Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2015 12:50 | Správy | Zahraničné správy
InfografikaVideo

Reportéri Nového Času v brlohu teroristov: Takto prebiehal sedemhodinový lov na monštrum!

Ako vo vojnovej zóne! Tak vyzerali včerajšie skoré ráno a dopoludnie v parížskej štvrti Saint-Denis na severe Paríža.

Po štvrtej hodine nadránom začala protiteroristická a elitná jednotka Raid operáciu na dolapenie momentálne najhľadanejšieho muža - Abdelhamida Abaaouda, ktorý podľa francúzskej polície stojí za organizáciou piatkových útokov v Paríži. Belgičan s marockým pôvodom bol cieľom stovky ozbrojených mužov! Reportérom Nového Času sa podarilo dostať až za policajné barikády a byť svedkami viac ako sedemhodinového lovu na teroristu.

Otvoriť galériu

Stovky policajtov, uzavreté ulice, zákaz vychádzania a strach! Takto vyzeralo stredajšie dopoludnie v parížskej mestskej časti Saint-Denis . Pre protiteroristickú akciu, ktorej cieľom bolo dolapiť teroristu Abdelhamida Abaaouda, sa od rána miestni nemohli dostať do práce či škôl.

Desiatky reportérov aj obyvateľov, ktorí sa chceli vrátiť do svojich domov, sa nedostali cez policajné barikády. Reportérom Nového Času sa to podarilo. „Hoci policajti uzavreli všetky okolité ulice, asi pre nedostatok času to nepokryli úplne. Uličkami sa nám podarilo dostať až za ich barikády,“ opisuje fotograf Nového Času Martin Hanzel. „Znervózňuje ich to, mieria na každé prichádzajúce vozidlo a mieria aj na nás. Ľudia majú strach, kričia, ozýva sa streľba,“ stihol ešte povedať skôr, ako sa na pár hodín prerušilo spojenie s redakciou.

Otvoriť galériu

Vojnová zóna

 

Viacerí Parížania, s ktorými sa Novému Času podarilo rozprávať, nechceli uveriť tomu, že práve v ich štvrti sa má ukrývať jeden z teroristov a jeho komplici. Len neďaleko sa pritom nachádza štadión, na ktorom chceli atentátnici minulý týždeň odpáliť výbušniny. Mnohým v toto ráno pripomínala časť Saint-Denis vojnovú zónu. Neustále jazdiace autá so zapnutými sirénami, z diaľky sa ozývajúce výstrely aj po niekoľkých hodinách od začatia akcie a vojaci, ktorí strážili každý vjazd aj výjazd do štvrte, vyvolávali strach. „Podobné situácie, pozná väčšina ľudí len z televízie. Nie je nič príjemné vidieť všade mužov so samopalmi,“ zhodnotil včerajšiu atmosféru v parížskej štvrti reportér Martin Čeliga.

Otvoriť galériu

Kto je Abdelhamid Abaaoud 

Otvoriť galériu

Belgičan s marockými koreňmi sa považuje za mozog nielen francúzskeho masakra, ale aj ďalších teroristických útokov v Európe. Vyrastal v rodine strednej triedy v bruselskej štvrti Molenbeek, ktorú považujú aj za kolísku džihádistov v Európe. Detstvo strávil v spoločnosti bratov Adeslamovcov - Ibrahima a Salaha, ktorí sa tiež podieľali na útokoch v Paríži. 

2010 - 2011 - Zapletený bol do prepadu a  aj do ďalších trestných činov.

2013 - Abaaoud odváža z Belgicka do Sýrie svojho 13-ročného brata. Je predstavený ako najmladší džihádista. Potom ho poverili získavaním ďalších francúzskych spriaznencov. Minulý mesiac ho odsúdili v neprítomnosti na 20 rokov.

2014 - Stáva sa známym pre videá zo Sýrie, kde viezol dodávku plnú tiel, pričom vtipkoval so spolusediacim o mŕtvych obetiach.

2015 - Mohol stáť za ďalšími útokmi v Európe, hlavne vo Francúzsku, napr. v auguste vo vlaku Thalys Amsterdam – Paríž alebo na kostol vo Villejuif.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pokožku v lete nezabudnite chrániť kvalitným opaľovacím krémom.
Letné počasie dá pokožke zabrať: 6 najčastejších kožných problémov! Takto si s nimi poradíte
(ilustračné foto)
Nitrianski policajti zadržali dvojicu na motorke: Podivné správanie malo vážnu dohru!
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Už tento týždeň sa uskutoční výjazdové rokovanie vlády SR: Viaceré obmedzenia v meste!
Dizajn sa podaril.
Pozitívna správa pre trnavskú automobilku aj našu ekomoniku: Nový tátoš rovno v dvoch verziách
Pellegrini v rozhovore pre televíziu Markíza pustil do éteru prekvapivú novinku - po svojom boku chce mať Jozefa Banáša.
Pellegrini chce do tímu aj Jozefa Banáša: Čo na to Adela, schvaľuje otcovi nový džob?
(ilustračné foto)
Aktualizované
Hrôza v Sládkovičove: Tehotnú ženu († 33) mali bodnúť do brucha!
ilustračné foto
Na západe Slovenska našli mŕtvolu! Polícia podnikla ďalšie kroky
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačovej konferencie.
Maroš Žilinka sa vyjadril k návrhu lex atentát: Toto si myslí o niektorých jeho častiach
Vo výrobnej hale na Priemyselnej ulici v Sučanoch (okres Martin) vypukol požiar.
Aktualizované
POPLACH v Sučanoch: Na TOMTO mieste vypukol požiar! Okamžitý zásah hasičov
Polícia pátra po nezvestnom Tomášovi Konečnom z Papradna.
Tomáš večer do práce nedorazil: Rodina v strachu! Polícia prosí o pomoc
Na obrázku je súdna rada SR.
Aktualizované
Súdna rada volila kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ: O koho ide a aký je ďalší krok?
Juraj Kucka a Vladimír Weiss ml. budú naďalej súčasťou futbalového Slovana.
Slovan spoznal súpera: Proti komu odštartuje kvalifikáciu Ligy majstrov?