Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2024 15:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Grandhotel v Starom Smokovci skrýva neuveriteľné príbehy: Cisárov syn nosil hosťom kufre!

Grandhotel v Starom Smokovci oslavuje 120. výročie vzniku. Jeho služby využívali členovia kráľovských rodín, vysoká šľachta, prezidenti či umelci, no za tie roky nosili rovnošatu personálu aj zamestnanci s modrou krvou.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Vynímajú sa spomedzi nich najmä dve zaujímavé postavy. Nemanželský syn cisára Františka Jozefa I. a barónka z rodu Wielandovcov. Jozef aj Anna robili na recepcii, no žiadnym špeciálnym výsadám sa netešili.

Cez vojnu sa dal ku komunistom

Jozef Pollák († 86)

Narodil sa v roku 1900 vo Viedni českej prostitútke ako nemanželské dieťa cisára Františka Jozefa I. To bol podľa jeho vnuka Stanislava Hábera (58) veľký problém. „Od prvej chvíle mal veľké ťažkosti s tým, že mu v tele koluje modrá krv. Na to, že bol synom cisára, mal pekelný osud. Matka ho ako nedospelého chlapca poslala z Viedne ku strýkovi na Moravu. Tam si z neho urobili sluhu, a keď mal Emil, strýkov syn narukovať na vojnu, poslal namiesto neho Jozefa - nech konečne zomrie - pankharta. Bojoval na Piave. Krvavé boje prežil a 24. mája 1918 preberal s generálom M. R. Štefánikom československú bojovú zástavu legionárov v Ríme od talianskeho premiéra.

Po vojne sa zamestnal na Košicko-bohumínskej železnici. Onedlho sa v Žiline zoznámil s Borkou, ktorá bola sirotou ako on, a sobáš na seba nenechal dlho čakať. Usadili sa vo Važci, postavili dom a mali gazdovstvo. Narodili sa im tri dcéry, jedna je mojou mamou. Za slovenského štátu ich však vysídlili do Čiech a všetok majetok boli nútení nechať tu. Cez vojnu vstúpil do komunistickej strany, skončil v koncentračnom tábore, odkiaľ akoby zázrakom ušiel na Slovensko, kde ho však zatkli Rusi ako nemeckého špióna a vyniesli nad ním rozsudok smrti. Ruská partizánka, doktorka, ktorá poznala jeho ženu, poslala telegram Stalinovi, ktorý mu udelil milosť, a tak opäť o vlások unikol smrti.

Po februárových udalostiach v roku 1948, keď všetci húfne vstupovali do strany, on z nej vystúpil. Za to ho poslali do trestaneckého tábora v uránových baniach v Jáchymove. Prekonal aj tieto útrapy a napokon sa vrátil za manželkou a dcérami do Popradu, kde sa zamestnal v Železorudných baniach ako strelmajster. Keď mal ísť do dôchodku, nezapočítali mu veľa rokov a dostal žalostnú penziu. Podarilo sa mu nájsť prácu v Grandhoteli. Uviedol nižší vek, na čo našťastie neprišli. Niekoľko rokov pracoval na recepcii. Ovládal nemčinu, angličtinu, maďarčinu a ruštinu. Po práci ešte za 3 koruny nosil hosťom kufre od električky k hotelu. Robil až do osemdesiatky, keď dostal ťažký infarkt. Zomrel ako 86-ročný,“ uzavrel Jozefov vnuk Stanislav.

Barónka bola recepčnou

Anna Wielandová (94)

Narodila sa vo Vlkovej pri Kežmarku a patrila do známeho rodu Wielandovcov. „Môj starý otec bol spišský župan. Mali sme statok vo Vlkove, no z toho vznikli všetky nepríjemnosti. V roku 1945 prišli Benešove dekréty a zobrali nám aj občianstvo. Vyhodili ma zo školy, nedali mi vysvedčenie a všetci z rodiny prišli o zamestnanie. Roky sme boli nikým, až keď sa otváral nový hotel Bellevue, našla som si prácu na recepcii. Plynule som totiž rozprávala po nemecky, maďarsky, vedela som rusky a čiastočne anglicky a francúzsky. Neskôr som prešla do Grandhotela, kde som robila do roku 1989, až kým som neodišla do dôchodku. Trochu ma dnes mrzí, keď vidím na recepcii neosobných ľudí hľadiacich do počítača, a nie na hosťa. My sme o nich vedeli skoro všetko. Mali sme kartotéky, kam sme si značili, čo majú radi, či čo nechcú. Dnes je hosť číslom,“ povedala sklamane.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americkí vojaci stavajú pontón s humanitárnou pomocou pre Gazu na pobreží Pásma Gazy
Aktualizované
Vypukne ďalší konflikt?! Izrael varuje pred eskaláciou: Útoky už na hraniciach
Na archívnej snímke z 26. decembra 2022 ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice francúzskej výroby CAESAR na ruské pozície pri Avdijivke.
Mierový summit v Švajčiarsku neprijali najlepšie: Rusko počas neho zintenzívnilo útoky na ukrajinskej fronte!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Celý svet sa teší, Netanjahu to však vidí inak: Môže jeho ostrá kritika venovaná armáde pomiešať ešte karty?
Púť do Mekky je povinnosť pre každého zdravého veriaceho.
Uznávaná púť moslimov si vyžiadala svoje prvé obete: Čo stojí za ich smrťou? Preboha, veď to je NEĽUDSKÉ!
Prezident Českej republiky.
Prezident Petr Pavel sa vyjadril k summitu na pomoc Ukrajine: Moje pôvodné očakávania sa naplnili!
Fotografia z tohtoročného Pridu v Kyjeve.
Foto
Kyjev napriek vojne žiaril farbami: Prvý Pride od začiatku invázie pritiahol stovky odvážlivcov!
Vo veľkých množstvách robia cikády škody na listoch stromov.
Hotová nočná mora: Ľudia nemajú kam stúpiť, hmyz lezie aj po nich! Najhoršia invázia za 200 rokov
Ako by si s týmto poradila polícia v iných štátoch? Túto obrovskú masu ľudí nebolo jednoduché usmerniť
Obrovská tlačenica na križovatke v Číne: Neuveriteľné, ako to polícia vyriešila! Hypnotizujúci pohľad
ilustračné foto
Risk ich stál to najcennejšie: Neďaleko Korfu objavili telo mŕtveho turistu, ďalší sú nezvestní!
Gaza čelí masívnym útokom izraelskej armády, ktoré sú odvetou za krvavý útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra.
Zlepší sa kvalita života v Pásme Gázy? Izrael svojim rozhodnutím prekvapil celý svet: OSN pozitívne reaguje!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil, že na pomoc od Západu je neskoro: Šokujúce, ktorú krajinu vyzval na účasť!
Hokejová prestupová bomba: Marcel Haščák si opäť zahrá na Slovensku!