Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Rodina Jakubka († 3) žiada spravodlivosť: V boji s Baumaxom im pomôže právnicke eso aj štedrý sponzor!

Spravodlivosť im pomôže dosiahnuť renomovaná právnická firma. Pavol a Erika Holmíkovci prišli o svojho jediného synčeka.

Bežný nákup kvetov v žilinskom Baumaxe sa zmenil na nočnú moru každého rodiča, keď na Jakubka († 3) spadli drevené hranoly. Zraneniam podľahol. Holmíkovci prežívajú najhoršie momenty života, ale napriek tomu sú odhodlaní bojovať za to, aby sa niečo podobné nestalo už žiadnemu dieťaťu. V náročnom súdnom procese im budú pomáhať slovenský aj rakúsky právnik, ktorí majú s podobnými prípadmi skúsenosti.

Dostane rodina aspoň toľko eur, koľko museli zaplatiť iné slovenské obchody za to, že predávali plesnivé potraviny? Rodina z Námestova sa z tragédie spred týždňa nevie spamätať. Pavol a Erika neveria, že sa ešte niekedy na ich tvárach objaví úsmev. Prišli o Jakubka, veselého chlapčeka, ktorý mal celý život pred sebou. Zostala im už len dcérka Paula (5), vďaka ktorej majú dôvod žiť.

Otvoriť galériu

 

Rodičia sú si vedomí, že sa nevyhnú náročným súdnym pojednávaniam, kde chcú dokázať, že za smrť ich synčeka nesie zodpovednosť žilinský Baumax. „V súčasnosti je každé rozhodnutie v rodine pod tlakom emócií. Hoci sme v kontakte s právnikmi a budeme žiadať vyvodenie zodpovednosti, našu situáciu to nezlepší a Jakubka nám to nevráti. To, čo sa stalo nám, sa už nesmie stať nikomu na Slovensku,“ vysvetľuje, prečo idú bojovať, otec Pavol.

Pomôže im sponzor

Holmíkovci nezostanú v boji sami. Okrem slovenského advokáta Mariána Ďurinu (31) im pomoc poskytne aj rakúsky advokát, odborník na podobné tragédie. Keďže ide o renomovanú právnickú spoločnosť, náklady budú vysoké. Rodičom sa však dostane pomoci. „Prečítal som si články vo vašich novinách o nezmyselnej smrti Jakubka v Baumaxe a hlboko ma to zasiahlo. Sám mám malú dcérku a neviem si predstaviť žiaľ rodičov. Som prekvapený z reakcie obchodného reťazca, ktorý doteraz neponúkol rodine konkrétnu pomoc. Rozhodol som sa, že pomôžem teda ja. Budem znášať trovy súdneho konania za túto rodinu, až kým nebude spravodlivosti učinené zadosť,“ povedal Róbert Jurčo (35), vývojár motorov veľkej automobilky v zahraničí. Podľa neho sa rakúska právnická firma, ktorá chce zatiaľ zostať v anonymite, špecializuje na podobné prípady.

Otvoriť galériu
Aj keď žiadne peniaze na svete nevrátia ľudský život, tobôž stratu malého dieťatka, Holmíkovci sú si vedomí, že ak dokážu vinu obchodu, dostanú finančné odškodné. Podľa prvých odhadov by sa malo pohybovať v desiatkach tisíc eur. „V prípade, že sa preukáže zodpovednosť Baumaxu, myslím si, že odškodné pre pozostalú rodinu sa môže na Slovensku pohybovať okolo 30 000 eur. Každý prípad je síce iný, ale osobne sa domnievam, že v takýchto záležitostiach by mali reagovať a intervenovať aj medzinárodné súdy, respektíve európske inštitúcie, ktoré by výšku odškodného mali zjednocovať a zvýšiť rádovo aj na stotisíc,“ povedal advokát Marián Ďurina.

Otvoriť galériu

Vinný obchod?

Medzitým inšpektori uzatvorili vyšetrovací protokol, takže celý proces posunuli do ďalšieho štádia. Výsledky zatiaľ naznačujú, že v Baumaxe nebolo úplne všetko v poriadku. „V oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci sme zistili nedostatky. Zatiaľ sme však protokol o nedostatkoch neprerokovali s kontrolovaným subjektom, spoločnosťou Baumax, a preto sa bližšie k nedostatkom môžeme vyjadriť až po prerokovaní protokolu,“ povedal hlavný žilinský inšpektor Rudolf Kubica.

Zdroj Nového Času blízky zamestnancom Baumaxu načrtol okolnosti pred tragédiou. „Niekoľko hodín predtým vonku pršalo, bola silná búrka. Niektoré krabice mohli stratiť pevnosť, zvlhli,“ povedal. Spoločnosť Baumax sa k aktuálnym zisteniam v prípade nevyjadrila.

Advokát: V zahraničí by dostali obrovské odškodné

Otvoriť galériu

Bratislavská advokátska kancelária zastupuje poškodených klientov 20 rokov. Zameriava sa aj na procesy odškodňovania pri tragédiách a úrazoch po celom Slovensku. Teraz bude spolupracovať s renomovanou rakúskou kanceláriou. Právnik Marián Ďurina (31) je pripravený bojovať za rodičov tragicky zosnulého Jakubka.

