Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2015 11:55 | Správy | Zahraničné správy
Video

Rodinu Žilkovej stráži vojenská polícia: Na ministra obrany zaútočili domácimi granátmi!

Tichá časť Prahy - Suchdol - sa zmenila na nepoznanie. Ulice zaplnili policajti, vojaci aj technici.

Dôvodom bol útok na dom českého ministra obrany Martina Stropnického (58) a jeho manželky Veroniky Žilkovej (53). Páchatelia hodili na ich terasu štyri horiace Molotovove koktaily. Prípad kompetentní držali v tajnosti. Teraz ho do rúk dostali vyšetrovatelia. Prominentná rodina je z incidentu v šoku. Bola nedeľa krátko pred štvrtou ráno, keď na terasu domu ministra obrany Stropnického dopadli štyri zápalné fľaše a tekutina, ktorá sa z nich vyliala, sa rozhorela. Buchot a štipľavý dym prebudili Stropnického syna Vincenta (18) a vďaka nemu sa podarilo oheň rýchlo uhasiť.

„Prepáčte, ale nechcem sa k tomu vyjadrovať, je to vážne,“ reagovala herečka Veronika Žilková. Síce sa v čase útoku v dome nenachádzala ona, ani manžel, situácia ju vydesila. Ak by mal páchateľ viac šťastia, oheň mohol ublížiť jej synovi, mame Oľge (91) aj svokre Irene (87), ktoré vo vile bývajú s nimi. Zdržiava sa tam aj dcéra Agáta Prachařová (30) s manželom Jakubom (31). Ani tomu nebolo po incidente veľmi do reči, čo u vždy dobre naladeného hudobníka a moderátora nie je zvykom. „Naozaj k tomu nemôžem nič povedať,“ ospravedlnil sa chvejúcim hlasom.

Otvoriť galériu

Chemikáliu utajujú

„Odborníci potvrdili, že vo fľaši bola horľavá zmes. Preto kriminalisti začali trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie v štádiu pokusu,“ potvrdil v utorok policajný hovorca Tomáš Hulan. O akú chemikáliu išlo, však z bezpečnostného dôvodu neprezradil. Z incidentu s Molotovovými koktailmi je znechutený aj Stropnický. „Dúfal som, že k takýmto veciam nedochádza,“ povedal k útoku a označil ho za zbabelý. Myslí si, že ide o reakciu na jeho kroky, ktoré robí na ministerstve. V minulosti na sociálnych sieťach padali voči jeho osobe vyhrážky, no nikdy ich nebral vážne.

 

Jeho dom však už teraz strážia vojenskí policajti a rozšíril sa aj počet mužov ochranky. „Volal som českému kolegovi hneď po tom, ako som sa o útoku dozvedel. Nechcem bližšie konkretizovať obsah našej komunikácie, ale je strašné, ak sa rodinní príslušníci stanú terčom takýchto hrubých útokov, pretože to vyvoláva strach. Myslím, že tým som povedal všetko,“ povedal šéf slovenského rezortu obrany Martin Glváč. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného nočný incident mohol mať niekoľko dôvodov. „Páchateľ chcel vydesiť ministra, jeho rodinu či spoločnosť. Tiež však mohlo ísť o výstrahu,“ myslí si odborník.

Otvoriť galériu

Čo je Molotovov koktail?

Zápalná fľaša, čiže Molotovov koktail, je spravidla po domácky vyrobený druh zápalného ručného granátu. Je to sklenená fľaša naplnená zmesou benzínu a oleja alebo inou bežnou či špeciálnou horľavinou, doplnená o zápalnicu, ktorou je obvykle zapálený knôt vložený do hrdla fľaše. Pri zásahu cieľa sa fľaša rozbije a rozliata horľavina sa zapáli od horiaceho knôtu. Názov Molotovov koktail tejto bombe dali Fíni počas Zimnej vojny podľa bývalého ministra zahraničných vecí Sovietskeho zväzu Molotova. Pre relatívnu jednoduchosť výroby je obľúbená najmä u povstalcov a akýchkoľvek jednotiek s nedostatočným logistickým zázemím. Väčšinou sa používa na boj s obrnenou technikou nepriateľa alebo pri útoku na domy a opevnené objekty.

Ďalšie útoky na českých politikov

POBODANÝ

nožom skončil v roku 1992 vtedajší predseda KSČM Jiří Svoboda, ktorého si páchateľ počkal pred domom v karnevalovej maske.

KAMEŇOM

zasiahli štyria mladíci v roku 2009 na kúpalisku bývalého predsedu ODS Mirka Topolánka a zranili ho na tvári. Jeden z nich neskôr spáchal samovraždu.

NOŽOM

porezali na hlave a tvári útočníci politika Pavla Dostála. Stalo sa to v roku 1997. O rok neskôr ho opäť fyzicky napadli.

PÁCHATELIA

zvalili na zem a kopali v roku 2006 podpredsedu KSČM Jiřího Dolejša pri stanici metra v Prahe.

NÁBOJNICA

prišla poštou na ministerstvo financií v roku 2013. Okrem toho sa šéfovi rezortu Miroslavovi Kalouskovi vyhrážali smrťou.

BEZ ZUBOV

skončil poslanec Vecí verejných v roku 2011 po konflikte v pražskom podniku.

STRACH

nahnal ministrovi spravodlivosti Robertovi Pelikánovi pred niekoľkými týždňami dôchodca, ktorý na neho počas výstavy vystrelil. Ukázalo sa, že išlo o poplašnú pištoľ.

MINISTER

vnútra Milan Chovanec aj minister financií Andrej Babiš dostali vlani niekoľko obálok. Niektoré obsahovali smrteľnú dávku jedu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to
Foto
Prvé víťazstvo Slovákov na šampionáte, suverénne zdolali Kazachstan
Slafkovského gesto hitom internetu: Čo plačeš? Pozri na skóre!
Alagič tvrdí, že sa jej z firmy okamžite ozvali.
Foto
Odhalená Jasmina: Sexy FOTO vám vyrazí dych! Takto ste Alagič ešte nevideli
Peter Pellegrini
Prieskum ukázal kto je najdôveryhodnejším politikom: Je ním náš nový prezident?
Šatan mal zaujímavú spoločnosť: Aha, ako fandil Danko so svojou misskou!
Známe tváre nám ukázali svoje milované mamy a prezradili, čo si na nich najviac vážia.
Foto
Známe tváre odhalili vzácne spomienky: Prečo zbožňujeme naše milované mamičky!
(Ilustračné foto)
Váš Tip
Študenti z Oravy natočili reportážne video o zemiakoch: Sily si zmerajú s víťaznými príspevkami zo 43 krajín!
Slovensko - Kazachstan ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Viete, čo robiť, keď stretnete medveďa? Tieto veci by ste si mali všímať
Bývalá svetová jednotka zvádza ťažký boj: Mám rakovinu, môže za to tenis!