Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2024 14:11 | Správy | Domáce správy

Vyostrený vzťah medzi Machajom a RTVS: Generálny riaditeľ a Gallo sa obviňujú z účelového konania

Vzťah medzi generálnym riaditeľom RTVS Ľubošom Machajom a Radou RTVS sa dostal do formy otvoreného sporu. Obe strany sa navzájom obviňujú z účelového konania.

Šéf manažmentu ho vidí v uzneseniach rady, predseda rady Igor Gallo zasa vo výrokoch, ktorými Machaj uznesenia hodnotí. Jadrom sporu sú uznesenia z ostatného rokovania Rady RTVS, v ktorých orgán dohľadu väčšinou hlasov konštatoval porušenie zákona zo strany generálneho riaditeľa.

Machaj sa ho mal dopustiť tým, že radu písomne neinformoval o zámere novej kolektívnej zmluvy a valorizácie platov, teda zmluvného záväzku presahujúceho 100.000 eur. Druhé uznesenie vyvolávajúce konfrontáciu strán je kritika spravodajstva informujúceho o atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Machaj v prvom prípade tvrdí, že zákon neporušil. Argumentuje tým, že v decembri 2023 radu informoval o zámere kolektívnej zmluvy, rovnako poukazuje na to, že výšku valorizácie oznámil aj v dokumente o východiskách rozpočtu na rok 2024.


Poukázal tiež na to, že disponuje právnymi stanoviskami, ktoré porušenie zákona nekonštatujú, vrátane podpredsedu rady, experta na právo Tomáša Cabana. "Považujem preto uznesenie rady za účelové a vykonštruované," vyhlásil Machaj vo štvrtok (23. 5.) na tlačovej konferencii. Zároveň naznačil, že rada chcela razantným uznesením proti generálnemu riaditeľovi ukázať svoje opodstatnenie. Rovnako tak podľa neho môže byť uznesenie zámienkou na návrh na jeho odvolanie v parlamente.

Gallo Machajove vyjadrenia dôrazne odmieta. "Jeho reakcie na väčšinový názor radných sú nenáležité so zámerom vytvoriť zo seba obeť," uviedol v reakcii. Šéfa RTVS opätovne vyzýva, aby len preto, lebo mu nevyhovuje iný názor, nerobil z členov rady terče a zlo, voči ktorému je potrebné bojovať.

Upozornil, že Machaj zámer kolektívnej zmluve nepredložil v intenciách aplikačnej praxe, ale ju iba spomenul v rámci neformálnej informácie, pri východiskách rozpočtu boli zasa uvedené zámery, s ktorými rada nesúhlasila. "Mali sme dostatok odborných argumentov na prijatie uznesenia o porušení zákona o RTVS," zdôraznil Gallo. Machajove reakcie naň nechápe aj preto, lebo malo vyslovene deklaratórny charakter.


Gallo takisto odmieta politizáciu v prípade kritických výhrad rady k spravodajstvu týkajúceho sa atentátu na premiéra. "Uznesenie reflektovalo názor rady na nevyvážený výber respondentov a preferovanie jedného z kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu," vysvetlil šéf rady RTVS.

Machaj aj toto uznesenie považuje za súčasť tlaku na jeho osobu a mandát. Spravodajstvo o atentáte na premiéra bolo podľa neho zvládnuté dobre a profesionálne.

Návrh zákona, ktorý zavádza zmeny kreovania orgánov verejnoprávneho telerozhlasu, ukončuje mandát generálneho riaditeľa i súčasných členov Rady RTVS dňom účinnosti novej legislatívy. Podľa súčasného zákona o RTVS môže Výbor Národnej rady SR pre kultúru a média navrhnúť odvolanie generálneho riaditeľa napríklad v prípade nesplnenia si povinnosti týkajúcej sa písomného oznámenia rade o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku s plnením presahujúcim 100.000 eur.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z tohtoročného Pridu v Kyjeve.
Foto
Kyjev napriek vojne žiaril farbami: Prvý Pride od začiatku invázie pritiahol stovky odvážlivcov!
Vo veľkých množstvách robia cikády škody na listoch stromov.
Hotová nočná mora: Ľudia nemajú kam stúpiť, hmyz lezie aj po nich! Najhoršia invázia za 200 rokov
Ako by si s týmto poradila polícia v iných štátoch? Túto obrovskú masu ľudí nebolo jednoduché usmerniť
Obrovská tlačenica na križovatke v Číne: Neuveriteľné, ako to polícia vyriešila! Hypnotizujúci pohľad
ilustračné foto
Risk ich stál to najcennejšie: Neďaleko Korfu objavili telo mŕtveho turistu, ďalší sú nezvestní!
Gaza čelí masívnym útokom izraelskej armády, ktoré sú odvetou za krvavý útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra.
Zlepší sa kvalita života v Pásme Gázy? Izrael svojim rozhodnutím prekvapil celý svet: OSN pozitívne reaguje!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil, že na pomoc od Západu je neskoro: Šokujúce, ktorú krajinu vyzval na účasť!
Hokejová prestupová bomba: Marcel Haščák si opäť zahrá na Slovensku!
Ilustračné foto
Štedrá pomoc od Nórska: Aha, koľko krajina prisľúbila Ukrajine!
Po Darinom boku verne stojí jej priateľ Pavel.
Kým Dara koncertovala, Nedvěd ostal v Prahe sám: Zábery, ktoré nemal nik vidieť! Aha, koho bozkal
Wau! Tak toto sa hocikedy nevidí. Aj takto to môže vyzerať, keď sa príroda hrá s oblohou
Nebudete veriť vlastným zmyslom: Obloha rozdelená na dve polovice!
Tréner Holandska Roland Koeman
Fuj, poriadne nechutné! Neuveríte, čo spravil tréner Holandska priamo pred kamerami
(ilustračné foto)
Kým svet rokoval o mieri na Ukrajine, Rusko urobilo niečo ohavné! Aha, s čím sa chvália