Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2015 13:24 | Správy | Domáce správy

V parlamente bolo opäť rušno, Hlina sa rozohnil: Odniesol si to Pellegrini!

V parlamente bolo opäť rušno, Hlina sa rozohnil: Odniesol si to Pellegrini!
Parlament v utorok schválil nový zákon o odpadoch, ktorý zavádza viacero zmien do oblasti odpadového hospodárstva.

Ministerstvo životného prostredia chce zákonom priblížiť Slovensko k smerniciam a štandardom Európskej únie. Zákon začiatkom decembra v rámci tzv. vnútrokomunitárneho pripomienkového konania odobrila aj Európska komisia.

Návrh zákona zavádza napríklad rozšírenú zodpovednosť výrobcov a dovozcov za výrobok od jeho výroby až po jeho spracovanie ako odpadu. Znamená to, že výrobcovia budú zodpovedať za recykláciu a spracovanie vlastných výrobkov. Platí to napríklad pre výrobcov alebo dovozcov elektrozariadení, vozidiel, pneumatík, akumulátorov, ale aj papiera, plastov alebo skla. O vytriedený odpad sa majú postarať novovytvorené Organizácie zodpovednosti výrobcov. Obce budú po uzavretí dohody s organizáciami povinné platiť len za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu, čo by ich malo motivovať k dôslednému triedeniu odpadu. Momentálne totiž až 74 percent komunálneho odpadu na Slovensku končí na skládkach.

Zákon ruší Recyklačný fond. Funkcie fondu prejdú na výrobcov a na štát. Takisto sa sprísni systém výkupu kovov od fyzických osôb. Zberniam pribudne povinnosť uskladniť kovy na sedem dní na tzv. monitorovacom priestore, ktorý je monitorovaný kamerovým systémom. Taktiež budú zberne využívať len váhy s platným certifikátom o ich ciachovaní. Vyplácanie osôb, ktoré kov do zberne prinesú, bude fungovať len formou prevodu na bankový účet alebo pomocou peňažného poukazu, nie v hotovosti. Ministerstvo si od týchto opatrení sľubuje pokles trestnej činnosti spojenej s výkupom kovov. Ministerstvo pôvodne uvažovalo nad plošným zákazom výkupu kovov od fyzických osôb. Tento krok by však podľa analýz uškodil zberniam aj spracovateľom kovov.

 

Nový zákon má tiež účinnejšie bojovať proti čiernym skládkam. Tých je podľa ministerstva oficiálne na Slovensku okolo 2 500, neoficiálne však až 7 000. Štyridsať percent sumy, ktorú občan zaplatí za uloženie odpadu na legálnej skládke, pôjde do Environmentálneho fondu. Tieto peniaze budú potom určené na likvidáciu čiernych skládok. Boj proti čiernym skládkam ostane podľa návrhu zákona v kompetencii obcí, keďže sú podľa ministerstva na túto úlohu najpovolanejšie. Zároveň má zákon v boji proti čiernym skládkam posilniť kompetencie polície. Ak výška škody pri čiernej skládke presiahne 266 eur, začne polícia konať v zmysle Trestného zákona. Pokuta pre tých, ktorí nelegálne uložia odpad na čiernej skládke, sa má tiež zvýšiť z doterajších 160 eur na 1 500 eur.

K zákonu bolo predložených viac ako 300 pozmeňujúcich návrhov, len spoločná správa ich mala 271. Nezaradený poslanec Alojz Hlina počas hlasovania kričal na predsedu parlamentu Petra Pellegriniho "hanba, hanba", keďže vládny Smer-SD nehlasoval o spoločnej správe tak, ako požadoval Hlina.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Fred Roos bol jedným z najväčších hollywoodskych producentov. Na snímke s Francisom Fordom Coppolom (vľavo).
Zomrel jeden z najväčších producentov Hollywoodu: Vytvoril film, ktorý je kultom
Foto
Trpká rozlúčka so skupinovou fázou! Slováci schytali od Švédov výprask
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Trump schytal kritiku za nové video: Slová, ktoré používal aj Hitler
Ikona bratislavského Slovana Richard Kapuš s jeho polovičkou Andreou a jedným z troch vnukov.
Známymi tvárami sa to len tak hemžilo: Slovákom fandil aj bývalý minister!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj hlási dobré správy z Charkovskej oblasti: No má to však háčik
Acapulco kedysi lákalo milióny turistov (ilustračné foto).
Kedysi raj pre turistov, teraz sa tam boja všetci: Hrozivé, čo tam objavili
Princezná z Walesu
Princezná Kate má naďalej stopku od lekárov: Neposlúchla a urobila toto!
Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Ukrajina oslavuje: Armáda zničila niečo, za čo bude Putin škrípať zubami
Online prenos zo zápasu Švédsko - Slovensko.
ONLINE: Naladíme sa na štvrťfinále výhrou so Švédskom?
Jenne sa zasekla sánka počas zívania
Dievča si zívlo a... To, čo nasledovalo po tom, sa len tak nevidí! Ako je to vôbec možné?
Neďaleko Grazu zachytili tornádo.
Foto
Rakúskom sa prehnala extrémna búrka: Pri Grazi zaznamenali TORNÁDO!
Za zrážku výletnej lode a motorového člna je zrejme zodpovedný ten, kto riadil čln.
Tragická zrážka lodí na Dunaji: Po nezvestných pátrajú! Slovenský kapitán je za mrežami