Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2015 04:03 | Správy | Peniaze

Chcete rekonštruovať svoj byt? Štát Vám pomôže, má na to vyhradených 130 miliónov eur

Vlastníci bytov v bytových domoch, ktorí majú záujem o ich obnovu, budú mať v roku 2016 menej času na podanie žiadosti.

Vláda totiž v stredu schválila zmenu tohtoročného rozpočtu Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) tak, že zo starých eurofondov získa na tento účel 130 miliónov eur. Peniaze však treba minúť do konca augusta. Žiadosti sa budú môcť podávať od 15. januára. Ako vi štvrtok upozornila generálna riaditeľka ŠFRB Dana Pištová, využitie financií v projekte Jessica III sa od predchádzajúcich programov líši. "Ak ich nevyčerpáme do augusta budúceho roka, tak sa budú musieť vrátiť. Na to, aby boli nakontrahované do konca augusta, je potrebné, aby si žiadatelia podávali žiadosti do konca mája. Potrebujeme mať dostatok času na posúdenie žiadosti, podpis zmlúv, splnenie zmluvných podmienok a následne načerpanie finančných prostriedkov na ich účty," uviedla na tlačovej konferencii v Bratislave.

Fond ponúka žiadateľom benefit v podobe možnosti odpustenia časti úveru až do výšky 10 % v prípade, ak splnia podmienky. Chce ich tým motivovať, aby obnovu vykonali kvalitne. Zároveň predĺžil možnosť získať nulovú úrokovú sadzbu aj v budúcom roku, a to pri kombinácii viacerých účelov. "Ak si klient zateplí, vymení rozvody aj výťahy, môže dosiahnuť nulovú úrokovú sadzbu," priblížila Pištová.
Žiadatelia musia ŠFRB predložiť projekty, dodržať technické normy, splniť minimálne hygienické požiadavky a obnovu musia urobiť certifikované firmy s využitím certifikovaných materiálov. Zároveň sú povinní zabezpečiť si nezávislý stavebný dozor. Pištová vyčíslila, že priemerný náklad na obnovu bytu je okolo 5000 eur, v individuálnych prípadoch aj 10 00015 000 eur. "Ide o veľkú investíciu, ktorej cieľom je predĺžiť životnosť bytového domu, zvýšiť komfort bývania a dosiahnuť maximálne úspory energie," zdôraznila. Štátny tajomník ministerstva výstavby František Palko pripomenul, že v minulosti štát v rámci projektov Jessica I a Jessica II využil z eurofondov približne 110 miliónov eur, za ktoré podporil komplexnú obnovu 23 000 bytov. "Vďaka 130 miliónom eur budeme môcť komplexne obnoviť až 27 000 bytov na Slovensku, a tým pádom zvýšiť celkový podiel obnovených bytov, ktorý dnes dosahuje niečo nad 50 %," informoval.

Na dodatočných 130 miliónov eur do rozpočtu ŠFRB prispeli tri operačné programy obdobia 2007 až 2013. Ak by totiž peniaze neminuli do konca tohto roka, záväzok by prepadol. Z Regionálneho operačného programu ide na tento účel 66,3 milióna eur, z Operačného programu Bratislavský kraj približne 4,7 milióna eur a z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast 59 miliónov eur.
V novom programovom období 2014 až 2020 bude sprostredkovateľom peňazí na obnovu bytových domov Slovenský investičný holding, ktorý bude mať na tento účel z Integrovaného regionálneho operačného programu k dispozícii 145 miliónov eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!