Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2014 22:00 | Správy | Zahraničné správy

Historická chvíľa pre Britské ostrovy: Ukážu Škóti statočné srdce?

Osudný deň Veľkej Británie! Viac ako štyri milióny obyvateľov rozhodli v referende o tom, či sa Škótsko stane samostatným štátom.

Dva roky trvajúca masívna kampaň rozdelila obyvateľstvo na dva tábory - odporcov nezávislosti, ale aj vášnivých prívržencov nového európskeho štátu. Do poslednej chvíle boli prieskumy mimoriadne vyrovnané a s napätím očakávali výsledky aj svetoví lídri. Po 307 rokoch spoločného nažívania v rámci Veľkej Británie Škóti rozhodovali o svojej samostatnosti. Od skorých ranných hodín sa pred mnohými volebnými miestnosťami tvorili dlhé rady.

 

Očakávala sa rekordná účasť až 80 % obyvateľov, ktorých k urnám vyprovokovala najmä mohutná kampaň. Obavy z odčlenenia Škótska panovali hlavne v hlavnom meste Londýne, ktorý by znamenal vážne komplikácie pre premiéra Davida Camerona. Toho podporil aj jeho predchodca Gordon Brown. „Majte odvahu, postavte sa a príďte voliť - jediná správna odpoveď je nie samostatnosti,“ vyjadril sa tesne pred začiatkom referenda.

Najbohatšia krajina na svete

Pre Škótov znamená nezávislosť najmä výber vlastných zákonov, pravidiel a osamostatnení sa od londýnskej vlády. Symbolom suverenity sa pre severanov stal ich premiér Alex Salmond, ktorý svojim občanom sľúbil honor najbohatšej krajiny na svete. Spoločnou prácou sa pričiníme o to, že Škótsko bude príbehom svetového úspechu, vzorom hospodárskeho rastu a šampiónom sociálnej spravodlivosti, presviedčal.

Analytik Tomáš Nagy z Inštitútu stredoeurópskej politiky sa však prikláňa k zotrvaniu Škótska vo Veľkej Británii. „Napriek tomu, že tábor zástancov idey nezávislosti urobil veľmi dobrú kampaň, stále nedokázali vysvetliť mnohé pálčivé otázky - akú menu budú používať, či budú súčasťou Európskej únie, aké budú obchodné väzby s Angličanmi,“ upozorňuje odborník.

Hlavným argumentom tých, čo sú za uplatnenie škótskej nezávislosti, sú aj väčšie príjmy z ropy, ktoré sa nachádzajú na severe Británie. „Škóti sú však hodnotovo inak orientovaní ľudia, ako sú Angličania - sú zástancovia eura, schengenského priestoru, iných imigračných pravidiel,“ vymenúva.

Vplyv na Slovensko

Priamo na Slovensko by vplyv podľa analytikov nebol veľký. V Škótsku a Británii však žije početná skupina našich obyvateľov. Problémy by vznikali, ak by sa Škóti stali súčasťou EÚ. „Museli by vstúpiť do Schengenu a boli by v jednotnom priestore so zvyškom Európy, ale nie Británie. Reálne komplikácie by tak boli na hraničných priechodoch, a to by mohlo obmedziť pohyb osôb, myslí si expert.

Naša ekonomika by po vyhlásení samostatnosti však nebola výrazne poškodená, ale ani by z toho neprofitovala. Väčší ekonomický dosah by to tak malo skôr na Britov ako na zvyšok Európskej únie. „Aj keď v súčasnosti je trh tak previazaný, že mnohí vidia libru ako menu, ktorá je naviazaná na euro a tým pádom každá zmena sily libry je reflektovaná na kurzy eura,“ dodáva expert. Či sa Škóti napokon oficiálne osamostatnia ešte včera známe nebolo.

Sean Connery - herec

Ako Škót s celoživotnou láskou ku Škótsku a umeniu som presvedčený, že táto príležitosť je príliš dobrá na to, aby sme ju premeškali.

