Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2015 09:55 | Správy | Politika

Ruský diplomat Lavrov na Slovensku: Čaká ho kritika od prezidenta?!

V hlavnom meste bude dnes rušno! Okrem oficiálnych osláv oslobodenia Bratislavy by mal na Slovensko pricestovať ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. 

Pozval ho k nám ešte pred pár rokmi šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý sa chystá svojho hosťa sprevádzať počas celého programu. Ten sa začne stretnutím s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý sa netají kritickým postojom voči Rusku. Kto vlastne je najbližší spolupracovník šéfa ruskej federácie Vladimíra Putina?Lavrova dnes prijme naša najvyššia ústavná trojica počnúc hlavou štátu cez premiéra až po predsedu Národnej rady. Podľa našich informácií Putinov kolega k nám priletí vlastným špeciálom. „Vezie si so sebou aj dve desiatky novinárov, všetko to budú provládne médiá zamerané na dvornú propagandu,“ prezradil Novému času dobre informovaný zdroj.

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal ruského šátnika na oslavy v centre Bratislavy nepozval, keďže protokol mu to nediktuje ako povinnosť. Mnohí očakávajú nepríjemnú debatu práve v paláci u Kisku, ktorá sa ponesie v duchu krymskej okupácie a vojny na Ukrajine. Ruský minister má ako ďalší bod sobotňajšieho programu rokovanie s Robertom Ficom. Odtiaľ sa obaja v spoločnosti šéfa parlamentu Petra Pellegriniho vyberú na Slavín, kde položia vence padlým vojakom, ktorí oslobodili Bratislavu, a teda aj Slovensko. Na Slavín sa chystá aj Kiska, ale zvlášť, bez zahraničnej návštevy. Lavrovov hostiteľ Miroslav Lajčák chce na dnešnom stretnutí riešiť predovšetkým európske, energetické a ekonomické témy. Reč však bude aj o možnostiach Moskvy riešiť situáciu na Ukrajine mierovou cestou. 

Takto to vidia oborníci

Ivo Samson, bezpečnostný analytik

„Sergej Lavrov je predovšetkým ostrieľaný harcovník ruskej diplomacie, je lojálnym ministrom ruskej federácie. Myslím si, že sa veľmi dobre vyzná v tom, ako informovať svetovú verejnosť informáciami, ktoré sú veľmi kontroverzné a veľmi sporné a ktorým veľa ľudí vo svete verí. Je to človek, ktorý zastupuje, reprezentuje zahraničnú politiku ruskej federácie, ktorý je schopný nejakým spôsobom nie veľmi dobre interpretovať to, čo sa deje. Nepriatelia o ňom hovoria, že je jednoznačne prekrúcač, niektorí dokonca, že je klamár. TV každom prípade je pre prezidenta Putina nenahraditeľný. A v súvislosti so sobotňajšou návštevou na Slovensku, ak si má ruská federácia vybrať v strednej a východnej Európe, tak u nás určite nájde viac priaznivých hlasov k svojej politike, než v Lotyšsku, Estónsku alebo v Poľsku. “

Eduard Chmelár, politický analytik

"Sergej Lavrov je predovšetkým najvýraznejším diplomatom súčasného sveta a najschopnejším šéfom ruskej diplomacie od čias legendárneho Andreja Gromyka. Potrpí si na drahé obleky, škótsku whisky, kubánske cigary a málokto by o ňom povedal, že v súkromí píše básne. Je mimoriadne tvrdým a asertívnym vyjednávačom s prenikavou inteligenciou, vďaka čomu si získal obrovský rešpekt u zahraničných partnerov. To si treba uvedomiť na prvom mieste – je to pragmatický chladnokrvný profesionál, nijaký služobníček v tieni svojho prezidenta, a ja si dovolím otvorene povedať, že práve vďaka tejto dvojici (Putin – Lavrov) majú Rusi najschopnejšie štátne vedenie od čias cára Petra Veľkého. Návštevu Sergeja Lavrova treba vnímať výlučne v kontexte 70. výročia oslobodenia Slovenska – nielen Bratislavy, lebo v európskych štátoch sa výročia oslobodenia hlavných miest oslavujú ako sviatky oslobodenia krajiny a túto tradíciu by sme si mohli osvojiť. Predpokladám, že šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák využije túto návštevu na lobovanie v prospech jeho kandidatúry na post generálneho tajomníka OSN, pri ktorej potrebuje súhlas Ruska ako stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN s právom veta. O Ukrajine budú spolu obaja ministri hovoriť skôr v súvislostiach energetickej politiky, lebo Slovensko nie je v takej váhovej kategórii, aby s ním Rusko riešilo záležitosti svetového významu.

Je preto tragikomické, ak prezident Andrej Kiska robí svaly, že Lavrovovi otvorene povie, čo si o ruskej politike myslí, že to nebude príjemné stretnutie a že po jeho skončení o tom vydá vyhlásenie. Škoda, že sa takto „principiálne“ nesprával pred pár dňami, keď prijal tureckého prezidenta Recepa Erdogana, ktorý krvavo potláča prodemokratické protesty, zatýka politických oponentov, v jeho väzniciach je viac novinárov ako v Číne a Iráne a navyše vyzbrojuje islamistov v Sýrii a stál pri zrode Islamského štátu. Toto Andrejovi Kiskovi a našim ľudskoprávnym aktivistom nevadí? Asi nie, lebo nikto neprotestoval, keď Andrej Kiska urobil odpornú politickú nadprácu, nazval Erdogana priateľom a nepochopiteľne ho pochválil za pokrok v približovaní sa k EÚ, hoci jeho politika vedie opačným smerom. Tento dvojaký meter je do očí bijúci."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom