Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.04.2015 00:05 | Správy | Servis | Trh práce

Veľký strašiak nielen pre zamestnancov, ale aj pre firmy: Ako poraziť stres na pracovisku?

Veľký strašiak nielen pre zamestnancov, ale aj pre firmy: Ako poraziť stres na pracovisku?
Som v strese! Koľkokrát za deň to počujete, alebo sami poviete? Aj napriek tomu, že tento pojem doslova zľudovel, predstavuje veľkú hrozbu! 

Vyššia absencia, riziko úrazu, chronické ochorenia, to so sebou stres prináša. Preto je dôležité, aby si firmy uvedomili, že mať spokojného a zdravého zamestnanca je v ich záujme. Ako ho poraziť a čo preto robia spoločnosti na Slovensku?

 

Takto s ním zatočíte

Eva Klimová, pracovný psychológ

 

1. Správna životospráva

- pod stresom človek zabúda na pravidelnú stravu, je dôležité dodržiavať prestávky na obed, a pitný režim

2 . Aktívne využívať prestávky

- ísť sa prejsť alebo využívať relaxačné zóny, ktoré vám zamestnávateľ poskytuje

3. Riešenie konfliktov

- neodkladať riešenie vecí, ale riešiť ich okamžize

4. Dychové cvičenia

- v momente kedy na vás príde záťaž použite dychové cvičenie, ktoré vás uvoľní

5. Vyrozprávajte sa

- porozprávajte sa s kolegom a pokúste sa nájsť spoločné riešenie

 

Fakty:

- ide o 2. najčastejšie hlásený zdravotný problém súvisiaci s prácou v Európe

- 50 - 60 % zo všetkých vymeškaných pracovných dní možno pripísať pracovnému stresu

- 25 % zamestnancov v Európe tvrdí, že zažívajú stres súvisiaci s prácou takmer po celý pracovný čas alebo jeho veľkú časť

- 51 % zamestnancov sa domnieva, že pracovný stres je na ich pracovisku bežný 

 

Čo spôsobuje:

- kardiovaskulárne ochorenia

- neuropsychiatrické ochorenia (závislosti)

- ochorenia tráviaceho systému

- psychosomatické prejavy

- zvyšuje absenciu zamestananca

- zvyšuje sa riziko úrazovosti

- syndróm vyhorenia

 

PRÍČINY:

- ak je nedostatok podpory zo strany manažmentu a kolegov

- nespravodlivé rozdeľovanie práce, odmien

- nadmerná náročnosť práce

- nevyužívanie zručností zamestnanca

- nedostatok času na plnenie úloh 

 

Nástroje na jeho elimináciu

- podpora čerpania dovoleniek a „skutočné dovolenky“ (človek oddychuje, a nie je na pracovnom telefóne alebo notebooku)

- podpora zdravého stravovania (jedálny lístok by mal byť bohatý na vyváženú a racionálnu stravu)

- preventívne programy v období hroziacich vírusových epidémií (čajové pauzy, vitamíny)

- podpora zdravého životného štýlu firemnými aktivitami (športové hry, turnaje)

- umožnenie oddychu a zameranie sa na to, aby prestávky boli využívané (kultivované prostredie kuchyniek a spoločenských miestností)

- relaxačné zóny

 

Firmy na Slovensku riziko podceňujú

Laurencia Jančurová, inšpektorát práce

 

Významné zmeny, ku ktorým došlo vo svete práce za posledné desaťročia, spôsobili vznik nových rizík v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia. Tzv. psycho-sociálne riziká. Vyvolala ich:

- zvýšená fluktuácia zamestnancov

- zrýchlené pracovné a životné tempo

- koniec pracovného času v neskorých hodinách

- posúva sa hranica odchodu do dôchodku

Väčšina zamestnávateľov nezareagovala na uvedené zmeny vôbec, alebo len nedostatočne. Neuvedomujú si, že psychická pracovná záťaž je faktor práce a pracovného prostredia, ktorý môže viesť k stresu a poškodiť zdravie zamestnanca. Stres, ktorý je najčastejším rizikovým faktorom v súvislosti s psycho-sociálnou záťažou, prináša zhoršenie výkonnosti, zvýšenie absencií a vyššiu mieru úrazovosti.

 

Ako sa brániť stresu, keď ho nerieši zamestnávateľ a vedúci pracovníci?

Radí Lucia Synčáková, trénerka v oblasti osobného a profesijného rozvoja a riaditeľka podujatia Inner Winner Biznis.

 

Na pracoviskách, kde sa pracuje duševne, narastá stres ešte viac ako vo výrobných prevádzkach. Je veľmi dôležité na pracovisku podporiť duševnú pohodu. Ľudia v konštruktívnom prostredí dokážu veľa, sú zdravší a spokojnejší. V každom prípade môžeme začať sami od seba. Skúste sa držať týchto zásad:
- Snažte sa napätiu predchádzať efektívnou komunikáciou -  ujasnite si, či ste správne pochopili, čo vám kolega alebo nadriadený povedal a tiež, či on správne pochopil vaše vyjadrenia. Dbajte na gestá, tón a postavenie spolupracovníkov. 
- Dôvera, rešpekt a porozumenie -  sú potrebné v každom úspešnom pracovnom vzťahu. Tip na zlepšenie napätých medziľudských vzťahov: venujte päť minút z hodiny svojim kolegom a nie práci. 
- Buďte flexibilní – v práci treba často meniť smer, buďte na to pripravení a skúste vnímať pozitívne, že vám každý deň môže priniesť niečo nové
- Naučte sa zvládať zlosť - ak pocítite, že sa vaša nervozita začína stupňovať, zatiahnite za ručnú brzdu. Opustite dané prostredie tak rýchlo, ako je to len možné. Opakujte si: "Pusti to z hlavy a relaxuj." Pokiaľ nepocítite úľavu, snažte sa zhlboka dýchať. Identifikujte skutočný zdroj hnevu a naplánujte si postup komunikácie s ľuďmi, s ktorými ste v konflikte. Takto zabránite prejaveniu nečakaných emócií. 
- Majte reálne očakávania  - ak si vytvárate predstavu budúceho úspechu, nepreháňajte. Medzi optimizmom a bláznovstvom je veľký rozdiel. 
- Doprajte si oddych - Ľudia nemôžu pracovať bez prestávky do úplného opotrebenia. Potrebujú sa krátkodobo odreagovať. Je dokázané, že častejšie krátke prestávky na kávu, obed alebo rozhovor, dokážu ľudí udržať dlhšie v dobrej pracovnej nálade. Ak vám to pracovné povinnosti dovolia, neberte si prácu domov. Každý projekt si občas vyžiada nadčas, ale nemal by požadovať celý váš život.

Ako eliminujú stres na pracovisku?

Stres je v súčastnosti stále väčší a väčší problém, preto sme oslovili 10 spoločností ako sa oni snažia s týmto fenoménom vyrovnať.

Položili sme im túto otázku: Aké nástroje používate, aby ste eliminovali stres na pracovisku?

ČSOB

Počet zamestnancov: 2 084

Odpoveď:

Vzniku takýchto situácii sa snažíme vyvarovať napríklad poskytovaním rôznych benefitov, z ktorých si môžu zamestnanci vybrať. Sú to napríklad nadštandardné preventívne prehliadky, program Cafeteria, kde sú v ponuke aj programy určené na relax. Naši zamestnanci majú okrem toho po dvoch rokoch odpracovaných v spoločnosti okrem klasickej dovolenky aj ďalších 5 dní navyše na relax, teda regeneráciu. V ponuke máme aj tzv. Family program, kde umožňujeme rodičom z materskej či rodičovskej dovolenky postupný návrat k pracovným povinnostiam v rámci niekoľkohodinového čiastočného úväzku. Zamestnanci majú k dispozícii aj pružný pracovný čas s fixným konečným príchodom do práce a fixným najskôrším odchodom z práce a je na nich, ako si pracovnú dobu následne namodelujú, ak odpracujú stanovený počet hodín a v práci budú počas fixného určeného obdobia.

