Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2015 11:55 | Správy | Domáce správy
Video

Sudca Harabin prepustil Mišenku na slobodu: Prvý rozhovor na slobode!

Opäť kontroverzné rozhodnutie od Štefana Harabina! Prípad Viliama Mišenku (58) dlho mátal slovenskú políciu a justíciu.

Po tom, ako sa pod ním prepadla koncom roka 2010 zem, bezpečnostné zložky ho vypátrali o dva roky neskôr vo Venezuele. Nikto nechcel vtedy dopustiť, aby sa opakoval prípad Karola Mella, ktorého stredoamerická krajina Belize dodnes nevydala. Mišenka priletel s veľkými fanfárami na Slovensko v sprievode eskorty a postupne čelil siedmim obvineniam vrátane spoluúčasti a organizácii šiestich vrážd. Obvinenia padli jedno po druhom, až zostalo už iba posledné. Napriek tomu sa senát Štefana Harabina postaral o to, že Mišenku v stredu prepustili na slobodu. 

Nesmelo nakukol, akoby tomu nechcel veriť. Viliam Mišenka si dobre pamätal udalosti z júna tohto roka, keď po opustení väzenia ho opätovne zadržala polícia. V stredu sa podobné divadlo už nekonalo. O Mišenkovom prepustení rozhodol senát Najvyššieho súdu na neverejnom zasadnutí, ktorý zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu.

Päť rokov zo mňa robili vraha, ani v jednom prípade sa to však nepotvrdilo. A ani nemalo čo, lebo nič som nespravil a ani som nikoho nedal zavraždiť,“ povedal bezprostredne po opustení brány väznice viditeľne rozrušený Viliam Mišenka. Tomu akoby sa ani nechcelo veriť, že ho za ňou nečakajú kriminalisti, ktorí by ho opäť posadili za mreže. „Som na tom psychicky naozaj zle, ale i tak sa chcem poďakovať všetkým, ktorí verili, že som nevinný, a pomáhali mi to dokázať, a tiež tým, ktorí sa aj vo väzení správali ku mne korektne. Stále tomu neverím, veď ma môžu tu zobrať za ďalším rohom,“ priznal s roztraseným hlasom Mišenka, ktorý vzápätí daroval svoj televízor z cely náhodnému okoloidúcemu, ktorý ho o to požiadal.

Otvoriť galériu
Harabin prepustil Mišenku!
Zdroj: Ivan Kováč, Maroš Herc, anc
 

 

Vyhodené peniaze?

Za Mišenkovým prepustením stojí bývalý predseda Najvyššieho súdu a exminister spravodlivosti Štefan Harabin a jeho senát. Podľa neho týmto rozhodnutím len zabránil ďalším nezákonnostiam. „Boli tam začaté paralelné trestné stíhania. V jednej veci bol vo väzbe, stíhanie bolo zastavené. Následne bol vzatý do väzby v druhej veci, tam bol oslobodený, a keď bol oslobodený, tak bol zobratý do tretej väzby,“ vyjadril sa pre webnoviny.sk.

Celá záležitosť nepotešila ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Práve jeho rezort sa pred dva a pol rokom mohol pochváliť dolapením vtedy jedného z najhľadanejších Slovákov. „Nezvyknem komentovať rozhodnutia súdov. Nebudem to robiť ani teraz. V každom prípade nás toto rozhodnutie neteší,“ vyjadril sa Kaliňák pre Nový Čas.

Prevoz hľadaných Slovákov zo zahraničia nie je pritom lacný špás. Podľa našich informácií v prípade Mišenku malo ísť o desaťtisíce eur. Navyše, výdavky na jedného väzňa sú u nás 40 eur na deň. Mišenka bol vo väzbe 839 dní. Ak to spočítame s odhadovanou cenou za transport, celková suma atakuje hranicu 70 000 eur. 

Otvoriť galériu
Harabin prepustil Mišenku!
Zdroj: Ivan Kováč, Maroš Herc, anc

S rodinou

Mišenkove prvé kroky viedli do Bratislavy, kde sa stretol so svojou dcérou Monikou a s exmanželkou Evou. „Som hrozne šťastná, hoci po tom všetkom, čo sa okolo neho dialo, tomu len ťažko verím. Aj toto však ukazuje, že u nás ešte spravodlivosť existuje,“ prezradila svoje pocity dcéra Monika (35) pre Nový Čas. Od najbližších nasmeroval Mišenka ďalšie kroky domov do Topoľčian.

Proti nemu svedčil najmä svedok Ján Krajčík, ktorého výpovede sa ukázali ako nedôveryhodné a sám má problémy so zákonom. „Všetko to na mňa nahrali s cieľom dostať ma silou-mocou za mreže. Stálo veľa síl dokázať, že som nevinný. Každému sa však môžem smelo pozrieť do očí, lebo som nič z toho, čo mi kládli za vinu, nespravil. Mnohé z toho, čo som hovoril, otočili proti mne a dôkazy na polícii či okresnom súde sa snažili zmanipulovať proti mojej osobe,“ hneval sa Mišenka.

Otvoriť galériu

Po rozhodnutí Najvyššieho súdu ho v kauze výbuchu v topoľčianskej spoločnosti Euromont budú stíhať na slobode. Jeho advokát nebol v čase Mišenkovho prepustenia oboznámený s odôvodnením Najvyššieho súdu, preto nevedel povedať, či Mišenka bude môcť cestovať do zahraničia.

