Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.11.2015 09:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Po raziách polície sa bratislavské mestské časti búria: Zastavte hon na starostov!

My úplatky neberieme! Príspevky ľudí mestským častiam sú dobrovoľnými darmi a čiastočnou náplasťou na zle nastavené financovanie obcí. 

Tvrdia to starostovia 17 bratislavských mestských častí v reakcii na razie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na miestnych úradoch v Čunove a Záhorskej Bystrici. Zatiaľ však nie je jasné, či touto iniciatívou nepriamo podporujú starostu Marianky obvineného z korupcie, alebo žiadajú spravodlivosť. Dnes už bývalého starostu pútnickej Marianky (okr. Malacky) Radovana Juriku muži zákona obvinili z korupcie. Vo štvrtok Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodol, že do väzby nepôjde a stíhaný bude na slobode.

Hneď v ten istý deň si polícia posvietila aj na starostov Záhorskej Bystrice a Čunova. A práve pre razie na mestských úradoch plánujú starostovia spoločne spísať výzvu vláde. „Chceme, aby riešila financovanie obcí a zastavila hon na starostov,“ uviedol pre denník Nový Čas Jozef Krúpa, starosta mestskej časti Bratislava-Záhorská Bystrica. Podľa jeho slov bola minulotýždňová razia NAKA, ktorou polícia vyšetrovala možnú korupciu starostov, neprimeraná.

Otvoriť galériu

„Požadovali zmluvy za posledných päť rokov. Vraj ak ich nedostanú ihneď, rozkopú kancelárie,“ povedal starosta a dodal, že polícia v čase zásahu nemala vybavené povolenie. „Prokurátorka pre Bratislavu IV o ničom nevedela, podal som teda na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa,“ uviedol Krúpa.

 

So zvyšujúcim sa počtom obyvateľov Bratislavy rastú podľa hláv obcí aj nároky na občiansku vybavenosť. Tá však niečo stojí. „Zastupiteľstvo teda schválilo záväzné nariadenie, aby sme oslovili budúcich stavebníkov a požiadali ich o dar mestskej časti,“ doplnila starostka Čunova Gabriela Ferenčáková.

„Pokiaľ darcovia súhlasili, bola s nimi spísaná darovacia zmluva. Dary boli vždy dobrovoľné, evidované na osobitnom účte a mohli sa využívať iba na veci, ktoré boli v tej zmluve napísané,“ zdôraznil Krúpa. Starostovia sa bránia, že finančný dar nepodmieňoval vydanie stavebného povolenia a k aktuálnej kauze starostu Marianky sa nechceli vyjadrovať. „Marianka sa nás netýka, nie je mestskou časťou Bratislavy,“ zhodli sa starostovia.

Otvoriť galériu

Advokátka: Dar obci je legálny

Advokátka Mgr. Ivica Štiglitz: „Darovacia zmluva podľa Občianskeho zákonníka je bezodplatná dohoda o predmete daru, ktorým môže byť vec, právo alebo iné majetkové hodnoty. Pod bezodplatnosťou rozumieme, že za poskytnuté plnenie obdarovaný nie je povinný poskytnúť darcovi nejaké majetkové plnenie. Podľa zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy je dar vlastným príjmom rozpočtu obce a o jeho použití rozhoduje obec samostatne. To neplatí, ak darca určí účel daru, na ktorý sa má použiť.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Janka nastúpila do čierneho auta a zľahla sa po nej zem.
FotoVáš Tip
Janka nastúpila do čierneho auta, odvtedy jej niet: Nemá pri sebe ani mobil, videl ju niekto?
Ukrajinská vlajka nad mestom Charkov.
Vojna na Ukrajine posúva limity: Spojenci NATO by mali zvýšiť výdavky! Kto ich k tomu vyzval?
Budúca hlava štátu sa k danej udalosti zatiaľ nevyjadrila.
Pellegrini chce úradovať aj z regiónov: Sem plánuje viackrát do roka zavítať
Pellegrini hovorí, že Fico je stále veľmi unavený.
Chrániť identitu krajiny či ignorovať hlupákov: Pellegrini dostal odporúčania od týchto exprezidentov
Na snímke rieka Hron (ilustračné foto)
Muž mal po hádke s priateľkou skočiť do Hrona: Záchranári ho ešte nenašli
Archívny záber: Sudkyňu Denisu Cvikovú odvádzajú zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).
Sudkyňa bola spájaná s kauzou Búrka: Rozhodovalo sa o nej v Štrasburgu! Čo priznal súd?
Počas volebnej noci stál pri Čaputovej jej vtedajší priateľ Peter Konenčný. S Jurajom Rizmanom teraz tvoria stabilný pár.
Čaputová šla do Paláca s Konečným, odchádza s Rizmanom: Dôvod rozchodu sa fotograf nedozvedel
Victoriu mal zavraždiť jej vlastný manžel.
V Turecku zavraždili známu českú speváčku († 40)! Spievala aj s Darou Rolins
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina odoláva ruským útokom: Armáda v plnom nasadení! Aká je súčasná situácia?
Podporu 27-tisíc eur dostala rodinná spoločnosť tajomníka s pár prasatami rovnako ako veľká firma so stovkami ošípaných.
Zákaz vstupu do lesov v TOMTO regióne! Šíri sa africký mor ošípaných
Dagmar sa snaží milovanému synovi každý deň prihovárať.
FotoVáš Tip
Denis z Piešťan leží v kóme v Číne: Zlé správy z nemocnice!
Foto
Úspešnú bežkyňu Gajanovú hnal na ME rodinný fanklub: Po striebro bežala zo salaša!