Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zabudnutá minulosť našich veľhôr: Tatry lákali hľadačov pokladov

Podbanské, Štôla, Granátové lávky, Meďodoly či Železná kotlina - to sú iba niektoré pomenovania pripomínajúce banícku činnosť v Tatrách.

Kedysi pod štítmi v extrémnych podmienkach pracovali zlatokopi, alchymisti a dobrodruhovia. Ich ťažký život upadol do zabudnutia a dnes príbehy tatranských baníkov poznajú iba zanietení znalci našich veľhôr. Tatry svojou majestátnosťou odjakživa vzbudzovali rešpekt, ale aj veľkú zvedavosť ľudí, ktorí sa usídlili pod ich končiarmi. Stráne veľhôr neslúžili len na lov zveri a pasenie dobytka.

V histórii patrilo do hlavnej oblasti záujmu o Tatry baníctvo. Už od piateho storočia sa objavujú v tesnom podhorí Tatier znaky banskej a hutníckej činnosti. Pod Dolným Smokovcom sa našla dávna huta na spracovanie železnej rudy, archeológovia objavili tiež kovadlinu, pod ktorou bola stará rímska minca. Aj prvá písomne zaznamenaná obeť Tatier súvisela s banskou činnosťou. Alchymista a hľadač pokladov zo Spišskej Belej sa zrútil pred očami svojho syna, keď mu chcel odhaliť tajomstvá o pokladoch v Tatrách.


Vydržali stáročia

Jediná baňa v Tatrách, ktorú si turisti môžu prezrieť, je Medvedia štôlňa v Žiarskej doline. V Kopskom sedle je zase tabuľa, ktorá popisuje banskú činnosť v tejto oblasti. Tajomnou problematikou sa zaoberajú mnohí geológovia a historici.

 

„Intenzívna banícka činnosť sa na celom území Tatier začala rozvíjať príchodom Nemcov od 12. storočia, ktorí prišli po ničivých tatárskych nájazdoch osídliť a rozvíjať toto územie. Baníci v Tatrách pôsobili až do 19. storočia,“ hovorí bývalý odborný pracovník TANAP-u Stanislav Pavlarčík. Ťažili železnú rudu, meď, striebro aj zlato. Neboli to zrejme výnosné bane s bohatými nerastnými žilami, ale pretrvali tu storočia. Zanechali však pamiatku v podobe názvoslovia krajiny a mnohé štôlne. Najdlhšia je v ústí Žiarskej doliny v Západných Tatrách. Jej dĺžka je takmer pol kilometra.


Rekordér Kriváň

Kriváň je zrejme najprekopanejší tatranský štít. V jeho masíve sa nachádza množstvo štôlní, štôlničiek, výhrabov... Je to povesťami, mýtmi a bájami najviac opradená oblasť Tatier. Ťažba tu začala už za Mateja Korvína a ťažilo sa tu vo výške od 1 600 do 2 300 metrov. Všetok vyťažený materiál sa nosil na chrbtoch do doliny na spracovanie. Bola to nesmierne namáhavá, drahá a niekedy až nerentabilná práca. Ťažilo sa tu zlato, pokúšali sa aj o striebro.

A keďže drahých kovov nebolo nikdy dosť, bane sa pod vrcholom Kriváňa udržali až do roku 1718, keď skúsení banskí odborníci z Banskej Štiavnice ťažbu nakoniec vzdali. Skoro v každej doline a v každom štíte bola nejaká banská činnosť alebo aspoň pokus. Nad Velickou dolinou je najvyšší tatranský vrchol – Gerlachovský štít. Oproti sú Granátové lávky. Aj dnes sa ešte dá v skalnej sutine nájsť aj centimetrový červený granát.


Cenný nález

V susednej Veľkej Studenej doline nad Zbojníckou chatou našli archeológovia prehistorickú medenú sekerku s krížovým ostrím. Zrejme ako kultový predmet ju Kelti a možno aj Slovania vyniesli vysoko do hôr do blízkosti svojich božstiev. Hlavné náleziská medi boli zase pod Jahňacím štítom a pod Kopským sedlom. Už sám názov Predné a Zadné Meďodoly dokazuje, že táto oblasť patrila medi.

Poslednou významnou baníckou lokalitou bola dnešná Tatranská Javorina. To je už oblasť Belianskych Tatier. Vyťažená ruda sa priamo v Tatranskej Javorine spracovávala a v hute sa tavila na železo. Keď budete teda prechádzať tatranským chodníkom, poobzerajte sa poriadne po okolí. Možno si všimnete zvyšok štôlne, alebo si ľahšie predstavíte drinu dobrodruhov z dávnych čias.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom