Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Komunisti vracajú úder umelcom: Trestné oznámenie za Biľakov pomník

Pamätník Vasilovi Biľakovi († 96) v Krajnej Bystrej (okr. Svidník), ktorý cez víkend nafarbili načerveno dvaja výtvarníci – Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz, dali postaviť komunisti.

Umelcom, ktorí nad Biľakovu bustu dopísali slovo „sviňa“, sa pomstili trestným oznámením. Biľak je populárny v jeho rodnej dedinke, ale uctieva ho aj radnica v neďalekom Svidníku. Stavbu pamätníka Biľakovi iniciovala predsedníčka krajskej organizácie Komunistickej strany Slovenska (KSS) v Prešove Helena Polanská. Z jeho nafarbenia je rozhorčená. „Urobili to hyeny,“ skonštatovala Polanská.

Postavením pamätníka si chceli uctiť človeka, ktorý pre tento kraj veľa urobil. „Celkové náklady na pamätník boli 7-tisíc €. Škodu odhadujeme na 3 500 €. Presnú čiastku budeme poznať, keď pamätník očistí špecializovaná firma,“ povedala Polanská. „Na jeho výrobu sa zložili členovia a sympatizanti KSS. Do Krajnej Bystrej sme ho umiestnili po tom, ako miestni spísali petíciu za jeho vybudovanie. Máme aj stavebné povolenie,“ pripomenula Polanská.

 

Biľaka si vážia aj na svidníckej radnici. Jeho fotku umiestnili medzi čestných občanov a osobnosti mesta. „Dostalo sa to tam ešte za môjho predchodcu. Je však pravda, že Biľak má u nás dobré meno. Svidník tvorili pred 60 rokmi dve dediny, dnes je to okresné mesto. Budeme diskutovať, či je tá fotka vhodná,“ povedal primátor Ján Holodňák.

Výtvarníci sa trestného stíhania neboja. „Na vyjadrenie osobného nesúhlasu stačí aj jedno pomaľovanie. Ale tu ide o to, aby ten nevkusný komunistický paškvil prestal špiniť verejný priestor. Preto sa vrátime,“ uviedol Ľ. Lorenz na margo akcie, ktorú nazvali Debiľak. „Biľaka môže strážiť aj plot, reflektor a kamera. Prídeme aj cez deň. A bude nás viac,“ dodal Lorenz.

V kraji je populárny

Podľa väčšiny obyvateľov podduklianskeho regiónu bol Biľak jedným z najvýznamnejších ľudí, ktorí prispeli k jeho rozvoju. Pričinil sa o výstavbu vtedy honosného hotela, ktorý slúžil na ubytovávanie komunistických funkcionárov, aby sa mohli schádzať na oslavách karpatsko-duklianskej operácie. Svidník sa od 60. rokov rozrástol, za čo podľa nich patrí vďaka Biľakovi. Zviditeľnil sa aj tým, že do našej krajiny pozval cudzie vojská na čele so Sovietskym zväzom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Boje na Ukrajine sa zintenzívnili, Rusko spustilo ofenzívu: Zelenskyj odhalil, ako to je na fronte
Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu