Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.12.2014 10:59 | Prominenti | Domáci Prominenti

Rado bojuje s krutou chorobou, pri ktorej by sa iní zosypali: Moje telo sa rozpadáva zaživa!

Je zmierený so svojím osudom, no aj tak sa nevzdáva! Rado Potocký (26) žil ešte pred dva a pol rokom úplne rovnako ako jeho rovesníci.

Prišli však zdravotné problémy, ktoré sa začali stupňovať. Verdikt doktorov bol hrozný - ojedinelá choroba, na ktorú neexistuje liek. Radovi sa začalo rozpadávať telo zvnútra. Mladý bojovník však nestratil iskru v očiach. Je vďačný za každý deň, pretože práve ten môže byť pre neho posledný. Keď Rado začal mať zdravotné problémy, lekári netušili, aké ochorenie ho trápi. Po nespočetných vyšetreniach však prišlo strašné zistenie. Radovi tento rok diagnostikovali ojedinelú chorobu Malformatio Arnold-Chiari syndrom.

 

„Prestal som močiť, je to len raz za 30 hodín. S veľkou potrebou tak raz za štrnásť dní. Odpadávali a odumierali mi zuby. Stratil sa mi postupne zrak. Podlamovali sa mi nohy,“ začína Rado svoje rozprávanie pre Nový Čas. S neuveriteľným pokojom hovorí o dňoch plných bolesti. „Je to choroba, kde sa telo rozpadá zvnútra. Udržiavame ho zvonka krémami, používame štyri krémy na jeden deň.“ V momentoch, keď by sa iní zosypali, sa Rado nevzdáva. Uvedomuje si však, že koniec môže prísť kedykoľvek.

„Žijem každý deň, akoby bol posledný, lebo mám tu svoju rodinu. Kvôli nim sa oplatí bojovať. Aj keď spím 30 minút, niekedy hodinu večer. Zalieva ma studený pot, vychádza zo mňa nielen krv, ale aj hnis,“ hovorí slová, pri ktorých mrazí. Doktori na Slovensku, ale ani v zahraničí mu nedokážu pomôcť. V októbri skolaboval, a keby nebolo jeho milovanej mamy, už by tu nebol. Tá mu podala prvú pomoc.

„Štyri dni som bol v kóme. Pustili mi moju obľúbenú pesničku Morituri te salutant. Pýtali sa ma, že kto spieva, a ja som povedal Daniel Landa,“ opisuje Rado, ktorému sestra Veronika so synom Dominikom prostredníctvom jojkárskej relácie V siedmom nebi splnili sen. Rado sa stretol práve so spevákom, aj vďaka ktorému sa vrátil do života. „Tá pesnička ma z toho dostala. Zvládol som ťažký boj a teraz bojujeme ďalej.“ Podľa Rada je Landa človek s veľkým srdcom. „Povedal mi, že keď bude po ich turné, chce sa so mnou opäť stretnúť. Chceli by ešte pre mňa niečo urobiť,“ povedal bojovník, ktorého postihlo ďalších pätnásť ochorení.

Stretnutie s jeho obľúbencom však malo pre neho obrovský význam. „Dal veľa pozitívnej energie mne aj mojim rodičom. Nie doktor, ale aj obyčajný človek, ktorý nevyštudoval zdravotníctvo, vás posunie ďalej,“ dodal. „Rado je obrovská osobnosť. V nedeľu všetkým ukáže, akými malichernosťami sa mnohokrát zaoberáme. Jeho príbeh je o tom, že človek má právo na ľudskú dôstojnosť a silné zážitky života, nech je v akejkoľvek, aj neriešiteľnej situácii,“ povedal moderátor Vilo Rozboril.

Je to vážne ochorenie mozgu

Neurológ Marek Pikna:

Malformatio Arnold-Chiari syndrom je vzácne vrodené ochorenie mozgu, pri ktorom sa uzatvára štvrtá komora. Ide o chybnú polohu mozočkových tonzíl, ktoré zasahujú pod úroveň forámen magnum - veľkého otvoru, a tak dochádza k útlaku predĺženej miechy a tiež pravdepodobne k problémom cirkulácie mozgomiechového moku. Existujú štyri stupne. Prejavuje sa problémami s rovnováhou a močením, bolesťou hlavy, chrbtice, kŕčmi do tela. Bohužiaľ, človek pomaly umiera.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Na východe Indonézie vybuchla sopka Ibu: Chrlila oblak popola vysoký viac než tri kilometre
Fanúšikovia do hráčov hádzali rôzne predmety.
Šokujúce zábery z Košíc! Fanúšikovia neuniesli prehru: Útok na hráčov!
(ilustračné foto)
Čínu zasiahlo tornádo: Katastrofa si vyžiadala si viacero obetí
Sun on blue sky with clouds
Máj už klope na dvere: Čo nás čaká? Najskôr bude teplo a potom... Na TOTO sa pripravte
Slovenská pošta avizuje zmeny v zasielaní poštových zásielok do krajín mimo EÚ.
FotoVáš Tip
Slovenská pošta vydáva známku Europa 2024: Fauna a flóra tatranských plies! Aha, takto vyzerá
Foto
OBAVY o zdravie Kim Kardashian: Fanúšikovia ostali z jej príspevku v šoku! Je v poriadku?
Military combat drone UAV
Rusi majú úspešnú protivzdušnú obranu: Zostreliť mali až 17 dronov
Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP prezradí, čo vás čaká: Problémy vo vzťahu i práci, veľké ZMENY, či lepší život? Na toto sa pripravte
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život