Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.10.2014 11:24 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Z nečinnosti obvinený sudca Mihál dlhé roky neskončil mediálne známe kauzy

Z nečinosti obvinený bratislavský sudca Juraj Mihál dlhé roky nevie uzatvoriť viaceré známe kauzy. Podľa otca zavraždeného mladého muža je to hanba spoločnosti.   

Sudca Okresného súdu Bratislava I Juraj Mihál, ktorého obvinila Generálna prokuratúra SR z marenia úlohy verejným činiteľom, a ktorý čelí viacerým disciplinárnym návrhom, je zákonným sudcom, respektíve predsedom senátu vo viacerých mediálne známych kauzách, ktoré sa na tomto nižšom súde nepodarilo za dlhé roky ukončiť. V niektorých prípadoch sudca po dlhých rokoch pojednávaní mu odvolací Krajský súd v Bratislave prípad vrátil naspäť na opätovné prejednanie pre jeho procesné pochybenia. Na nečinnosť sudcu sa sťažovali a poukazovali v minulosti Generálna prokuratúra SR, rezort spravodlivosti, či predsedníčka Okresného súdu Bratislava I, ale aj pozostalí obetí, či poškodení v prípadoch, ktoré rieši.

Dlhé roky nie je napríklad ukončená kauza brutálnej vraždy v bratislavskej Petržalke z roku 2005 - zavraždený Michal Horecký. V kauze figuruje jediný obžalovaný Martin J. Naposledy v tejto veci Juraj M. konal v septembri tohto roku a pojednávanie po výsluchu utajených svedkov odročili na neurčito. "Je to smiešne a hanba spoločnosti a najmä súdnictva. Nerozumiem týmto prieťahom a nerozumiem postupu sudcu," povedal vo februári novinárom otec zavraždeného Michala. Išlo o jeho jediného syna a nechápe, prečo po deviatich rokoch nižší súd obžalovaného neodsúdil.

Ďalšou kauzou, ktorá nie je právoplatne uzavretá je prípad dvoch starých mafiánskych vrážd z rokov 2004 a 2005 - jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov Petra Havasiho a Karola Patasyho staršieho, blízkeho skupine piťovcov. Odvolací súd v Bratislave ju nemôže riešiť. Tento odvolací súd vrátil vec už v lete sudcovi Jurajovi Mihálovi pre chyby v doručovaní poškodeným. Senát pod vedením sudcu Juraja Mihála nad kvartetom obžalovaných vo vyššie spomínaných mafiánskych vraždách už v druhej polovici decembra 2013 vyniesol oslobodzujúci rozsudok. Pojednávať sa v tejto kauze začalo už v roku 2010.

 

Roky sa pojednáva pred senátom Okresného súdu Bratislava I predsedu Juraja Mihála proces s obžalovaným podnikateľom a bývalým štátnym úradníkom ministerstva privatizácie Ivanom Beňačkom, ktorý podľa obžaloby od roku 1998 vymáhal peniaze v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Súd Beňačku odsúdil na desaťročný trest. Rozsudok však zrušil v roku 2010 odvolací súd pre procesné pochybenia sudcu. Proces nanovo otvorili až minulý mesiac a v prípade figurujú poškodení podnikatelia Marián Kočner a Igor Klátik. Nanovo sa tu musí vypočuť minimálne desať svedkov. Vo veci sa nekonalo na bratislavskom nižšom súde približne štyri roky, jedným z dôvodov bolo aj úmrtie prísediaceho senátu predsedu Juraja Mihála.

Ďalšie mediálne kauzy, kde je predsedom senátu sudca Juraj M. je bankomatový gang Jána Golisa a autíčkarsky gang Martina Ráca, expriateľa známej slovenskej herečky Karin Haydu. Chybou sudcu Juraja Mihála sa tento rok dostali na slobodu na istý čas členovia bankomatového gangu, vrátane šéfa Jána Golisa. V tomto prípade sa naposledy pojednávalo v utorok 28. októbra a pre neprítomnosť troch z ôsmich predvolaných svedkov je proces odročený až na prvú polovicu januára budúceho roku.

V prípade autíčkarskeho gangu Martina Ráca sa naposledy pojednávalo 20. októbra.  Na posledné pojednávania sa pred senát sudcu Juraja Mihála nedostavujú svedkovia. Proces je odročený na začiatok budúceho roka. V novembri 2013 Martina Ráca prepustili z väzby a je stíhaný na slobode. Na pojednávania chodí. V tomto prípade sa začalo pred sudcom Jurajom Mohálom konať v januári minulého roka.

Sudca Mihál je predsedom senátu aj prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave, ktorá sa odohrala už v roku 2004. Naposledy sa malo vo veci pojednávať v pondelok 27. októbra. Proces je však odročený na neurčito, keďže ochorel svedok - na doživotný trest odňatia slobody odsúdený bývalý banskobystrický boss Mikuláš Černák.

Sudca Mihál  je zákonným sudcom aj v kauze docenta Jiřího Polavku, ktorý je obžalovaný z obťažovania študentky. Prípad je na súde viac ako štyri roky a celá kauza sa ťahá už od roku 2006.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí