Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2014 12:00 | Správy | Politika

Prezident Kiska v majetkovom priznaní neuviedol všetko: Milionár, ktorý nezarobil nič?!

Tak toto je šok! Majetkové priznanie prezidenta Andreja Kisku (51), ktoré zverejnila Národná rada, prinieslo jedno veľké prekvapenie.

Štátnik, ktorý počas predvolebného boja nemal problém hovoriť o tom, aký je bohatý, teraz nabehol na novú vlnu. Aj keď vlastní podiely v niekoľkých firmách s veľkou hodnotou, príjem priznáva nulový. Odborníci na transparentnosť tvrdia, že nejde najlepším príkladom iným politikom, ktorí svoje zárobky chcú ututlať.

Počas boja o stoličku prezidenta sa Andrej Kiska zapojil aj do projektu Politikaopen. Ten vznikol pre nespokojnosť s hmlistými údajmi, ktoré politici poskytujú voličom v ofi­ciálnych priznaniach. Nadštandardné informácie o majetkových pomeroch vtedy poskytli len traja zo 14 kandidátov na prezidenta. Medzi nimi aj Kiska.

„Ako je známe, som pomerne majetný človek. Aktuálny odhad hodnoty môjho majetku sa pohybuje medzi šiestimi až siedmimi miliónmi eur,“ vyjadril sa počas kampane. Okrem toho priznal, že za rok 2012 zarobil viac než 708-tisíc eur. Preto vyznieva prinajmenšom zvláštne to, čo uviedol v priznaní za rok 2013. V kolónke iné príjmy svieti čistá nula. Pritom však priznáva podiely v dvoch akciovkách a dvoch spoločnostiach s ručením obmedzeným. 

Deravý zákon

Nulový zárobok je podľa odborníkov u jedného z najbohatších politikov nemožný. Myslia si, že prezident zrejme využil dieru v kritizovanom zákone, podľa ktorého musí funkcionár priznať len peniaze z činností, v ktorých pokračuje aj potom, ako nastúpi na verejný post. Presnú výšku výnosov z akcií a dividend verejní funkcionári uvádzať nemusia.

Mám z toho zmiešané pocity. Podľa tohto priznania sa zdá, že pán prezident zverejní len to, čo sa vyžaduje, a nič viac. Na to, ako mal postavenú kampaň, by som si myslel, že pôjde nad rámec zákona, keďže zákon je taký hlúpy,“ myslí si Gabriel Šípoš z Transparency International. „Môžno mu niekto poradil, že tam tie príjmy dávať nemusí, možno sa tvári, že už žiadne iné nemá,“ myslí si Miroslav Beblavý, bývalý predseda parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.

Podľa neho všetky príjmy väčšina politikov neuvádza. „Napríklad ja alebo minister vnútra Robert Kaliňák uvádzame všetko, ale takých je menšina,“ tvrdí Beblavý. „Odporučil by som všetkým, aby zverejňovali všetky zárobky a prezident v tom má ísť príkladom,“ dodal Šípoš.

Priznanie neskúmajú

Splnil si povinnosti vyplývajúce z ústavy, my ako výbor nemáme ďalej povinnosť majetkové priznanie skúmať. Ja si majetkové priznanie pána prezidenta neštudujem do detailov. Nemali sme podnet, že by ho vypĺňal v rozpore so zákonom,“ povedal Otto Brixi z výboru pre nezlučiteľnosť funkcií.

Prezidentský palác tvrdí, že majetkové priznanie Kiska vyplnil po konzultácii s Národnou radou. „Vzhľadom na to, že sa majetkové priznanie týka roku 2013, keď Andrej Kiska nebol verejným funk­ciornárom, a teda nemal žiadny príjem popri verejnej funkcii, uviedol na odporúčanie Národnej rady sumu 0 eur,“ povedal Roman Krpelan, šéf odboru komunikácie s tým, že ako človek mimo verejnej funkcie zarobil Kiska vlani 150-tisíc eur. „V roku 2014 bude mať príjem z verejnej funkcie, a ak bude mať aj ďalšie príjmy, v plnej výške ich zverejní,“ prisľúbil.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!