11.06.2024 13:24 | Ukrajina vojenský konflikt

Spečatené! Nemecko a Ukrajina podpísali dôležité vyhlásenie: Na čom sa dohodli

Ministri financií Ukrajiny a Nemecka v utorok podpísali spoločné vyhlásenie o vzájomnej spolupráci pri podpore obnovy Ukrajiny v prípade ukončenia vojny s Ruskom. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Nemecký minister financií Christian Lindner uviedol, že pomoc zo strany jeho krajiny sa nevzťahuje len na prostriedky, ktoré Ukrajina potrebuje na víťazstvo vo vojne. "Chceme prispieť teraz, aby sa Ukrajina prostredníctvom svojej obnovy mohla vydať na cestu budúceho rastu," povedal na darcovskej konferencii na obnovu Ukrajiny v Berlíne.

Podpora sa podľa jeho slov ďalej okrem finančných zdrojov vzťahuje aj na budovanie inštitucionálnych kapacít na podporu súkromných spoločností a investícií.

Na utorkovej konferencii sa zúčastňuje aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý pre svoju krajinu žiadal viac systémov protivzdušnej obrany. Takisto upozornil na útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz účastníkov medzinárodnej konferencie požiadal, aby Ukrajinu podporovali všetkými možnými spôsobmi. Zo strany svojej krajiny jej prisľúbil rozsiahlu a dlhodobú podporu. Úsilie v tejto oblasti bude podľa svojich slov vyvíjať i na summite krajín skupiny G7, ktorý sa začína vo štvrtok v Taliansku. Zelenského v utorok vo svojej oficiálnej rezidencii - v berlínskom paláci Bellevue - prijal aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Viac k téme:

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Obrovská tragédia: Futbalový reprezentant († 26) zomrel počas dovolenky!
Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Pellegriniho inauguráciu pozorne sledovali aj zahraničné média: Aha, čo napísali o novom prezidentovi
Kolóna izraelských vojenských vozidiel opúšťa Pásmo Gaz v stredu 12. júna 2024.
Výbuch neďaleko mesta Rafah: Izrael hlási jednu z najväčších strát pre armádu
ilustračné foto
Aktualizované
Hrôza pri Žiline: Neďaleko škôlky našli telíčko novorodenca
Mladej mame diagnostikovali RAKOVINU, teraz varuje: TÚTO vec z kúpeľne vyhoďte!
Maďarský futbal? Briti vysmiali Orbána: Popiera aj vlastné dogmy!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzi opäť v uliciach, neodradilo ich ani sychravé počasie: Neuveriteľné, koľko ľudí demonštrovalo
Odborníčka si posvietila na to, o čom sa členovia kráľovskej rodiny rozprávali počas osláv.
Odborníčka ODČÍTALA z pier Kate, detí i Karola: HÁDKA na balkóne a priznanie kráľa!
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Erdogan podozrieva Bidena z vypočítavej volebnej taktiky: Toto má ukázať, či sú jeho zámery úprimné
Bača má na takéto situácie asi šťastie.
Juraj Bača NEVERIL vlastným očiam: Už ZASE?! Musel okamžite KONAŤ
Inaugurácia prezidenta Petra Pellegriniho.
Šutaj Eštok po inaugurácii: Slovensko má najlepšiu hlavu štátu, akú môže mať
Prezident Pellegrini počas inauguračného prejavu.
Sociológ skúmal prejav Petra Pellegriniho: Pozrite sa, čo si odborník všimol