Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.06.2015 13:45 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Veľké odhalenie po rokoch: Studenkovej išla po krku ŠtB! Donášali na ňu kolegovia?!

Komunisti sa s ňou nemaznali! Zdena Studenková (61) v 80. rokoch očarila divákov legendárnymi tancami v komédii storočia S tebou mě baví svět.

Herečkin obrovský úspech ale neunikol vtedajšej Štátnej bezpečnosti, ktorá ju lámala na spoluprácu s totalitným režimom. Keďže tajní u blondínky nepochodili, zaviedli o nej spis s krycím názvom Osa. Opierali sa v ňom o anonymné udania, ktoré niekto posielal šéfovi Slovenského národného divadla.

Spis Studenkovej bol zavedený preto, lebo ľudia na ňu posielali udavačské listy. Nepáčilo sa im, že bola často v časopisoch - aj na titulke týždenníka Život. Spis sústreďoval písomnosti previerkového charakteru na osoby z hľadiska ich využiteľnosti alebo nebezpečnosti. To znamená, že osoba nespolupracovala s ŠtB, ale bola sledovaná..

Otvoriť galériu

Ambiciózna Studenková ležala už počas totalitného režimu mnohým ľuďom v žalúdku. Keď sa herečka v roku 1982 zviditeľnila v komédii S tebou mě baví svět, začali sa okolo nej krútiť podozrivé indivíduá. Vtedajšia Štátna bezpečnosť zrejme túžila vyťažiť z jej popularity, no s ponukou na spoluprácu u zaťatej antikomunistky nepochodila. ŠtB preto zaviedla spis preverovanej osoby s názvom Osa, v ktorom zhromažďovala udania na známu herečku.

Otvoriť galériu

 

„Koncom roka 1982 bolo do redakcie Pravda a na vedenie SND zaslaných viacero anonymných listov, v ktorých sa pisatelia sťažovali na skutočnosť, že naše časopisy venujú veľkú pozornosť herečke Zdene Studenkovej,“ píše sa v spise. Na Zdenu si posvietil istý nadstrážmajster Rudolf Poizl a ten ju mohol v rámci PVO (preventívno-výchovných opatrení) vypočúvať, ale aj vyhrážať sa jej, či zastrašovať ju. Herečka ale o vážnych problémoch vo svojej minulosti mlčí. „Áno, sú to vážne a citlivé veci. Viem, že ako každému úspešnému umelcovi aj Zdenke vtedy komunisti ponúkli spoluprácu. Tú však odmietla,“ potvrdil Studenkovej partner Braňo Kostka.

Otvoriť galériu

Kto ju chcel potopiť?

Komunisti si mohli vyhliadnuť donášačov na Studenkovú medzi jej známymi, ale aj medzi jej kolegami. Keďže ale jej otec Augustín mal sám drsné opletačky s totalitným režimom, podozrenie skôr padá na ľudí z divadelného prostredia. „Zdena platila daň za svoj úspech vo filme. Anonymné listy mali posielať jej blízki spolupracovníci,“ myslí si náš zdroj. Kontrarozviedka však na umelkyňu za dva roky sledovania nič zlé nenašla.

Svedkovia už nie sú

Šéfom SND, ktorý dostával anonymné listy na Studenkovú, bol v tom čase Ján Kákoš. Ten však v roku 1996 zomrel. Riaditeľom Činohry SND bol Juraj Slezáček. „Nikdy som o tom nepočul. Neviem vám povedať,“ povedal Novému Času herec. Udavačské listy už neexistujú, pretože väčšinu spisu Osa zničili komunisti na základe rozkazu šéfa ŠtB generála Alojza Lorenca v roku 1989.

Otvoriť galériu

Prečo vznikol spis Osa? 

Spis Studenkovej bol zavedený preto, lebo lúdia na ňu posielali udavačské listy. Nepáčilo sa im, že bola často v časopisoch - aj na titulke týždenníka Život. Spis sústreďoval písomnosti previerkového charakteru na osoby z hľadiska ich využiteľnosti alebo nebezpečnosti. To znamená, že osoba nespolupracovala s ŠtB, ale bola sledovaná. 

Čo je to PVO

V rámci preventívno-výchovných opatrení (PVO) na preverované osoby čakala zmes šikanovania a vyhrážania. Vzali im pas, vodičák, predvolali na výsluch...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Obrovská tragédia: Futbalový reprezentant († 26) zomrel počas dovolenky!
Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Pellegriniho inauguráciu pozorne sledovali aj zahraničné média: Aha, čo napísali o novom prezidentovi
Kolóna izraelských vojenských vozidiel opúšťa Pásmo Gaz v stredu 12. júna 2024.
Výbuch neďaleko mesta Rafah: Izrael hlási jednu z najväčších strát pre armádu
ilustračné foto
Aktualizované
Hrôza pri Žiline: Neďaleko škôlky našli telíčko novorodenca
Foto
Mladej mame diagnostikovali RAKOVINU, teraz varuje: TÚTO vec z kúpeľne vyhoďte!
Foto
Maďarský futbal? Briti vysmiali Orbána: Popiera aj vlastné dogmy!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzi opäť v uliciach, neodradilo ich ani sychravé počasie: Neuveriteľné, koľko ľudí demonštrovalo
Odborníčka si posvietila na to, o čom sa členovia kráľovskej rodiny rozprávali počas osláv.
Foto
Odborníčka ODČÍTALA z pier Kate, detí i Karola: HÁDKA na balkóne a priznanie kráľa!
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Erdogan podozrieva Bidena z vypočítavej volebnej taktiky: Toto má ukázať, či sú jeho zámery úprimné
Inaugurácia prezidenta Petra Pellegriniho.
Šutaj Eštok po inaugurácii: Slovensko má najlepšiu hlavu štátu, akú môže mať
Prezident Pellegrini počas inauguračného prejavu.
Sociológ skúmal prejav Petra Pellegriniho: Pozrite sa, čo si odborník všimol
Zdravotná sestra Julie sa podelila o svoje skúsenosti.
Sestrička z hospicu: Najhoršie a najlepšie veci, na ktoré ľudia zomierajú!