Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2015 11:40 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Video

Kauza utýranej Lucky († 5) z Bratislavy: Padol rozsudok nad obžalovanou sociálnou pracovníčkou?

Na súde opäť ožíla kauza sociálnej pracovníčky Márie H. (56), ktorá podľa obžaloby nezasiahla v prípade utýranej Lucky Luknárovej († 5) z Bratislavy. 

Prvostupňový bratislavský súd v pondelok opäť pojednával v kauze sociálnej pracovníčky Márie H. (56). Na pojednávaní, ktoré bude pokračovať 1. októbra, vypovedali viaceré bývalé sociálne pracovníčky a koordinátorka, ktoré podrobne rozprávali o systéme práce na úrade. "Bola svedomitá," povedala o obžalovanej jedna zo svedkýň. Vyšlo tiež najavo, že matka utýranej Lucky má z predchádzajúceho vzťahu v Košickom kraji ďalších päť detí, o ktorej sa nestarala a sú umiestnené v detskom domove. Rozsudok v pondelok neodznel.

Otvoriť galériu

Podľa obžaloby a niektorých svedkov mala obžalovaná Mária H. na starosti spis utýranej Lucky Luknárovej († 5) z bratislavského Ružinova. Na májovom pojednávaní vypovedali dve bývalé zamestnankyne sociálky a jeden bývalý zamestnanec tohto úradu. Podľa prokurátora Mária H. dostatočne nepreverovala podozrenia o zanedbaní starostlivosti v domácnosti Luckinej matky Anny Hrotákovej a otčima Juraja Hrotáka. Sociálna pracovníčka nezasiahla ani po tom, ako im malá Lucka počas jednej návštevy cez domáci telefón povedala, že je sama doma. 

Suseda: Na sociálke som bola najmenej trikrát!

Na pojednávaní v máji vypovedala aj bývalá suseda z domu na Koceľovej ulici, v ktorom manželia Hrotákovci utýrali malú Lucku Luknárovú († 5). "Z bytu som viackrát počula zvuky ako rozbíjanie nábytku. Na sociálke som bola najmenej trikrát osobne povedať, že v tom byte sa niečo deje a že malú Lucku som už dlhší čas nevidela, pričom s matkou a otčimom nechodí von. Pri druhom upozornení boli v dome, avšak do bytu sa nedostali, lebo Hrotákovci neboli doma. Matka Lucky, keď som sa na to dieťa pýtala, povedala, že je na východe. Prekvapilo ma, že na sociálke pracovali vtedy väčšinou mladí ľudia, ktorí si moje upozornenia síce poznačili, ale väčšinou sa nič nedialo," povedala suseda.

Otvoriť galériu

Kartičkový systém sudcu upútal 

 

Po pojednávaniach sa už dvakrát hovorilo aj o systéme, ako na bratislavskom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny narábali so spismi. Podľa bývalej zamestnankyne úradu, keď prišiel nejaký podnet, zašli pracovníčky do archívu, kde boli veľké škatule s kartičkami a potom hľadali k nim spisy. "Tieto boli prideľované úradníčkam podľa prvého písmena priezviska najstaršieho dieťaťa," povedala bývalá zamestnankyňa, ktorá tvrdila, že na narábanie so spismi počas zamestnania na úrade nebola školená. Expracovníčka poznamenala, že kartičky sa niekedy stratili, alebo sa nenašli. "Úžasné," poznamenal na marcovom pojednávaní sudca, ktorý neskrýval, že "kartičkový systém ho upútal." Na pojednávaní v pondelok sa jednej z bývalých zamestnankýň sudca opýtal, či už majú počítače...

Otvoriť galériu

Sociálnu pracovníčku Máriu H. (54) súd už trestným rozkazom odsúdil za marenie úlohy verejného činiteľa. Vymeral jej trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov. Okrem toho Márii na päť rokov zakázal vykonávať funkciu verejného činiteľa. Sociálna pracovníčka proti trestnému rozkazu podala odpor, a tak súd vytýčil pojednávanie.

Prvý raz sa v kauze verejne pojednávalo koncom marca. "Cítim sa byť nevinná," vyhlásila obžalovaná. Jej nadriadená však pred súdom vyhlásila, že spis malej Lucky Luknárovej mala pridelený. Obžalovanú sociálnu pracovníčku na chodbe súdu pravidelne obkolesujú jej priateľky a kolegyne, ktoré sa tak snažili zabrániť kontaktu s novinármi.   

Otvoriť galériu

Otčim a matka dostali dlhoročné tresty

Lucke († 5) smrteľný úder zasadil jej otčim Juraj Hroták (34) na jeseň 2009. Mŕtve telíčko držali spolu s matkou Alexandrou Hrotákovou (44) v izbe v bratislavskom Ružinove a naďalej na Lucku poberali dávky. Mŕtvu Lucku našla polícia  až v septembri 2012. Krajský súd v Bratislave potvrdil pre Juraja Hrotáka trest 18,5 roka, matka Alexandra si v base posedí 14 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
(ilustračné foto).
Požiar na Kysuciach: Horieť má známy HOTEL! Na mieste zasahuje niekoľko hasičov