Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2015 20:00 | Správy | Zahraničné správy

Psychológ rozleptal žene oči: Splnil jej tým najväčší sen v živote!

Takmer pre každého by niečo takéto bolo najhoršou nočnou morou, ale pre Jewel Shupingovú to bol, naopak, splnený sen.

Žena uprosila psychológa, aby ju oslepil roztokom na čistenie potrubia. Jewel zo Severnej Karolíny totiž mala poruchu osobnosti prejavujúca sa túžbou byť postihnutý. V roku 2006 sa rozhodla, že sa nechá oslepiť. Presvedčila svojho vlastného psychológa, aby jej zničil zrak čistiacim prostriedkom na potrubie. Jewel tvrdí, že jej túžba po slepote sa začala už v detstve. Bola ňou fascinovaná. "Nemala som viac ako tri roky, keď ma mama neskoro v noci našla prechádzať sa po chodbe. Vo veku šiestich rokov ma upokojovalo čo i len pomyslenie na slepotu."

Otvoriť galériu

Jewel neskôr strávila hodiny pozeraním sa do slnka. Mama jej totiž povedala, že jej to môže veľmi ťažko poškodiť zrak, píše Mirror.co.uk. Ako 18-ročná začala nosiť hrubé slnečné okuliare s čiernymi sklami. Bolo to obdobie, keď začala trpieť prvým šedým zákalom. V 20 rokoch už plynule ovládala Braillovo písmo. "Ako 21-ročná som slepotu predstierala už úplne automaticky," hovorí žena.

Trápiaca sa Jewel nakoniec našla po dlhej dobe psychológa, ktorý bol schopný pomôcť jej akoukoľvek cestou. Akt, ktorý po psychológovi žiadala, prirovnávala k hluchému človeku, ktorému niekto pomôže získať kochleárny implantát.

Otvoriť galériu

Súcitiaci psychológ najprv žene nakvapkal do očí znecitlivujúce kvapky a následne jej do nich nalial agresívny roztok. "Musím úprimne priznať, že to skutočne bolelo. Moje oči kričali bolesťou a trocha roztoku mi popálilo aj líce. No jediné, na čo som bola schopná myslieť, bol výsledok, o ktorom som tak dlho snívala," spomína na osudný deň.

 

V nemocnici sa proti Jewelinej vôli ešte pokúšali zachrániť posledné zvyšky jej zraku, čo sa im aj podarilo. "Akonáhle som sa zobudila a uvidela som televíznu obrazovku, bola som neopísateľne nahnevaná!" Po šiestich mesiacoch však jej zrak odišiel úplne. Ľavé oko malo výrazne poškodenú rohovku a na pravom oku mala glaukóm a šedý zákal.

Otvoriť galériu

Jewel svojej rodine zaklamala, že to bola len nehoda, no pravda si časom našla cestu na povrch. Matka aj Jewelina sestra s úbohou ženou úplne zrušili kontakty. Podporu mala vo svojom snúbencovi Mikeovi (50), ktorý je tiež slepý - nie však vlastným pričinením, ale kvôli makulárnej degenerácii.

Jewel, ktorá sa už vyše roka venuje štúdiu tvrdí, že nič neľutuje a plní si sen pomáhať iným slepým ľuďom, aby žili nezávislý život. Jediné, čo by chcela vidieť, je tvár jej otca, ktorý však už, bohužiaľ, nie je na tomto svete.

Otvoriť galériu

"Naozaj som presvedčená o tom, že som sa slepá mala už narodiť. Ak nie je nikto okolo vás s podobným problémom, cítite sa ako blázon. Ja však viem, že nie ste blázon. Ste len zdravotne postihnutý," vysvetľuje Jewel.

O svojom príbehu sa rozhodla otvorene hovoriť a šíriť ho touto cestou medzi ľudmi, aby pomohla tým, ktorí sa niekedy cítili ako ona alebo majú rovnaké telesné postihnutie. Zároveň však upozorňuje: "Nepokúšajte sa oslepnúť ako ja. Viem, že to niekedy môže vyzerať ako jediná cesta, ale som si istá, že raz sa nájde účinná liečba."

Otvoriť galériu

Doktor Michael First, profesor psychiatrickej Kolumbijskej univerzity v New Yorku tvrdí, že každá problematika, či už je to amputácia, či syndróm, ktorý mala Jewel, alebo dokonca i slepota, by mali mať svoj vlastný spôsob liečby a zaobchádzania.

"Mali by sme každému vyjsť v ústrety, ale ako môžete vedieť, že  taký veľký zásah do tela, ako je amputácia alebo operácia, o ktorej hovorila Jewel, bude týmto ľuďom stačiť, alebo či budú neskôr v živote stále so svojím rozhodnutím spokojní?

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní