Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2015 10:36 | Správy | Politika
Video

Prezident v stredu poveril Kažimíra vedením rezortu hospodárstva: Aké výzvy ho na ministerstve čakajú?

Ministerstvo hospodárstva povedie po Pavlovi Pavlisovi (Smer-SD) podpredseda vlády a šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). 

V stredu ho tým poveril prezident SR Andrej Kiska. Hlava štátu zároveň prijala abdikáciu doterajšieho ministra Pavlisa. Ten oznámil svoje odstúpenie 21. apríla. Stalo sa tak po medializácii informácií o upratovacích službách v organizáciách spadajúcich pod jeho rezort, ktoré získala firma jeho švagra, a po následnom rozhovore s predsedom vlády. Pavlis bol vo funkcii ministra necelý rok.

Výber Kažimíra odôvodnil premiér Robert Fico (Smer-SD) tým, že vo vedení ministerstva hospodárstva je v súčasnosti potrebný skúsený človek, ktorý sa vyzná v riadení finančných a hospodárskych procesov.

Rezort stojí pred výzvami ako získanie väčšiny v Slovenských elektrárňach, predaj 49 % akcií štátu v Slovak Telekome či rozhodovanie o veľkých investičných stimuloch. Neskôr môže Kažimíra nahradiť jeden zo súčasných štátnych tajomník rezortu.

 

O Petrovi Kažimírovi

Peter Kažimír sa narodil 28. júna 1968 v Košiciach. Vyštudoval Obchodnú fakultu na Vysokej škole ekonomickej (VŠE) v Bratislave, odbor ekonomika zahraničného obchodu. V rokoch 2006-2010 pôsobil ako štátny tajomník na Ministerstve financií SR. V tomto období bol aj predsedom dozornej rady Národného jadrového fondu. Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady (NR) SR za stranu Smer-SD, ktorá bola v tom období v opozícii. Pôsobil ako tieňový minister financií.

Po predčasných parlamentných voľbách 10. marca 2012 bol vymenovaný za podpredsedu vlády a ministra financií v druhej vláde Roberta Fica. V roku 2010 ho zvolili za podpredsedu strany Smer-SD.

Peter Kažimír pracoval v rokoch 1993-1995 ako asistent daňového poradcu v komerčno-právnej kancelárii Schubert and partners. V rokoch 1995-2006 bol členom predstavenstva spoločnosti VIVANT, a.s., v ktorej pôsobil aj ako riaditeľ. V rokoch 1997-2006 predsedal dozornej rade spoločnosti Sceptrum, a.s., Brno. V rokoch 1999-2006 bol riaditeľom a členom Predstavenstva spoločnosti PARTA-GAS, a.s., v rokoch 2001-2006 pôsobil ako člen správnej rady doplnkovej dôchodkovej poisťovne DDP Credit Suisse Life and Pensions.

V decembri 2012 prebral Kažimír v belgickom Bruseli z rúk predstaviteľov Európskej nadácie pre riadenie kvality (EFQM) certifikát manažérstva kvality "Uznanie pre výnimočnosť na úrovni päť hviezd". Slovenské ministerstvo financií získalo túto cenu ako vôbec prvý orgán štátnej správy v Európe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú