Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.11.2015 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Kauza Gorila je späť: Siskár priznáva, že robil pre Pentu!

Nové dôkazy v kauze Gorila! Pred desiatimi rokmi začala slovenská tajná služba odpočúvať politikov a vplyvných podnikateľov, ktorí sa mali stretávať v konšpiračnom byte Penty.

Neubehlo veľa času a na verejnosť unikol spis Gorila. Ten odhaľoval korupciu na najvyšších miestach a kompromitoval mnohých politikov. Jeho pravosť nikdy nikto neoveril a polícia prípad stále vyšetruje. Redaktorovi portálu aktuality.sk Markovi Vagovičovi sa však podarilo priniesť nové zistenia v kauze, ktorá doteraz traumatizuje Slovensko.

Neuveriteľných desať rokov už uplynulo podľa spisu Gorila odvtedy, čo sa v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici uzatvárali miliónové kšefty. Návštevníkmi tajných schôdzok mali byť Jaroslav Haščák z Penty, ale aj bývalý minister hospodárstva Jirko Malchárek či exšéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková.

Otvoriť galériu

Získané informácie mali údajne cenu zlata a korupcia siahala až do čias druhej Dzurindovej vlády. Špeciálny vyšetrovací tím sa už od začiatku zaoberal podozrením, že informácie zo SIS unikli a niekto ich predal Pente. Spis tvrdí, že ich vyniesol bývalý šéf kontrarozviedky Ľubomír Arpáš a odovzdal ich Zoltánovi Vargovi, majiteľovi bytu na Vazovovej. Dostať za to mal štyri milióny korún od Penty a ďalšie dva milióny od Malchárka. Peniaze vraj nedostal priamo, ale za fiktívnu prácu pre Haščáka cez firmu Barkont. 

Exsiskár  spoluprácu priznal

 

Ľubomír Arpáš pre aktuality.sk priznal, že po vyhadzove zo SIS-ky mu lukratívny flek ponúkal sám Haščák. Arpáš popiera, že by išlo o fiktívne zamestnanie, ktoré malo zakryť obchod s predajom informácií. „Nikomu som nič nepredal. Išlo o činnosť, ktorá bola reálna.“ Oficiálne však pre Haščáka nepracoval, platila ho firma Barkont. „Podmienky sa však nastavili tak, že komunikácia prebiehala cez generála Lorenca. Jemu som aj odovzdával informácie a analýzy,“ hovorí bývalý zamestnanec SIS-ky. Penta vyšla po rokoch s farbou von a priznala, že s exkontrášom spolupracovala.

Otvoriť galériu
„Pán Arpáš s Pentou spolupracoval na dodávaní informácií, ktoré mali charakter obchodného tajomstva a súviseli s naším záujmom o rôzne podnikateľské sektory na Slovensku vrátane zdravotníctva. Spolupráca s pánom Arpášom sa realizovala prostredníctvom firmy Barkont,“ píše sa v stanovisku spoločnosti. Na koľko si na tomto fleku prišiel, neprezradili. SIS údajne zistila, že na účet mu malo chodiť rádovo niekoľko stotisíc korún, čo mala byť výplata za nahrávky. Arpáš to však označil za hlúposť.

Otvoriť galériu
Zvláštne prepojenie

Majiteľom firmy Barkont bol Peter Demovič, ktorý bol v tom čase zamestnancom Penty. Podľa zistení aktuality.sk a združenia Via Iuris však bola firma Barkont s Pentou prepojená aj cez ďalších ľudí. Alena Vyskočilová bola likvidátorkou Barkontu a zároveň pracovala v orgánoch Penty, podobne to bolo aj pri Martine Jirkovej.

Vagovič: Ako som odhalil Arpáša

Témy Gorila sa investigatívny novinár Marek Vagovič nevzdal ani potom, ako si kompetentní možno mysleli, že zapadla prachom. O prepojenie Penty s exsiskárom Ľubomírom Arpášom, ktorý je podozrivý z predaja nahrávok tejto spoločnosti, sa začal zaujímať v auguste a s prestávkami sa mu venoval zhruba mesiac. „Spolupracoval som s dvomi kolegami, ktorí mi čiastočne pomohli s informáciami,“ povedal Vagovič, ktorý pracuje pre aktuality.sk. Novinár si pomáhal viacerými zdrojmi.

Otvoriť galériu
M. Vagovič.
Zdroj: anc
„Investigatívni novinári vždy pracujú s otvorenými aj utajenými zdrojmi, ktoré nebudem konkretizovať. Je pravda, že veľa informácií sa dá získať z verejne prístupných zdrojov, zo zbierky listín, z obchodného registra, z portálu finančnej správy a podobne,“ dodal Vagovič. Na otázku, či bude pokračovať v kauze Gorila, odpovedal jasne: „Budeme. Pripravujeme aj niečo nové, čo súvisí s Gorilou, ale nie priamo s týmto prípadom.“

Vývoj kauzy

November 2005

  • zamestnanec SIS Peter Mravec spozoroval, že pred domom na Vazovovej ulici v Bratislave parkujú vládne limuzíny aj predstavitelia Penty
  • SIS vypracovala žiadosť o odpočúvanie bytu, ktorý patril podnikateľovi Zoltánovi Vargovi

Január 2006

  • monitorované schôdzky v byte, na ktorých sa zúčastnili viacerí politici

December 2011

  • zverejnený údajný spis tajnej služby

Január 2012

  • padla prvá hlava, odvolaná je Anna Bubeníková, šéfka Fondu národného majetku, jej meno figurovalo v spisoch

Február 2012

  • začali sa masové protesty, na Slovensku vyšlo do ulíc 25-tisíc ľudí

Marec 2012

  • prvý obvinený v kauze Pavol Rusko, obvinenie neskôr zrušili ako neopodstatnené

Júl 2012

  • špeciálny prokurátor Dušan Kováčik tvrdí, že v kauze Gorila nie je možné zatiaľ nikoho obviniť

Marec 2013

  • vo vyšetrovaní kauzy Gorila pribudlo ďalšie trestné stíhanie, súvisí so Slovenskými elektrárňami

November 2015

  • vyšetrovatelia vypočuli dodnes asi 50 svedkov a zhromaždili približne 60-tisícový listinný materiál, obvinený nie je nikto
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?