Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2015 14:24 | Šport | Šport mix

Jubilejné pódiové umiestenie pre Beňuša vo Svetovom pohári

Druhé miesto obsadil vo finále 4. kola Svetového pohára slalomárov na divokej vode v španielskom Seu d'Urgell slovenský singlista Matej Beňuš (27).

Od víťazného Francúza Gargauda Chanuta ho delilo 2,02 sekundy, tretí skončil Slovinec Savšek (+2,95).

Pre Beňuša to znamenalo po víťaztve v Krakove druhé pódiové umiestenie v SP v tejto sezóne, v kariére jubilejné 10-te (2-5-3).

Frontálny útok na finálový úspech začala trojica slovenských singlistov už v semifinále. Suverénom bol najrýchlejší Alexander Slafkovský (95,56), šiesty skončil Michal Martikán (97,03), ôsmy Matej Beňuš (97,36), všetci s čistými jazdami. Olympijský park a pereje rieky Segre s 23 bránkami na 300 m dlhej trati si zo slovenských singlistov vo finále najviac užil Matej Beňuš. Štartoval tretí v poradí a vyzval súperov na súboj tým najlepším spôsobom, čistou jazdou a časom 94,10, o vyše tri sekundy lepším ako v semifinále. Michal Martikán sa k nemu priblížil o 2,13 sekundy a aj tento rozdiel napovedal, akú brilantnú jazdu Beňuš zajazdil. Aj Beňušovi však niečo chýbalo k dokonalosti. Francúz Gargaud Chanut si doslova pohral s perejami a nasadil latku s výsledným časom o 2,02 s lepším ako Beňuš extrémne vysoko. Nakoniec sa čakalo na jazdu semifinálového suveréna Alexandra Slafkovského. Ťuk už na 5. bránke, potom na 15-tej mu však zmaril šancu na umiestenie v najlepšej trojke.

 

Matej Beňuš si do internej olympijskej kvalifikácie pripísal najviac bodov, až šesť. "Finále bolo veľmi rýchle, trať postavili tak, že sa dalo ľahko stratiť, ale na druhej strane nebola extra náročná. Neriskoval som, snažil som sa ísť normálnu jazdu bez ťuku. Francúz, čo ma zdolal, šiel lepšie, preto zvíťazil. Najmä hore mi dal sekundu a pol a náskok si udržal až do konca."

Podobnosť kanála v Seu d'Urgell s L. Mikulášom zvádzala na konštatovanie, že Matejovi Beňušovi trať nebude vyhovovať. "Síce neustále platí, že takéto kanály nemám rád, to však neznamená, že sa mi nemôže jazda vydariť," povedal s úsmevom. "Už počas tréningov som pre nízku hladinu vody zlomil dve kormidielka, čo mám na lodi, tak som ich musel opravovať. Na takýchto tratiach treba veľa pádlovať a poriadne makať. Nervózny som nebol, aj keď vo vzduchu niečo viselo. V Pau, kde olympijská kvalifikácia medzi nami Slovákmi pokračuje, to nebude inak. Do Pau sa teším, voda je tam vynikajúca, inšpiruje ma aj možnosť celkového prvenstva v pohári, no už len ako menej dôležitá téma sezóny, keďže celú prípravu smerujem na olympijskú kvalifikáciu."

Na rozdiel od kanoistov, dvojica slovenských kajakárov v semifinále skončila. Jakubovi Grigarovi sa nepodarilo zopakovať umiestenie z kvalifikácie, v ktorej obsadil 2. priečku. V semifinále mu patrilo až 13. miesto, 0,34 sekundy za postupovým 10-tym. Andrej Málek dopadol podobne, s 18. miestom síce taktiež s jazdou bez penalizácie, no s mankom na postup 0,97 s.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali