Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2015 22:27 | Šport | Futbal

V 2. predkole Európskej ligy až tri slovenské tímy: Ako sa darilo mužstvám spod Tatier?

V 2. predkole Európskej ligy UEFA 2015/2016 sa predstavia až tri slovenské mužstvá.

Futbalisti slovenského vicemajstra MŠK Žilina zvíťazili vo štvrtkovom prvom zápase 2. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016 na štadióne v moldavskom Kišiňove nad miestnou Daciou 2:1. Zverenci trénera Adriána Guľu odohrajú odvetu o týždeň pod Dubňom (19.30 h).

Po opatrnejšom prvom bezgólovom dejstve Žilina dvakrát udrela v 53. a 59. minúte vďaka streleckej pohotovosti chorvátskeho kanoniera Mateja Jeliča. 2. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016 

Priebeh zápasu:

Žilina začala aktívne a nenechala sa dostať pod tlak. V 7. minúte pohrozila ako prvá, ale Jeličova strela išla mimo. Dacia odpovedala peknou akciou o dve minútky, keď si Lozovij pekne narazil pred šestnástkou, vnikol do nej, ale jeho strelu obrancovia hostí odvrátili na roh. Potom prebrali opraty zápasu domáci, boli o čosi kombinačnejší, ale do čistých šancí sa nedostávali, lebo hostia boli pozorní. Až 33. minúta priniesla trochu vzruchu, domáci zahrávali priamy kop z dobrej pozície, ale Cociuc trafil len do múra a bol z toho iba roh. Do vedenia mohla ísť Žilina v 36. minúte, ale Jelič a Vavro si prekážali pri pekne zakrútenom centri z priameho kopu a lopta išla vedľa ľavej žrde domácej brány. Prvý polčas tak gól nepriniesol.

Začiatok druhého dejstva bol tiež opatrný, ale v 57. minúte sa už gólovo urodilo. Radosť hosťom priniesla prihrávka Čmelíka do 16-ky, kde sa najlepšie zorientoval kanonier Jelič a otvoril skóre. Jelič mohol zvýšiť na 2:0 pre hostí o dve minúty, ale tvrdo atakovaný obrancom opäť vo vnútri pokutového územia minul. Domáci stratili rytmus a povzbudení Žilinčania im dali aj druhý direkt, keď v 59. minúte opäť Jelič prekonal bezmocného Gaidučevicia v domácej bráne. Tempo hry sa zvýšilo, Dacia zatlačila v snahe skorigovať, jej hráčom ale chýbal väčší pokoj na finálnu fázu. To Žilina útočila do otvorenej obrany, ale keď potrebovala, vedela aj podržať loptu. V 70. minúte od autovej čiary z dobrých 30 metrov napriahol disponovaný Jelič, ale trafil len brvno moldavskej bránky. Hneď na druhej strane mohol kontaktný gól streliť Cociuc, ale technickou strelou minul ľavú žrď Volešákovej brány. Domáci to ani zďaleka nezabalili a v 74. minúte po dlhom centri z ľavej strany na zadnú tyč hlavičkoval Lozovij do tyčky. Snaha sa Dacii vyplatila v 80. minúte, keď striedajúci Mihaliov prekrásne z priameho kopu zo 17 metrov vymietol pravý horný roh žilinskej brány. Ten istý hráč to z priameho kopu z 30 metrov skúsil aj v 85. minúte, teraz strieľal po zemi a iba veľmi tesne minul pravú tyčku. Záver si hostia postrážili, ešte po brejku mohol hetrik v nadstavenom čase skompletizovať Jelič, ale obrana jeho projektil zblokovala na roh. A zmenu skóre už nepriniesli ani dve nádejné strely domácich v zúfalom nápore v posledných sekundách.

 

Dacia Kišiňov - MŠK Žilina 1:2 (0:0)

Góly: 53. a 59. Jelič - 80. Mihaliov, ŽK: Gavrilenko, Rosca - Káčer, Škriniar, rozhodoval: Şimşek (Tur.), 4500 divákov.
Zostavy a striedania:
Dacia: Gaidučevici - Jardan (68. Frunza), Rosca, Posmac, Mamah - Gavrilenko - Lozovij, Mani (46. Mihaliov), Cocius, Zastavnij - Pavlov (57. Stjepanovič)
Žilina: Volešák - Mabouka, Vavro, Škriniar, Letič - Pečovský - Čmelík (85. Špalek), Káčer, Bénes (90. Škvarka), Paur (66. Mihalík) - Jelič

Hlasy:

Adrián Guľa, tréner MŠK Žilina: "Zvládli sme zápas hlavne v druhom polčase a dosiahli sme dobrý výsledok, ktorý nám dáva dobré šance do odvety. Dôležitá výhra sa ale nerodila ľahko. Sme pripravení pobiť sa o postup. Jelič bol brilantný, nielen góly, ale mal aj nožničky a nastrelil brvno, odviedol aj obrovský kus roboty pre mužstvo. Chlapci boli obetaví, podržal nás aj Miloš Volešák. Škoda, že sme nedali aj tretí gól."


Priebeh zápasu:

Na Pasienkoch sa od začiatku hral rušný futbal, ale bez gólového efektu. Lepšie vstúpil do stretnutia írsky druholigista, ktorého hráči si v úvode vypracovali dve štandardné situácie. Potom prebral taktovku stretnutia Slovan, Milinkovič však najskôr dlho váhal so strelou a potom Priskinov pokus po prihrávke Vitteka zblokoval Boyle. V 24. min si na Podaného center nabehol k bližšej žrdi Vittek, ale v poslednej chvíli odvrátil loptu do bezpečia Kouogun. O štyri minúty neskôr sa odohral kľúčový moment prvého polčasu, keď po hrubom faule na Bensona videl červenú kartu domáci Gorosito. Oslabený Slovan naďalej tlačil, ale obrana menej technicky vybaveného súpera jeho ofenzívne výpady s prehľadom kryla. Otvoriť skóre mohol v 36. minúte Zreľák, ktorého strelu po narážačke s Priskinom len s námahou vytlačil na roh brankár Corbet. V závere polčasu však Slovan mohol aj inkasovať. Benson vyslal dlhú prihrávku za domácu obranu, Langtry sa na pravej strane vyhol ofsajdovej pasci, ale samostatné sólo zakončil len pokusom mimo brány. Druhú veľkú šancu hostí mal následne Swan, jeho hlavička z pár metrov však skončila nad Muchovou svätyňou.

Do druhého polčasu poslali tréneri Slovana do hry Kubíka, ktorý nahradil Vitteka, ale želaný efekt to neprinieslo. Prispel k tomu aj Podaný, ktorý po úniku po ľavej strane nezakončil presne. Po hodine hry mali blízko ku gólu Íri, ale Slovan podržal debutant Mucha. Skúsený brankár zlikvidoval volej Swana, ktorého vyzval k skórovaniu presným centrom Benson. Slovan sa snažil, bojoval, ale v početnej výhode hrajúci Dublin ho naďalej držal na dištanc. V 70. min mal výhodu priameho kopu Milinkovič, ale z dobrej pozície pálil len do Corbeta. O štyri minúty neskôr spálil dovtedy najlepšiu šancu domácich Štefánik, ktorého strelu brankár hostí efektne vyrazil na roh. Tlak Slovana sa stupňoval. Priamo z rohu takmer skóroval kapitán Milinkovič, ale jeho pokus vykopol z bránkovej čiary Leahy, následne tesne nad hlavičkoval Saláta. O dve minúty na to sa však už Slovan dočkal, keď po Priskinovej prihrávke skóroval Zreľák. Domáci si vydreté víťazstvo v závere už udržali a do Írska tak vycestujú s najtesnejším náskokom.

ŠK Slovan Bratislava - UC Dublin 1:0 (0:0)

Gól: 84. Zreľák, ŽK: Štefánik, Saláta, Priskin - Langtry, Mulhall, Leahy, Boyle, ČK: 28. Gorosito (Slovan). Rozhodoval: Silagava (Gruz.), 3050 divákov

Zostavy: 
Slovan
: Mucha - Sekulič, Saláta, Gorosito, Podaný - Milinkovič, Simovič (44. Hudák), Štefánik, Zreľák - Priskin (90. Záhumenský), Vittek (46. Kubík)
Dublin: Corbet - Leahy, Kouogun, Boyle, Langtry - O'Neill - Mulhall, Watts (86. Cannon), Benson, Doyle - Swan

Hlasy:

Dušan Tittel, tréner Slovana: "Vzhľadom na vývoj je 1:0 dobrý výsledok. Nechceli inkasovať a to sme naplnili. Škoda zbytočnej červenej karty, potom sa nám ťažko dobýjala súperova obrana. Spravodlivo sme ale zvíťazili. Súper nás neprekvapil, očakávali sme, že ho budeme dobýjať celý zápas. Opakujem škoda tej červenej karty a do odvety je 1:0 dobrý výsledok."

Adam Zreľák, útočník Slovana: "Som veľmi rád, že mi to tam padlo, ukázali sme, že máme charakter. Zomkli sme sa, ukázali sme, že hráme ako tím a som rád, že sa nám to podarilo. Íri dokázali, že futbal hrať vedia. Máme krátky odpočinok, ale budeme chcieť vyhrať v lige v Zlatých Moravciach aj v odvete v Dubline."


Priebeh zápasu:

Spartak nastúpil ako z partesu, hneď v úvodnej minúte mierila hlavička Harbu do brvna a následné zakončenie Haliloviča nad hosťujúcu bránu. Na druhej strane daroval hosťom príležitosť neistým výskokom Jakubech, Burns ale prázdnu bránu prestrelil. Trnava bola futbalovejšia a kombinačne vyspelejšia. Po štvrťhodine hry brankár Jakubech vysunul Mikoviča, ten po dlhom sóle napokon dobehol Harbovu strieľanú prihrávku v šestnástke a po kontakte s brankárom hostí si vypýtal faul. Nariadenú penaltu s prehľadom premenil Sabo. Linfield to však nezlomilo, v 21. minúte si postavil po ruke Godála loptu na priamy kop Kee a excelentne ju zatočil do pravej šibenice - 1:1. Po "mŕtvych" minútach prišla po polhodine plodnejšia chvíľka domácich, ale Harba sa príležitosti zľakol a následné dva rohové kopy priniesli len vzruch, nie góly. Až v 35. minúte vyťažil zo šťastnej spolupráce Saba s Harbom druhý presný zásah Mikovič, keď doklepol do siete odrazenú loptu na päťke. Minútu pred polčasom domáci stopér Nikolič trafil lakťom do tváre Sprouleho a po druhej žltej karte sa predčasne porúčal pod sprchy.

Počas polčasovej prestávky museli zasiahnuť ťažkoodenci, keď niektorí fanúšikovia Spartaka vbehli na hraciu plochu a následne zamierili k sektoru hostí strhávať vlajky fanúšikov Linfieldu. Domáci tréner Jarábek stiahol z hry dovtedy jediný vysunutý hrot Harbu a príchodom Bortela posilnil defenzívu. Spartaku začala viaznuť kreatívna stránka, oslabený o vylúčeného Nikoliča sa sústredil prevažne na obrannú činnosť. Po hodine hry ho navyše mohol schladiť Sproule, ale odrazenú loptu z rohu trafil len do hradby tiel pred Jakubechom. Linfield sa nevzdával a hoci neútočil nátlakovo, v občasnom zakončení bol nebezpečný. Priamy kop Rossa Clarka umiestnil hlavou do siete Hegarty, od vyrovnania však zachránil Trnavu ofsajdový verdikt čiarového rozhodcu. V závere sa Spartak ešte viackrát pomotal okolo "veľkého vápna" Linfieldu, ale nič už nevykúzlil.

Spartak Trnava - Linfield FC 2:1 (2:1)

Góly: 16. Sabo (z 11 m), 35. Mikovič - 21. Kee. Rozhodovali: Vilkov - Mosjakin, Gavrilin (všetci Rus.), ŽK: Nikolič, Baez, Bortel - Hegarty, R. Clarke, M. Clarke, Lowry, Haughey, ČK: 44. Nikolič (Trnava), 3220 divákov

Zostavy a striedania: 
Spartak Trnava
: Jakubech - Tóth (70. Greššák), Nikolič, Godál, Čonka - Casado (64. Mikinič), Baez - Halilovič, Sabo, Mikovič - Harba (46. Bortel)
Linfield FC: Ross Glendinning - Reece Glendinning, Haughey, Hegarty, M. Clarke - Sproule, Kee, Lowry, Burns (57. R. Clarke) - Waterworth, Bates

Hlasy:

Juraj Jarábek, tréner Trnavy: "Myslím, že sme sa pripravili svedomito na 54-násobného majstra Severného Írska. Mali sme k dispozícii videá, je to mužstvo, ktoré má kvalitu. My sme boli lepší, futbalovejší. Mali sme výborný vstup do stretnutia, tri vyložené šance, ktoré by sme mali premeniť. Súper veľmi dobre bránil, čakal na nejakú kontru a štandardné situácie. Tá prišla po našej chybe a bol to pekný gól. Pribrzdilo nás to síce, ale viac nás poznačilo Nikoličove vylúčenie. Je to len prvý polčas celého dvojzápasu, ale myslím, že sme splnili to, čo sme mali. Chlapcov chválim za bojovný výkon."


Ďalšie výsledky 2. predkola:

Kazašský futbalový tím FC Kajrat Almaty na lavičke so slovenským trénerom Vladimírom Weissom zvíťazil vo štvrtok v prvom zápase 2. predkola Európskej ligy UEFA 2015/2016 doma nad arménskym Alaškertom suverénne 3:0. Kajrat v 1. predkole vyradil bývalého európskeho šampióna CZ Belehrad.

V ďalšom zápase lotyšská Jelgava doma zdolala Rabotnički Skopje 1:0.

Mladá Boleslav prehrala doma s nórskym IF Strömsgodset 1:2, hoci viedla 1:0. Slovenského brankára Róberta Veselovského, ktorý odchytal celý zápas, prekonali Thomas Sorum a Dán Bassel Jradi.

 

FC Kajrat Almaty - FC Alaškert 3:0 (1:0)

Góly: 14. Islamhan (z 11 m), 55. Gohou, 69. Despotovič

FC Jelgava - FK Rabotnički Skopje 1:0 (0:0)

Gól: 87. Kluskins

Randers FC - IF Elfsborg 0:0

Skonto Riga - DVSC Debrecín 2:2 (1:1)

Góly: 27. a 47. Karasauskas - 9. Tisza, 72. Castillion

Šachťor Soligorsk - AC Wolfsberger 0:1 (0:0)

Gól: 62. Ynclan

Beer Ševa - FC Thun 1:1 (1:0)

Gól: 26. Hoban - 87. Frontino

Černo More Varna - Dinamo Minsk 1:1 (1:0)

Góly: 11. Coureur - 72. Politevič

AIK Štokholm - Širak Gjumri 2:0 (1:0)

Gól: 29. a 83. Goitom, ČK: 69. Hovhannisyan, 80. Malakyan, 85. Barikyan (všetci Širak)

Apollon Limasol - FC Trakai 4:0 (1:0)

Góly: 20. a 62. Kolokoudias (druhý z 11 m), 52. Stojanovič, 87. Rosa

Beroe Stara Zagora - Bröndby Kodaň 0:1 (0:0)

Gól: 85. Albrechtsen

NK Koper - Hajduk Split 3:2 (3:1)

Góly: 17. a 41. Rahmanovič, 7. Halilovič - 29. Milovič, 90. Nižič

BK Mladá Boleslav - IF Strömsgodset 1:2 (1:1)

Góly: 39. Bartl - 44. Sörum, 85. Jradi

/R. Veselovský (Boleslav) odchytal celý zápas/

FC Charleoi - Beitar Jeruzalem 5:1 (1:1)

Góly: 10. a 68. Pollet, 47. a 90.+3 Kebano, 88. Stevance - 35. Gabbay, ČK: 45.+3 Dasa, 76. Pablo (obaja Beitar)

FK Kukesi - Mladosť Podgorica 0:1 (0:0)

Gól: 52. Lakič

FC Vadúz - FC Nomme Kalju 3:1 (1:0)

Góly: 53. a 90.+2 Neumayr, 20. Ciccone - 86. Wakui

FC Kodaň - AFC Newtown 2:0 (1:0)

Góly: 3. Verbič, 74. Kusk

Lokomotiva Záhreb - PAOK Solún 2:1 (2:0)

Góly: 30. Kolar, 45.+1 Andrijaševič - 90.+2 MAK

/R. Mak (PAOK) odohral celý zápas a strelil gól/

Trabzonspor - Differdange FC 1:0 (1:0)

Gól: 44. Ekici

FK Čukarički - FK Gabala 1:0 (0:0)

Gól: 53. Stojljkovič (z 11 m)

Ferencváros Budapešť - Željezničar Sarajevo 0:1 (0:0)

Gól: 90. Beganovič

/S. Šesták (Ferencváros) nastúpil v 46. min a dostal ŽK/

Jagiellonia Bialystok - Omonia Nikózia 0:0

Slask Vroclav - IFK Göteborg 0:0

/R. Pich a P. Grajciar (obaja Slask) odohrali celý zápas/

FK Vojvodina - FK Spartaks Jurmala 3:0 (2:0)

Góly: 6. Stanisavljevič, 16. Mrdakovič, 88. Mickevics (vlastný)

West Ham United - Birkirkara FC 1:0 (0:0)

Gól: 90. Tomkins

Inverness FC - Astra Giurgiu 0:1 (0:1)

Gól: 24. Budescu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!