J. K. Rowling - spisovateľka

Moje váhanie pridať sa na stranu nezávislosti nesúvisí s nedostatkom viery vo výnimočnosť škótskeho národa a jeho úspechov. Pokiaľ však odídeme, už nebude cesty späť.

Vivien Westwood - módna legenda

Nenávidím Anglicko. Mám slabosť pre Škótsko, pretože si myslím, že je lepšia a demokratickejšia krajina.

Andy Murray - tenista

Je to veľký deň pre Škótsko! Negativita protikampane v posledných dňoch zmenila môj názor. Nadšene očakávam výsledok, poďme do toho!

Miroslav Lajčák - minister zahr. vecí

Slovensko bude rešpektovať akýkoľvek výsledok názoru škótskych voličov vyjadrený v dnešnom referende. Považujeme za kľúčové, že toto referendum sa uskutočňuje v plnom súlade s ústavnými princípmi.

Robert Fico - premiér SR

Vo všeobecnosti nikdy nevstupujem do vnútorných záležitostí iných krajín. Budem rešpektovať rozhodnutie občanov Škótska, nech už je akékoľvek.

Statočné srdce

Aktuálne referendum mnohí spájajú s filmom Statočné srdce nakrútené v roku 1995 podľa historickej udalosti, najznámejšej škótskej vojny za nezávislosť. Ten však nie je úplne podľa skutočných udalostí. Hlavný hrdina William Wallace, jeden z najznámejších škótskych hrdinov, ktorého si vo filme zahral Mel Gibson, rozpútal veľké povstanie proti anglickej šľachte, ktorá okupovala škótske územie. Nakoniec ho však popravili, z posledných síl vykríkol slovo sloboda, za ktorú skutočne bojoval.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lukáš († 27) zomrel pri tragickej nehode na D1.
Foto
Posledný telefonát hasiča Lukáša († 27): Čo povedal mame krátko pred smrťou? Jej slová vám zovrú srdce
Tréner Michal Bretenár
Kondičný tréner Slafkovského: Na MS to mal ťažšie ako Bedard, ale je to hráč pre veľké zápasy!
Na ceste I/72 na Čertovicu je pre poruchu prevodovky v strede cesty odstavený kamión.
Pri ceste na Čertovicu spozornite: Odstavený kamión v strede cesty! Kto reguluje dopravu?
(ilustračné foto)
Trenčianska radnica si od projektu sľubuje veľkú zmenu: Ukáže sa známy park v novom šate?
Father with daughter exploring city under the rain.
Pripravte sa, počasie vám pokazí náladu: Pre týchto 5 krajov platia VÝSTRAHY!
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Foto
Zamestnanci RTVS chystajú PROTEST: Preruší štrajk vysielanie?! Aha, čo prezradili
Vizváryová všetkým ukázala, aké správy Richterová posielala Kollárovi.
Foto
Kollár opísal drsný incident vo svojom dome: Kto ÚTOČIL ako prvý?! Strašné, čo sa malo stať jednému z detí
Vodca KĽDR Kim Čong-un
Kim Čong-una neúspech len tak neodradí: Tento krok označila Južná Kórea za provokáciu!
Na snímke futbalisti Slovana Bratislava počas osláv majstrovskej trofeje.
Honba za skupinou Ligy majstrov: Akých súperov môže mať Slovan v 1. predkole?
(ilustračná fotografia).
Krymom sa ozývali výbuchy! Odrazenie ukrajinských síl po sebe zanechalo škody
Kandidát na prezidenta USA Donald Trump.
Zvýšia Trumpove sľuby napätie? Zbombardoval by Moskvu a... TOTO ľudí zaskočilo
Gerlach. Pozerať sa na svet z takejto výšky bolo pre neho úžasným zážitkom.
Foto
Bývalý narkoman Slávo prešiel peši Slovensko: Išlo mu aj o ŽIVOT! Neuveríte, čo všetko si zažil