Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2015 10:59 | Správy | Politika

Premiér Fico odhalil manželkin príjem: Na Slovensku bohatá, v Rakúsku chudobná?!

Raz tak, raz onak! Slovenský premiér Robert Fico (50) poskytol rešpektovanému rakúskemu celoštátnemu denníku Der Standard rozsiahly rozhovor. 

Nevyhol sa v ňom nedávnym turbulentným debatám s lídrami ostatných štátov o vyriešení gréckej krízy či téme migrantov, z ktorých niekoľko stoviek skončí aj u nás. Rakúskemu reportérovi sa stihol v debate posťažovať aj na príjem svojej manželky Svetlany (50). Novinár denníka Der Standard Ficovi viackrát v pondelňajšom rozhovore oponoval, až dokázal z premiéra dostať to, čo malo byť možno pred verejnosťou utajené. „Robíte Slovensko chudobnejším, než skutočne je. Výkon hospodárstva na hlavu je vyšší ako v Grécku. Štatisticky videné je Slovensko majetnejšie,“ znelo konštatovanie reportéra, keď sa jadro celej debaty zaoberalo hlavne gréckou krízou.

Slovenský premiér odpovedal: „Neverím štatistikám, ale konkrétnym číslam, ktoré poznám. Viem, akú penziu dostáva moja matka. Viem, koľko zarába moja žena. Je asistujúca profesorka práva v Bratislave. Má 29 rokov skúseností, je expertka na občianske právo. Napriek tomu zarába len 1 000 eur. Štatisticky je priemerný plat na Slovensku okolo 900 eur, ale bežný plat je okolo 600 až 650 eur, bežná penzia je približne 300 eur. Nesťažujem sa, len konštatujem,“ povedal premiér pre Der Standard.

Darček za tisíce

 

Práve pasáž o manželke sa zdá mimoriadne zaujímavou. Je pravda, že Svetlana Ficová je advokátkou, ktorá učí na slovenskej škole a pracuje hlavne pre fyzické osoby. Jej plat bol až do terajších Ficových vyjadrení zahalený rúškom tajomstva. V minulosti Fico pre denník Sme povedal, že bývanie v luxusnej rezidencii Bonaparte pod Bratislavským hradom dokáže finančne zvládať aj vďaka manželkinmu platu. Mesačný nájom je okolo 2 650 eur. Rovnakú argumentáciu o svojej polovičke použil aj pred piatimi rokmi. Nový Čas vtedy zistil, že premiérove hodinky majú hodnotu 20 000 eur. „Bol to darček od manželky k viacerým sviatkom - od narodenín cez výročie svadby až po Vianoce. Dostal ich na prelome rokov 2008 a 2009,“ prezradil o Ficových luxusných hodinkách vtedajší šéf tlačového odboru vlády Braňo Ondruš.

Robert Fico do očí bijúci rozdiel medzi manželkinými výdavkami a tým, čo povedal rakúskemu denníku, vysvetlil tak, že v rozhovore hovoril iba o jej príjme z práce na vysokej škole. Tie druhé do „tisícky“ nezarátal. „Predseda vlády pri porovnávaní miezd na Slovensku a v Grécku hovoril konkrétne o zárobku manželky ako vysokoškolskej pedagogičky. Manželka premiéra má však aj dlhodobo príjmy z advokátskej činnosti, pričom informáciu o nich už v minulosti médiám transparentne a nad rámec zákona poskytla,“ konštatoval tlačový odbor Úradu vlády.

Čo ešte Fico v rozhovore povedal:

O utečencoch

- V doteraz uzatvorenej dohode je reč o 500 ľuďoch len raz. Ak by bol tento mechanizmus videný ako veľmi efektívny, sme ochotní pomáhať naďalej. Potom môžeme byť veľmi aktívni, pričom od všetkých migrantov očakávame, že sú disciplinovaní a budú tu dodržiavať zákony.

O svojej vláde 

- Moja vláda je sociálnodemokratická a pravdepodobne by každý očakával, že sa nebudeme prihovárať za sporiacu, ale investičnú politiku. Ja ale chcem byť pragmatickým sociálnym demokratom. Verím, že je potrebné spojenie sporenia a investícií. Cez efektívne vymáhanie daní chceme dodatočne prijať 1,6 miliardy eur medzi rokmi 2014 a 2016 – bez navýšenia daní. Sme úspešní 

O gréckej kríze

- To, čo sa stalo v Grécku, nie je moja zodpovednosť – ale každého politika v  mieste. Politici boli volení. Za to, čo sa stalo v Grécku, nesú nakoniec zodpovednosť samotní Gréci. Keď sa ma len opýtate: Čo je lepšie v Grécku: šetrenie alebo investície?, povedal by som, že najprv šetrenie. A áno, je mi ľúto povedať to, ale bude to bolestivé.

O zodpovednosti za prílev migrantov

- Nechcem byť príliš kritický. Ale mám otázku: Kto bombardoval Líbyu? Kto zapríčinil problémy v severnej Afrike? Slovensko? Nie.

O bombardovaní krajín

- To je jedna vec, zvrhnúť diktatúru. Môže sa to pokladať za dobré a tlieskať, ale pritom je vždy otázka: Čo je plán B? Mne sa zdá, akoby v Líbyi, Sýrii a Iraku nebol žiaden plán B. Môže sa vždy povedať, v Taliansku je veľa utečencov. Ale tiež sa musí opýtať, ako k nim prišlo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku