Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2024 14:11 | Správy | Domáce správy

Vyostrený vzťah medzi Machajom a RTVS: Generálny riaditeľ a Gallo sa obviňujú z účelového konania

Vzťah medzi generálnym riaditeľom RTVS Ľubošom Machajom a Radou RTVS sa dostal do formy otvoreného sporu. Obe strany sa navzájom obviňujú z účelového konania.

Šéf manažmentu ho vidí v uzneseniach rady, predseda rady Igor Gallo zasa vo výrokoch, ktorými Machaj uznesenia hodnotí. Jadrom sporu sú uznesenia z ostatného rokovania Rady RTVS, v ktorých orgán dohľadu väčšinou hlasov konštatoval porušenie zákona zo strany generálneho riaditeľa.

Machaj sa ho mal dopustiť tým, že radu písomne neinformoval o zámere novej kolektívnej zmluvy a valorizácie platov, teda zmluvného záväzku presahujúceho 100.000 eur. Druhé uznesenie vyvolávajúce konfrontáciu strán je kritika spravodajstva informujúceho o atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Machaj v prvom prípade tvrdí, že zákon neporušil. Argumentuje tým, že v decembri 2023 radu informoval o zámere kolektívnej zmluvy, rovnako poukazuje na to, že výšku valorizácie oznámil aj v dokumente o východiskách rozpočtu na rok 2024.


Poukázal tiež na to, že disponuje právnymi stanoviskami, ktoré porušenie zákona nekonštatujú, vrátane podpredsedu rady, experta na právo Tomáša Cabana. "Považujem preto uznesenie rady za účelové a vykonštruované," vyhlásil Machaj vo štvrtok (23. 5.) na tlačovej konferencii. Zároveň naznačil, že rada chcela razantným uznesením proti generálnemu riaditeľovi ukázať svoje opodstatnenie. Rovnako tak podľa neho môže byť uznesenie zámienkou na návrh na jeho odvolanie v parlamente.

Gallo Machajove vyjadrenia dôrazne odmieta. "Jeho reakcie na väčšinový názor radných sú nenáležité so zámerom vytvoriť zo seba obeť," uviedol v reakcii. Šéfa RTVS opätovne vyzýva, aby len preto, lebo mu nevyhovuje iný názor, nerobil z členov rady terče a zlo, voči ktorému je potrebné bojovať.

Upozornil, že Machaj zámer kolektívnej zmluve nepredložil v intenciách aplikačnej praxe, ale ju iba spomenul v rámci neformálnej informácie, pri východiskách rozpočtu boli zasa uvedené zámery, s ktorými rada nesúhlasila. "Mali sme dostatok odborných argumentov na prijatie uznesenia o porušení zákona o RTVS," zdôraznil Gallo. Machajove reakcie naň nechápe aj preto, lebo malo vyslovene deklaratórny charakter.


Gallo takisto odmieta politizáciu v prípade kritických výhrad rady k spravodajstvu týkajúceho sa atentátu na premiéra. "Uznesenie reflektovalo názor rady na nevyvážený výber respondentov a preferovanie jedného z kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu," vysvetlil šéf rady RTVS.

Machaj aj toto uznesenie považuje za súčasť tlaku na jeho osobu a mandát. Spravodajstvo o atentáte na premiéra bolo podľa neho zvládnuté dobre a profesionálne.

Návrh zákona, ktorý zavádza zmeny kreovania orgánov verejnoprávneho telerozhlasu, ukončuje mandát generálneho riaditeľa i súčasných členov Rady RTVS dňom účinnosti novej legislatívy. Podľa súčasného zákona o RTVS môže Výbor Národnej rady SR pre kultúru a média navrhnúť odvolanie generálneho riaditeľa napríklad v prípade nesplnenia si povinnosti týkajúcej sa písomného oznámenia rade o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku s plnením presahujúcim 100.000 eur.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami
Z normálnej 12-ročnej dievčiny sa stala osoba, ktorá je závislá na pomoci ostatných.
Foto
Zarážajúci príbeh mladej Jessicy: Trpela záchvatmi, v nemocnici ju VYSMIALI! To, čo prišlo potom, nik nečakal