Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Vlekár Juraj už polstoročie vozí ľudí k tatranským oblakom: Začínal s 5 korunami na hodinu!

Keď je práca vytúženým snom! Jurajovi Jancíkovi (68) z Tatranskej Lomnice sa to splnilo.

Už takmer polstoročie pracuje ako vlekár vo Vysokých Tatrách. Na starosti má lanovku do Lomnického sedla, ktorá končí vo výške 2 190 metrov nad morom.

Juraj sa prisťahoval s rodičmi do Tatier ako štvorročný. Po škole začínal ako nosič na tatranské horské chaty, no bola to len príležitostná práca. V deň jeho 22. narodenín mu v Účelovom zariadení Telovýchovnej jednoty Slovan Smokovec ponúkli miesto lanovkára. O dva dni nato, 7. februára 1969, už podpísal zmluvu. Plat 5 korún a 50 halierov na hodinu, plus príplatky za nočné a nadčasy.

„Prednedávnom sa mi táto zmluva dostala do rúk. Podpisoval ju Karči Medveď, známa tatranská postava. Dožil sa 90 rokov. Ja som si vtedy hovoril, že bude zázrak, ak tu vydržím robiť rok. A vydržal som,“ spomína Juraj.

 

Keď nastúpil ako vlekár na Skalnatom plese, jednomiestna lanovka šla vtedy ešte na lomnické veže. Jazdila až do roku 1976. Neskôr postavili novú dvojsedačku - francúzsku Pomu. Stavali ju až dva roky, nie ako dnes, za 4 - 5 mesiacov. „V Tatrách sme mali v tom čase špičkové veci. Pred MS v severskom lyžovaní v roku 1970 sa mali nakúpiť zimné pásové vozidlá. Nakoniec kúpili vozidlá značky Ratrac, ktorá u nás tak zdomácnela, že je synonymom snežného pásového stroja. A ja som bol pri jej zrode. Bol zážitok na nich jazdiť. Ovládanie ako v tanku aj zima ako v tanku,“ opisuje zážitky Juraj.

„Ľudia mali túto robotu vždy radi, hoci je ťažká, namáhavá a zodpovedná, pracujete v nádhernom prostredí a takto vysoko sa zlým ľuďom vyjsť nechce, prezrádza s úsmevom dlhoročný vlekár, ktorý ani o zážitky nemá núdzu. „Raz v zime, keď sme odstavili lanovky, som vyšiel von ešte niečo skontrolovať a počul som srdcervúci plač. Osemročné decko, ktoré otec zabudol na svahu. Našťastie vedelo, kde sú ubytovaní, tak sme ho odniesli zábudlivému otcovi,“ vysvetľuje.

V službe zažil fujavice, lavíny, víchrice, búrky aj nádherné počasie. Okrem turistov ho navštívili aj kamzíky, svište, líšky... „Pred viac ako desiatimi rokmi vysadila hydraulika na snežnom vozidle pri upravovaní trate. Rolba sa začala šmýkať po snehu ako sane a zastavila sa až v svahu oproti. Keď sme poruchu opravili, išlo sa ďalej. A tak to tu vysoko v horách chodí. Veci treba vyriešiť hneď a ísť ďalej,“ a týmto heslom sa Juraj riadi dodnes.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?