Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.07.2015 22:33 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Do hereckého neba odišla ďalšia slovenská legenda: Magda Paveleková († 84) zomrela!

Po smrti hereckého velikána Ladislava Chudíka († 91) sa Slovensko musí spamätať z ďalšej smutnej správy.

Herečka Magda Paveleková († 84) v pondelok nadránom zomrela, Nový Čas informáciu získal zo zdroja blízkeho rodine. Sanitka dorazila do herečkinho domu v Dunajskej Lužnej okolo 4. hodiny ráno. Záchranári sa ju hodinu pokúšali oživiť, žiaľ, neúspešne.


Viac sa dočítate v zajtrajšom vydaní denníka Nový Čas.

Magda Paveleková sa narodila 7. júna 1931 v Leviciach, kde aj vyrastala a prežila šťastné detstvo. Rodičia podporovali jej túžbu stať sa herečkou a umožnili jej popri štúdiu na levickom gymnáziu, kde zmaturovala, získať aj vedomosti z pohybovej kultúry, spevu a hry na gitaru.

Patrila k zakladajúcim členom Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre (vtedy Krajského divadla), kde v roku 1949 začala svoju hereckú kariéru. Sedemnásť sezón v Nitre bolo poznačených učením sa disciplíne, hereckej skromnosti a etike, vlastnostiam, ktoré jej v tom čase vštepoval hlavne Andrej Bagar. Vytvorila tam desiatky postáv, zväčša úsmevných, vyhovujúcich jej komediálnemu hereckému naturelu. Po príchode do Bratislavy v roku 1965 vystupovala najprv na scéne bývalej Tatra revue, kde sa z nej stala muzikálová hviezda, a v septembri 1971 sa stala stálou členkou Novej scény (NS).

Otvoriť galériu
Herečka Magda Paveleková.
Zdroj: archív M.P.

Počas 42 rokov pôsobenia na doskách Novej scény ale nielen tam, vytvorila množstvo čarovných postáv v hrách Goldoniho, Shakespeara, Gogoľa, Ostrovského, Čechova, Schillera, Moliéra, Shawa, Tajovského, Stodolu, Chalupku, Blocha, Zápoľskej, Soloviča i ďalších zahraničných a domácich autorov.

Publikum vždy očarila jej komediálnosť, ktorou pobavila i rozosmiala hľadisko, ale, najmä v úlohách tragikomických, aj privádzala ho k zamysleniu a úsmevu cez slzy. Vždy patrila medzi veľmi obsadzované herečky. Roky sme ,,pani Majdu", ako ju Slováci žoviálne oslovovali, vídavali v televíznych inscenáciách, filmoch, rozhlasových a televíznych zábavných reláciách.

Na doskách divadiel ju bolo vidno donedávna. V bratislavskom Teatro Wüstenrot hrala v muzikáli Mníšky a na Novej scéne vytvárala v Kubovi úlohu cigánky. Nechýbala ani v komédii Turecká kaviareň, ktorú uvádzalo divadlo West. Medzi ďalšie divadelné tituly, v ktorých hrala, patrili Donaha!, Klietka bláznov, Muzikálový večer. Dobrú náladu na Slovensku šírila aj cez zábavné programy v Slovenskom rozhlase (Minizábavník, Echorádio). Veľmi milo a úsmevne pôsobila zábavná relácia Bonzáčik a na jej vtipných poznámkach sa televízni diváci smiali v relácii Inkognito. Jej hlas bol dobre známy aj z dabingu, a to najmä z maďarského animovaného seriálu Miazgovci.Za svoje nezameniteľné herecké majstrovstvo získala viacero ocenení. V roku 1982 to bol titul Zaslúžilá umelkyňa a v roku 2007 ocenenie Kvet Tálie. Prezident SR udelil v januári 2013 Magde Pavelekovej Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos v oblasti kultúry. V roku 2013 bola Magda Paveleková uvedená do Siene slávy ankety OTO, ocenenie si prebrala už na vozíku.

 
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Pri výsadbe nemusíte zostať len pri letničkách či trvalkách.
Foto
Vysaďte si najkrajší balkón v meste! TOP rastliny a bylinky do črepníkov
vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?