V akom vzťahu ste momentálne s rodinou Holmíkovcov?

O konkrétnych postupoch a bližšej spolupráci sa dohodneme na osobnom stretnutí budúci týždeň. Rešpektujeme, že rodina potrebuje v tejto chvíli čas na to, aby sa vôbec dokázala sústrediť na proces odškodnenia, ktorý jej prináleží.

Čo vás na tomto prípade zaujalo ako právnika?

Zaujímavá je skutočnosť, že výška odškodnenia je v jednotlivých krajinách Európy odlišná. To znamená, že od toho istého obchodného reťazca príde iná suma za odškodnenie Talianovi, keď je poškodený v Taliansku, a iná Slovákovi, keď je poškodený na Slovensku. Tieto rozdiely môžu byť aj desaťnásobné. Z hľadiska práva je to minimálne pozoruhodné.

Aké možnosti vidíte v úspešnom odškodňovaní rodiny?

Najlepšie by pre rodinu bolo, keby sa s Baumaxom dohodla mimosúdne. Chodiť po súdnych pojednávaniach a stále si oživovať v mysli tragické okamihy je zdrvujúce. Každý prípad je síce iný, ale osobne sa domnievam, že v takýchto záležitostiach by mali reagovať a intervenovať aj medzinárodné súdy, ktoré by výšku odškodného mali zjednocovať.

Čo predpokladáte, ak pôjde rodina do súdneho sporu?

Súdny spor by sa mohol ťahať niekoľko rokov a nie je vylúčené, že celá vec skončí na medzinárodnom súde. Už teraz sme konzultovali prípadné postupy aj s rakúskou advokátskou kanceláriou, ktorá sídli v materskej krajine Baumaxu. Je to veľmi citlivý prípad.

Aká by podľa vás mala byť primeraná výška odškodnenia?

Je ťažké ohodnotiť ľudský život peniazmi, ale predpokladám, že rodina by za takúto tragédiu mala dostať minimálne 100-tisíc eur. V tejto sume je zahrnutá morálna zodpovednosť reťazca za obrovskú rodinnú tragédiu.

Najväčšie finančné tresty obchodov

Tragický prípad úmrtia Jakubka († 3) priamo v obchodnej prevádzke nemá v slovenskej histórii obdobu. Podľa analytika obchodu Ľubomíra Drahovského za posledných 25 rokov došlo maximálne k zraneniam. Obchody preto dostali zatiaľ iba pokuty za zlé skladovanie tovaru, chyby v cenovkách či predaj potravín po vypršaní minimálnej trvanlivosti.

1. Tesco v Partizánskom - za potraviny po záruke, nebezpečné potraviny a iné - 1 000 000 €

2. Potraviny Pochúťka v Bratislave - za potraviny po záruke, zlé skladovanie a iné - 250 000 €

3. Kaufland v Malackách - 100 000 €

4. Tesco v Bošanoch - za nedostatočnú hygienu a potraviny po záruke - 75 000 €

5. Viaceré predajné siete Tesco a COOP - po 50 000 €

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Dráma na škole v Trnave: Strašné, čo študent počas vyučovania vytiahol! Zasahovala polícia
(ilustračné foto)
Máte 5 z TÝCHTO vlastností? Zrejme ste narcista! Otestujte sa, výsledok vás možno prekvapí
9. kolo Let's Dance. Na snímke Tina
Foto
Tinu si uctili v rodných Košiciach: Jej tvár namaľovali na panelák, AHA!
Kaštieľ v Ostrej Lúke
Váš Tip
V Ostrej Lúke budú oslavovať 200. výročie narodenia Adely Ostrolúckej: Návštevníkov čaká takýto bohatý program!
Vodič prekročil rýchlosť a po zastavení nafúkal.
Foto
Ponáhľal sa na dovolenku, namiesto toho skončil v cele: Pozrite sa, koľko mu namerali!
(ilustračné foto)
Nočná dráma v Bratislave: Muž s podozrením na intoxikáciu drogami zomrel v sanitke
(ilustračné foto)
Svet bojuje s infekčnými ochoreniami: Prečo ich je TOĽKO? Vedci majú odpoveď, môže za to...
Šokujúci útok z hľadiska: Djokovič skončil na kolenách!
Heribana († 43) zradilo srdce v máji tohto roka.
FotoVáš Tip
Stavebný ruch na mieste posledného odpočinku Dana Heribana († 43): Čo sa deje s jeho hrobom?!
(ilustr. foto)
Starostlivosť o detské zuby je dôležitá: Vedeli ste, že k tomuto lekárovi vaša ratolesť nepotrebuje odporúčanie?
Zábery zo seriálu Sobík. Stalkerku Marthu hrá Jessica Gunningová.
Foto
Stalkerka jej robí zo života peklo: Laura prehovorila o zverstvách! TOTO by ste nepriali nikomu
Ilustračné foto
Nehoda slovenského autobus za hranicami: Zranilo sa najmenej desať ľudí!