Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.08.2015 12:01 | Správy | Domáce správy

Záhadné zmiznutie počas horúčav pri Váhu: Študent Laco vošiel do vody a viac sa nevynoril!

Nešťastie plné nejasností! Kamaráti, ktorí boli ešte v piatok s Lacom (17) pri Váhu v Komoči (okr. Nové Zámky), si doteraz nedokážu vysvetliť, čo sa mohlo stať.

Mladík sa aj so svojou partiou vybral do vody. Z ničoho nič však Laco urobil krok a priateľom zmizol priamo pred očami. Odvtedy ho nikto nevidel! Prepadol sa vo Váhu. Záchranári po ňom intenzívne pátrali, voda je však zradná, v niektorých častiach dosahuje hĺbku až päť metrov. Rodina do poslednej chvíle nestráca nádej a modlí sa, aby ich syn žil.

Otvoriť galériu
Všetky záchranné zložky sú na nohách. Ladislav Papp sa v horúčavách rozhodol ovlažiť a spoločne s kamarátmi sa pustili do prebrodenia rieky Váh. Keď v dobrej nálade vstupovali do vody, nikto ani len netušil, že o pár minút dôjde k nešťastiu. Osudný okamih, keď sa Laco stratil kamarátom z dohľadu, si budú všetci premietať v pamäti až do konca života. „Chceli sa pobaviť, zasmiať sa, a keďže bolo veľmi teplo, aj osviežiť. Sú to dobrí chalani, verím tomu, že to nebola žiadna nerozvážnosť,“ opisuje celú situáciu Andrej (18), ktorý okamžite keď počul, čo sa stalo, pribehol na miesto.

Otvoriť galériu

Mladík nevie plávať

Najhoršie na tom všetkom je, že Laco nie je dobrý plavec. Keď zmizol pod hladinou, už sa nedokázal vynoriť. „Chalani si boli istí, že sa nič nemôže stať. Že tam nie je hlboká voda. No Laco zmizol z ničoho nič. Voda akoby ho vtiahla a viac sa nevynoril. Nastala panika,“ dodáva Andrej. Chalani začali kričať, no zbytočne... Kamaráti sa vybrali na breh a volali o pomoc.

Na miesto prišli o chvíľu záchranári. „Stále sme na vode, hľadáme ho, ale zatiaľ sme ho nenašli. Voda je veľmi špinavá a potápači nevideli pod vodou ani na pár centimetrov,“ povedal počas sobotného pátrania Alexander Berek, riaditeľ Špeciálnej kynologickej záchrannej služby.

Otvoriť galériu

Šťastný aj s hendikepom

Lacovu mamu správa o synovom zmiznutí zložila na kolená. Jej Laco sa išiel s kamarátmi len ovlažiť a už ho nevidela. „Je to pre nás veľká tragédia, ja nevládzem. Ani neviem, čo sa presne stalo,“ hovorí s plačom zronená mama Mária. Celá Lacova rodina je na nohách. Nikto z nich si nevie vysvetliť, prečo sa tínedžer rozhodol urobiť niečo také nerozvážne. „On je taký dobrý chlapec. Vynikajúci žiak a každému len pomáhal. Nosí okuliare, pretože odmalička mal veľmi slabý zrak. On však tento hendikep vôbec neriešil, tešil sa zo života. Ja neviem, čo sa mohlo stať, že išiel do vody, keď nevedel plávať,“ pýta sa smutne Lackova teta.

Otvoriť galériu

 

Pred vodou treba mať rešpekt

"Voda má svoje zákonitosti. To nie je ako oheň, z ktorého vystúpite. Voda, keď vás zoberie, tam už nie je pomoci, tam je koniec. Práve v týchto miestach, kde sa mladík stratil, je voda meter, inde po kolená, ale prejdete dva kroky a tam môže byť voda aj päťmetrová. Je to veľmi zradné, pred vodou treba mať rešpekt," hovorí Alexander Berek zo Špeciálnej kynologickej záchrannej služby. "Voda v týchto horúčavách vyzerá, že ledva tečie, ale keď boli dolu potápači, že tam nie je vidieť ani na centimeter. Voda nemusí byť hlboká, ale stačí, keď nájdete miesto, kde sú výmole a už je nešťastie na svete. V žiadnom prípade to netreba podceňovať," dodáva Berek.

Letné nešťastia pri kúpaní

 4. jún

 Lukáša pochoval Váh

Mladík († 17) sa utopil pri vrútockom štrkovisku vo Váhu. Chlapec nevedel plávať, zrejme sa pošmykol na kameni a prúd ho stiahol pod vodu.

 13. jún

 Chlapca už nedokázali oživiť

V Ružomberku, vo vodnom diele Hrabovo, sa utopil Martin († 14). Prítomní ľudia chlapca z vody vytiahli ešte pred príchodom zásahovej jednotky hasičov, ktorí boli v blízkosti priehrady.

4. júl

Sesternice zomreli spolu

Na štrkovisku sa utopili sesternice Laura († 12) a Barbora († 11) zo Svitu. Do Batizoviec sa chodí kúpať veľa ľudí zo širokého okolia.

5. júl

Za deň až dve obete

Horúčavy si vyžiadali na východe Slovenska dve ďalšie obete. Na košickom plážovom kúpalisku sa utopil Ivan († 49), na neďalekom štrkovisku našli na hladine nehybné telo Ladislava († 58).

7. júl

Emovo telo našli o dva dni

V stredisku Medvedia Hora sa utopil Emanuel († 17). Telo našli neďaleko brehu až o dva dni neskôr. Rodičia tak prišli o jediného syna.

19. júl

Precenil svoje sily

Roman († 24) chcel s kamarátom preplávať zátoku na priehrade Domaša. Po preplávaní približne pätnástich metrov sa obidvaja mladí muži začali topiť a kričať o pomoc. Romanovho kamaráta vytiahli muži, ktorí im išli na pomoc. Plávanie nezvládli, nehybné telo mladíka vytiahli z vody až hasiči

3. august

Malý anjelik sa utopil v aute

Auto, v ktorom sedel malý Lukáško († 2), zišlo do vodnej nádrže Ružín. Na mieste, kde sa vozidlo ponorilo, dosahovala voda hĺbku až 10 metrov. Chlapčeka už nedokázali zachrániť.

Agátka (2) sa topila v bazéne

Tragicky sa mohol skončiť sobotný horúci deň v Skačanoch (okres Partizánske). V nafukovacom bazéne pri rodinnom dome sa topilo iba dvojročné dievčatko. Udalosť sa odohrala krátko po poludní. „Mali pri dome bazén. Rodičia iba na chvíľku nedali pozor a malá doň vošla a začala sa topiť,“ povedala pani z obce. V tom čase bola u rodiny na návšteve žena, ktorá pracuje ako zdravotná sestra. Práve ona poskytla malej Agátke prvú pomoc. „Keď prišli záchranári, Agátka plakala, ale bola v poriadku,“ dodala suseda.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!