Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2015 22:51 | Správy | Peniaze

Trh s nehnuteľnosťami na bývanie v Bratislave prežíva renesanciu: Aké sú preferencie klientov pri hľadaní bytov?

Ceny rezidenčných nehnuteľností v Bratislave v poslednom období vzrástli.

Napriek tomu je dopyt vďaka výhodným podmienkam financovania vyšší ako ponuka a nehnuteľnosti určené na bývanie sa aj reálne predávajú. TASR to potvrdili realitné kancelárie pôsobiace v hlavnom meste Slovenska. Podľa realitnej kancelárie Herrys v súčasnosti najviac ovplyvňuje trh s rezidenčným bývaním situácia s dostupnosťou financovania. "Opätovne získaná dôvera v spojení s historicky najlepšími podmienkami na čerpanie úverov na bývanie znamenali tento rok nárast dopytu na úroveň rokov 2006 a 2007," konštatovala jej marketingová manažérka Katarína Bartáková.

Ako dodala, v porovnaní s týmto obdobím je možné na trhu pozorovať väčšiu segmentáciu projektov. "Developéri pochopili, že najväčšia skupina klientov hľadá cenovo dostupné bývanie, ale aj projekty, ktoré sú oproti priemeru drahšie a ponúkajú vyššiu kvalitu, sa predávajú. Dá sa povedať, že trh s nehnuteľnosťami na bývanie prežíva renesanciu," zhodnotila Bartáková. Najžiadanejšie na bývanie sú podľa Emila Barbuščáka z realitnej kancelárie Directreal jednoizbové byty, ktoré stoja od 60.000 eur a trojizbové byty od približne 95.000 eur v závislosti od lokality. "Najčastejšie ľudia hľadajú byty v lokalitách, ako sú Ružinov, Petržalka a štvrtý bratislavský obvod. Čo sa týka investičných bytov určených na prenájom, záujem je o dvojizbové byty v okolí vysokých škôl," opísal.

Riaditeľka realitnej kancelárie BOND Reality Daniela Danihel Rážová uviedla, že najlacnejšie byty sú v mestských častiach Podunajské Biskupice, Dolné hony a Vrakuňa, pričom priaznivé sú aj ceny v Dúbravke. Ako doplnila, luxusný segment hľadajú klienti v Starom Meste, najmä v častiach Palisády a Horský park, ale aj na Kolibe a Kramároch. Rodinné domy sa podľa Barbuščáka predávajú hlavne v okolí Bratislavy, v Ivanke pri Dunaji, Chorvátskom Grobe, Záhorskej Bystrici a v smere na Dunajskú Stredu. "Klienti uprednostňujú domy typu bungalov, prípadne domy v radovej zástavbe. Ceny v týchto lokalitách sú však veľmi rozdielne. Najdrahšie sa pohybujú v okolí Záhorskej Bystrice, zhruba 250.000 eur. Naopak, najlacnejší je práve smer Dunajská Streda, kde sa porovnateľné rodinné domy hýbu do 150.000 eur," vyčíslil.

 

V rámci nehnuteľností určených na stavbu rodinných domov ľudia podľa neho preferujú pozemky do 6 árov s dokončenými inžinierskymi sieťami a príjazdovou cestou. Ich ceny sa rovnako líšia v závislosti od lokality, záujemcovia teda zaplatia od 50 eur za štvorcový meter (m2) až po približne 200 eur za m2. Danihel Rážová upozornila, že ceny nehnuteľností v Bratislave za posledný rok výrazne narástli. Napriek tomu je dopyt vyšší ako ponuka a nehnuteľnosti sa aj reálne predávajú. "Výrazný záujem je aj o kúpu bytov v novostavbách, ktoré sa opäť predávajú už z papiera, teda bez toho, aby sa začalo ešte stavať a klienti sú ochotní si na dostavanie a nasťahovanie počkať," uzavrela.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
Primátor Matúš Vallo trvá na tom, že nové pracovné miesta priniesli skvalitnenie mestských služieb.
Kedy sa bude stavať električková trať pred SND? Toto je odhadovaný dátum
(ilustračné foto)
Ukrajincov († 23), († 36) mal dobodať ruský občan: Kyjev prináša nové správy o ich pôsobení