SLSP

Počet zamestnancov: 3 900

Odpoveď:

Najlepším receptom ako sa vyhnúť stresu je dobre fungujúca firemná kultúra a pracovné podmienky, vďaka ktorým sa ľudia tešia do práce. Našim zamestnancom umožňujeme využívať rôzne aktivity, vďaka ktorým sa môžu odreagovať. V centrále našej banky majú k dispozícií bedmintonové kurty, stolný futbal či stolný tenis, ktoré môžu využívať pred alebo  po práci. Máme tiež vyhradené miesto pre relax a neformálny rozvoj, kde sa môžu pravidelne stretávať, rozvíjať svoje záujmy a relaxovať. Priestor je pohodlne, farebne zariadený, aby sa tu ľudia cítili dobre.

Slovenská sporiteľňa poskytuje všetkým zamestnancom aj veľa benefitov, vďaka ktorým môžu bojovať proti stresu. Medzi najobľúbenejšie patria dni voľna navyše, nadštandardná zdravotná starostlivosť, masáže chrbta či spoločné športové a kultúrne akcie. Veľmi obľúbená je aj „kafetéria benefitov“, v ktorej sa zamestnanec slobodne rozhoduje, aký benefit a v akej hodnote si z ponuky vyberie - zdravie, relax, cestovanie, kultúra, šport, vzdelávanie, atď.

Očná klinika UVEA Mediklinik v Martine

Počet zamestnancov:  16

Odpoveď:

Máme prepracovaný manažment kliniky a využívame špičkové technológie. Osvedčila sa nám aj otvorená obojstranná komunikácia s vedením kliniky, ktorá veľmi zefektívňuje prácu. Radi sa stretávame na spoločných teambuildingoch a mimopracovných aktivitách. 

NN Poisťovňa

Počet zamestnancov: 178 zamestnancov. (ku koncu februára 2015)

Odpoveď:

Snažíme sa prechádzať stresu a zároveň dať ľuďom priestor na oddych počas pracovnej doby. Stresu predchádzame vzdelávaním manažérov, aby vedeli správne stanoviť ciele a priority svojim ľuďom a organizujeme workshopy a školenia pre zamestnancov, aby vedeli stres odhaliť v pravý čas a zároveň poznali techniky, ako sa s ním vyrovnať.

Pred pár mesiacmi sme tiež vybudovali tzv. Relaxačnú zónu, kde sa môžu zamestnanci kedykoľvek počas dňa utiahnuť a uvoľniť v pohodlných tuli vakoch, alebo sa v rámci prestávky rozptýliť pri biliarde či stolnom futbale. Naši zamestnanci majú tiež voľný vstup na veľkú terasu, kde sa môžu prejsť, nadýchať sa čerstvého vzduchu alebo si len poklebetiť s kolegami. Pri priaznivom počasí je to veľmi príjemný refresh.

Okrem toho, máme na každom poschodí zriadené kuchynky so stolmi a stoličkami, kde sa môžu zamestnanci v pokoji, mimo pracovných stolov, najesť alebo si posedieť pri šálke kávy. Raz ročne tiež  organizujeme pre našich zamestnancov Deň zdravia, v rámci ktorého im medicínski špecialisti ponúkajú napríklad masáže šije, krku alebo rúk. Súčasťou Dňa zdravia sú aj prednášky napr. k téma syndrómu vyhorenia, kde odborníci vysvetľujú prvé príznaky, prejavy a spôsoby ako vyhoreniu predísť. A nedávno, pri príležitosti MDŽ, sme pre naše kolegyne zorganizovali malý salón krásy, kde im vizážistky poradili, ako sa skrášliť.  V neposlednom rade proti stresu bojujeme humorom a dobrou náladou.

Union zdravotná poisťovňa, Union poisťovňa

Počet zamestnancov:  500

Odpoveď:

Zabrániť vzniku stresu na pracovisku sa úplne nedá. Union poisťovňa a Union zdravotná poisťovňa sa snaží v rámci benefitov pre svojich zamestnancov znižovať stres priestorom pre viac oddychu našich zamestnancov – poskytujeme dovolenku navyše, pohyblivú pracovnú dobu – zamestnanci si tak môžu podľa svojich potrieb a preferencií naplánovať prácu  aj súkromné záležitosti tak, aby im práca nezasahovala do súkromia. Poskytujeme aj tzv. homeoffice, teda prácu z domu, kratší pracovný týždeň a v rámci team buildingových zamestnaneckých akcií, ktoré sú zamerané na zdravý životný štýl sa snažíme posilniť tímového ducha a vylepšovať tak vzťahy a atmosféru na pracovisku. V rámci vzdelávacích aktivít sa snažíme zamestnancov edukovať ako vzniká stres, ako mu možno predchádzať, ako efektívne komunikovať a nájsť spoločnú dohodu v riešení pracovných situácií a úloh. V Union spoločnostiach si uvedomujeme, že len zdravý a spokojný zamestnanec môže byť pre spoločnosť prínosom.

Bubbleology

Počet zamestnancov: 50

Odpoveď:

Na pracovisku proti stresu bojujeme najmä pohybovými aktivitami a vyváženou stravou. V praxi tak podporujeme aktívny spôsob života, čo je aj filozofiou našej energickej spoločnosti. Aby sme eliminovali stres, zúčastňujeme sa na športových akciách, napríklad na rôznych behoch. 

Henkel

Počet zamestnancov: 1600

Odpoveď:

Henkel patrí určite medzi firmy, ktoré sa snažia prispievať k udržaniu a zlepšenie zdravia svojich zamestnancov. Vzhľadom na náročnosť našej práce si veľmi dobre uvedomujeme, že stres výrazne vplýva na kvalitu práce. Naši tímlídri a manažéri prejdú viacerými školeniami o leadershipe, zadávaní úloh, time-manažmente, komunikácii priorít a technikách na elimináciu stresu vo vzťahu k vykonávaným pracovným úlohám ale aj v komunikácii v tíme.

Capco Slovensko

Počet zamestnancov: 148

Odpoveď:

Priamo v kancelárii podávame nápoje a ovocie, čo napomáha našim ľuďom udržiavať si dobré zdravie. Naša spoločnosť podporuje tiež rôzne fyzické aj psychické kondičné a rozvojové aktivity, ktoré sú zastrešené globálnym Health & Wellbeing programom. Naši zamestnanci majú v práci k dispozícii pokojné pracovné prostredie s oddeleným priestorom na súkromné hovory a s veľmi pekným a dovolím si povedať, že až relaxačným, výhľadom na Bratislavu, Malé Karpaty aj Dunaj z výšky 20. poschodia.

Slovnaft

Počet zamestnancov: 3259

Odpoveď:

Spoločnosť Slovnaft zaviedla špeciálne programy zamerané na znižovanie rizika súvisiaceho so stresom i zvýšenie odolnosti zamestnancom voči stresu. Naša snaha je udržať zamestnanca v čo najväčšej telesnej i duševnej pohode s ohľadom na pracovné povinnosti a možnosti organizácie.

Za prístup v riadení stresu a psychosociálnych rizík pri práci obsadila spoločnosť v minulom roku druhé miesto v súťaži Dobrá prax, ktorú organizoval Národný inšpektorát práce a Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci.

V rámci prevencie robíme pre zamestnancov celý súbor opatrení. Pravidelne vykonávame posúdenie psychickej a senzorickej záťaže pri práci, z ktorého vyplynú opatrenia na elimináciu psychickej záťaže. Prehodnocujeme každú zmenu práce a pracovného prostredia, ktorá by mohla zintenzívniť psychickú pracovnú záťaž u zamestnancov. Zadefinovali sme rozsah a frekvenciu preventívnych lekárskych prehliadok na určených pracovných pozíciách. Zamestnancom ponúkame nadštandardnú preventívnu prehliadku, hradenú zamestnávateľom.  Zabezpečujeme ergonomické riešenie pracovného prostredia. Pre pracovníkov vykonávajúcich duševnú prácu, riadiacich a zmenových  pracovníkov robíme jednodňový antistresový tréning.

V rámci ponuky závodného stravovania už niekoľko rokov realizujeme projekt zdravého stravovania, ktorý pravidelne aktualizujeme v spolupráci s dietológom a pracovným lekárom. Ponúkame napríklad makrobiotické menu a teraz na jeseň sme zaviedli Koncepciu protizápalovej stravy. Silnú podporu majú naši zamestnanci v pohybových aktivitách – majú prístup k rôznym športovým aktivitám – plávanie, aerobic, joga, bedminton, cvičenie na trampolínach, pilates. Bezplatný športový program je rozvrhnutý na 7 dní v týždni.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!