Mišenkova cesta z väzenia 

Párty

Podľa zdroja Nového Času mal Mišenka svoj útek plánovať už pred mnohými rokmi. Nakoniec na jeseň 2010 zorganizoval svoju narodeninovú oslavu spojenú s rozlúčkovou párty pre najbližších. Predal auto, dom už nestihol, a zmizol. Viac ako dva roky ho nikto na Slovensku nevidel. Polícia po ňom začala pátrať.

Belize

Po dvoch rokoch od Mišenkovho zmiznutia sa objavili prvé stopy, kde by sa mohol nachádzať. Zdroje hovorili o pobyte v stredoamerickom Belize, kde dodnes žije Karol Mello. Podľa svedkov sa dokonca mali obaja stretávať. Belizská polícia vtedy dokonca prisľúbila spoluprácu. 

Venezuela

Dňa 2. januára 2010 zadržala protidrogová jednotka venezuelskej polície Viliama Mišenku na ostrove Margarita na pláži Parquito. Medzi Venezuelou a Slovenskom chýba zmluva o extradícii osôb, napriek tomu Mišenka nedopadol ako Mello a miestne úrady ho poslali mesiac po zadržaní na Slovensko.

Otvoriť galériu
Harabin prepustil Mišenku!
Zdroj: Ivan Kováč, Maroš Herc, anc

Obvinenia

Mišenku prokurátor obvinil z účasti na piatich vraždách, pričom pri niektorých mal byť podľa obvinenia aj s Karolom Mellom. Okrem toho sa ho úrady snažili posadiť na dlhé roky do cely za prepad bankového trezora v Nitre, z ktorého si páchatelia odniesli rekordný lup vo výške 5 miliónov eur.

Svedok

Proti Mišenkovi v takmer vo všetkých jeho kauzách vystupoval svedok Ján Krajčík, ktorý mál sám problémy so zákonom. Súd ho dokonca právoplatne odsúdil na deväťročný trest. Práve to, že existovali Krajčíkove svedectvá, ktoré dokonca v jednom prípade popreli skutoční páchatelia, dostalo Mišenku spoza mreží.

Prvý rozhovor po prepustení: Zažalujem Slovensko!

Čo hovoríte na to, že ste po toľkom čase na slobode?

- Viete čo? Nehovorím na to nič. Sami si urobte obraz. Päť rokov robili zo mňa vraha šiestich ľudí. Ani jedno sa nepotvrdilo. Budem sa vyjadrovať trochu neskoršie. Viete, psychicky som na tom zle. V prvom rade chcem poďakovať týmto ľuďom tu, aj Banskej Bystrici, že sa voči mne správali korektne.

Čo plánujete robiť v najbližších dňoch?

- Neviem vám nič povedať, neviem.

Kam teraz pôjdete?

- No domov, kamže mám ísť? Čo si myslíte, že do Venezuely? Museli by ste mi požičať na letenku.

Budete plánovať aj nejaké žaloby voči štátu?

- Samozrejme, nie? Vy by ste neplánovali, keď vám päť rokov ničia život. Ochorel som tu psychicky. Som úplne v prdeli.

Prečo vás teda zatkli?

- Opýtajte sa ich, opýtajte sa pána prezidenta Gašpara a tých ľudí v Trnave.

Čo hovoríte na vaše posledné obvinenie?

- Viete dobre, že proti mne svedčia dvaja vrahovia, ktorí s tým majú spoločné... Ja nemám, môžem čestne vyhlásiť, že ani s jednou vraždou. Nikdy som nedal nikoho zabiť, ani zavraždiť, pokus o vraždu, ani nič také.

Je prepustenie pre vás zadosťučinenie?

- Ešte nie.

Kontroverzný senát 

Štefan Harabin (58) vedie trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu. Jeho senát stojí
za kontroverznými rozhodnutiami. Istého sudcu v Česku pred rokmi odsúdili za jazdu
pod vplyvom alkoholu. V tom čase to u nás nebol trestný cin. Tento sudca posadil za mreže sexuálneho delikventa. Harabinov senát ho pustil na slobodu, lebo podľa neho sudca nemohol vykonávať svoju činnosť. Okrem toho senát oslobodil policajta obvineného z prijatia sľubu úplatku, lebo ho vyšetrovala podla Harabina nezákonná inšpekcia ministerstva vnútra. Iní sudcovia aj minister Kaliňák vystúpili proti týmto rozhodnutiam. 

Obvinenia padli ako domček z karát

1996 - Lúpež v dome podnikateľov, zmizlo 27 000 eur. Skutok je premlčaný.

1996 - Podieľa na vražde Františka Marka († 48). Trestné stíhanie zastavené.

1996 - Lúpež z bankového trezoru, zmizlo 5 miliónov eur. Oslobodený z obžaloby.

2001 - Vražda podnikateľa Ján Kriška († 38). Trestné stíhanie zastavené.

2003 - Vražda otvárača trezorov Jozefa Gudábu († 46). Mišenka skutok nespáchal.

2004 - Podiel na vražde mafiána Petra Čongrádyho († 38). Zbavený obvinenia.

2009 - Výbuch výbušniny vo firme, jedna obeť. Mišenka je stále stíhaný.

2010 - Vražda Mišenkovho synovca Jozefa († 33). Zbavený obvinenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva