosti, ktoré sa snažia v istej časti sveta vyvolať konflikt, z ktorého ekonomicky ťažia. Nič nie je čierno-biele a nehovorím, že s utečencami neprídu aj nejakí teroristi. Ale, keď sa pozriem na rodinu s deťmi, ktorá prejde tisíce kilometrov... Mňa zaujíma konkrétny človek, ktorý ak trpí, tak sa ma to dotýka. A najhoršie je nálepkovať ľudí - vy ste Cigáni, Židia, moslimovia, utečenci.... To robil Hitler. Ľudia, ktorí si uľahčujú život, sa snažia nájsť vinníka niekde inde, nie v sebe. A potom sa toho chopia politici a tí vedia, čo chcú ľudia počuť, zvlášť pol roka pred voľbami. Je mi z toho zle! Náhoda nie je ani vojna v Sýrii, ani státisíce migrantov, ale ani to, že práve teraz vyšiel na povrch škandál s najväčšou nemeckou automobilkou. Nie som človek, ktorý verí konšpiráciám, ale isté veci majú súvislosti...

Máte sľubne rozbehnutú kariéru, a dokonca ste dva roky hrali v SND. Prečo sa vás tam zbavili?

Prišlo nové vedenie a zmluvu mi nepredĺžili. U nás je najvyššia méta Slovenské národné divadlo. A ak sa tam človek skoro dostane, potom je už ťažko posúvať sa ďalej, takže to možno bolo aj dobré. Chvíľu som sa vyrovnával s novou životnou situáciou, ako budem fungovať, ale stále som tam hral niekoľko predstavení. Zobral som to pozitívne, pretože mi to otvorilo nové možnosti. Som na voľnej nohe, hrám v divadle a nakrúcam seriál. Okrem toho sa na VŠMU venujem doktorandskému štúdiu.

Nedávno vyšlo najavo, že s herečkou Ivanou Kuxovou čakáte syna. Kedy sa má narodiť?

Prepáčte, ale svoje súkromie si chránime, takže o tom nebudem hovoriť.

Otvoriť galériu

Ivane ste tajne dvorili a niekoľko mesiacov ste jej posielali biele ľalie. Vedeli ste, že ich má rada, a ako zareagovala, keď zistila, že tajným ctiteľom ste vy?

Nevedel som, či má rada ľalie, asi som to len tak odhadol... Už si nepamätám, ale chcel som ju potešiť. Neviem, ako vypátrala, že jej ich posielam ja, a neviem ani, ako zareagovala, pretože som s ňou vtedy nebol.

S Ivanou tvoríte pár už tretí rok. Po dvoch rokoch ste sa k vzťahu s ňou verejne priznali práve vy. Prečo ste to tak dlho tajili?

My sme to netajili, ale súkromie na verejnosti neriešime.

Môžete aspoň povedať, akým by ste chceli byť otcom?

Veľmi sa na dieťa teším. Svoje deti by som chcel vychovávať v prírode a chcel by som venovať rodine čo najviac času. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!