Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Ovčiarsky deň prekvapil najmenších: Taký čerstvý syr a bryndzu sme ešte nejedli!

Ovčiarsky deň v meste. Ozajstní bačovia prišli Košičanom ukázať tajomstvá svojich salašov.

Predviedli výrobu čerstvého ovčieho syra i "živej" bryndze. Najmenší také čosi videli a ochutnávali prvýkrát. Ani nevedeli, aký je medzi týmito tradičnými produktmi rozdiel. Farmársky dvor chcel práve deťom zo sídlisk ukázať výrobu ovčích špecialít. Košičania Alec (11) a Lilianka (5) doteraz nevedeli, ako sa robí ozajstný čerstvý ovčí syr a bryndza.

Otvoriť galériu

"Bača nám dal aj ochutnať, ešte sme také nejedli," povedali súrodenci, ktorí sa spočiatku na ochutnávku dívali podozrievavo. "Syr je taký sladší, bryndza ako keby kyslejšia. Chutia nám veľmi!" zhodnotili. Proces výroby, či kľagania syra sledovali so zatajeným dychom. "Dôležité je, aby čerstvé mlieko nebolo studené, ale ani horúce. Musí mať toľko stupňov ako teplota tela ovce, teda asi 36°C. Prihrievam ho na ohni," vraví bača Paľo Smoleňák (50). Do mlieka pridal syridlo, vďaka ktorému sa mlieko za asi pol hodinu zrazilo. Hmotu rozmiešal a opatrne vyžmýkal srvátku. Budúci bochník ešte zavesil, aby poriadne stiekol. "Skľaganý syr musí byť lahodný. Nemal by ani škrípať pod zubami. To sa stane vtedy, keď je mlieko prehriate. Správne treba odhadnúť aj množstvo syridla, aby nebol syr horký," pokračuje bača od Medzilaboriec.

Otvoriť galériu

Prezradil aj to, že bryndzu robí z aspoň 10 dní vyzretého syra. Ten rozhnieti, posolí a špecialita je na svete. "Syr a bryndza sú základ ovčiarstva. Chceli sme ľuďom ukázať, ako sa vyrábajú. Deti z mesta to vôbec nevedia," povedal Miroslav Gavaľa (54) z dvora Poctivý farmár, ktorý sa tiež venuje výrobe syrov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Experti oznámkovali plán vlády so súkromnými penziami.
3 scenáre o II. pilieri: Ako sa môže zmeniť? Experti o pláne vlády so súkromnými penziami
Šľahajúce plamene zdevastovali strechu, na mieste zasahovalo  množstvo hasičov.
Foto
Obľúbený rodinný hotel na Kysuciach pohltili plamene! Budovali ho 16 rokov: Manažér prehovoril o desivom zážitku
Polícia prosí o pomoc ľudí, ktorí majú akékoľvek informácie k totožnosti muža na priložených fotografiách.
Foto
Z výstavy v Ružinove zmizol vzácny kúsok! Poznáte tohto muža? Pomôžte polícii
Nový majiteľ musí umožniť ľuďom prístup na cintorín, no veľkej návštevnosti sa obávať nemusí.
Foto
Niečo také ste ešte nevideli: Z kostola je dom! Pozrite si FOTO
Model na výšku meria 70 centimetrov.
Foto
To musíte vyskúšať! Postavte si vlastnú raketu: Nikdy to nebolo jednoduchšie
(ilustračné foto).
Konanie Izraela v Pásme Gázy ma ďalší zvrat: Do vyšetrovania sa primiešalo ICC! Čo na to USA?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár (Smer-SD).
Mobilizácia 300 miliárd eur za projekt? Blanár rokoval s eurokomisárkou Urpilainenovou o dôležitých témach!
ilustračné foto
V Stupave našli telo 66-ročného muža: Ďalšie záhadné úmrtie? Má ísť o člena takáčovcov!
Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli