Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2024 12:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

TOP 10 svetových špecialít, ku ktorým si dáš vychladený Budvar

Svet je rozmanitý a cestovanie nám umožňuje spoznať rôzne zvyky, tradície, kultúru, vidieť, ako sa niektoré miesta menia. Naopak, tie najlepšie veci sa nemenia - napríklad český ležiak Budvar, ktorý sa z jedného miesta vyváža do 80 krajín sveta na všetkých obývaných kontinentoch.

Na cestovaní mnohí oceňujú možnosť ochutnať miestne špeciality, či už jedlo alebo nápoje. No existuje ešte jeden zážitok, ktorý je pri cestovaní nemenný - možnosť dať si dobre vychladený ležiak, ktorý poznáme z domova. Hlavne vtedy, keď je ako Budweiser Budvar - do poslednej kvapky uvarený v Českých Budějoviciach a s autentickou plnou chuťou, pretože sa už 129 rokov vyrába z kvalitného moravského sladu a celohlávkového žateckého chmeľu. Vybrali sme pre vás 10 svetových špecialít z rôznych lokalít sveta, ku ktorým si môžete dať Budweiser Budvar Original, najexportovanejšie české pivo na svete.

1. Kepta Duona, Litva

Kepta Duona je jednoduchý, no veľmi chutný snack, ktorý sa v Litve podáva v baroch k pivu. Pripomína naše hrianky - kúsky ražného chleba sa do chrumkava vysmažia a podávajú sa buď s cesnakom, roztopeným syrom alebo majonézou.

2. Khachapuri, Gruzínsko a ostatné kaukazské krajiny

Gruzínsky koláč plnený syrom, vajíčkom a maslom je mimoriadne obľúbený aj v ostatných kaukazských krajinách. Pripravuje sa s rôznymi druhmi syra, najčastejšie však s tradičným imerétskym syrom. Existuje aj verzia koláča plnená maslom so surovým vajíčkom na vrchu. Khachapuri s Budvarom si vychutnáte nielen v Gruzínsku, ale aj v Arménsku, Kazachstane, Uzbekistane, Turkmenistane a Azerbajdžane.

3. Pizette, Taliansko

Pizzu pozná vari každý, a tak pri návšteve Talianska voľte pizzettu. Ide o menšiu verziu pizze, ktorá sa pripravuje v rôznych tvaroch, často v tvare srdca. Inak sa predáva s rovnakými prísadami ako klasická pizza, no ako snack sa perfektne hodí k dobre vychladenej fľaške Budweiser Budvar na dovolenke!

4. Katsudon, Japonsko

Budweiser Budvar si môžete dopriať aj v Japonsku. A ochutnajte k nemu katsudon - misku ryže s nakrájaným vyprážaným bravčovým rezňom, vajíčkom a nakladanou zeleninou. Je vynikajúci!

5. Poutine, Kanada

Typické a vo svete známe kanadské jedlo poutine vzniklo v provincii Quebec. Sú to hranolky preliate syrovou omáčkou (najčastejšie čedarom). Je to ďalší snack, ktorý perfektne ladí s pivom, no pozor - v Kanade a USA sa Budweiser Budvar predáva pod obchodnou značkou Czechvar.

Otvoriť galériu
Zdroj: Budweiser Budvar

6. Bolon de Verde, Ekvádor

Pri potulkách svetom si obľúbený Budvar vychutnáte aj v Ekvádore. Skúste ho v kombinácii s bolon de Verde - vyprážanými banánovými knedličkami plnenými syrom, bylinkami a korením. Ekvádorčania ich považujú za svoje národné jedlo.

7. Meze, Turecko

V Turecku rozhodne ochutnajte meze - je to čosi ako tapas, výber malých jedál, ktoré vás prevedú kulinárskymi cestičkami rôznorodej tureckej kuchyne. Môžete si vybrať z rôznych kombinácií mäsa, morských plodov, syrov, omáčok a zeleninových šalátov. Meze sa servíruje ako predjedlo alebo jedlo k pivu a iným alkoholickým nápojom.

8. Mansaf, Jordánsko

Mansaf sa považuje za jordánske národné jedlo. Pripravuje sa predovšetkým z jahňacieho, baranieho alebo kozieho mäsa. Varí sa spolu s cibuľou, cesnakom a bobkovým listom v omáčke z džamídu, jogurtu zo sušeného kozieho mlieka. Podáva sa takmer v každej jordánskej reštaurácii spolu s ryžou, opraženými mandľami a píniovými orieškami.

9. Paella, Španielsko

Národné jedlo Španielska existuje v toľkých podobách, že ho pri cestách po pyrenejskom polostrove nejde prehliadnuť. Tradične sa varí s králičím alebo kuracím mäsom, ktoré sa dusí s ryžou, fazuľou, červenou paprikou, paradajkami a rôznymi bylinkami, najčastejšie rozmarínom a šafranom. Mimoriadne obľúbené sú paelly s morskými plodmi, pripravujú sa s krevetami, homármi, slávkami a rozšírená je aj  paella so sépiami.

10. Amok, Kambodža

Amok sa servíruje v banánovom liste s ryžou, kokosovým mliekom, kari pastou a dusenou rybou. Často však natrafíte aj na amouk chouk - slimákov na kari, ktorých pripravujú v ulitách na pare. A exotické chute vyvážite Budvarom uvareným v Českých Budějoviciach aj v Kambodži!

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Sponzorované

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vo veľkých množstvách robia cikády škody na listoch stromov.
Hotová nočná mora: Ľudia nemajú kam stúpiť, hmyz lezie aj po nich! Najhoršia invázia za 200 rokov
Ako by si s týmto poradila polícia v iných štátoch? Túto obrovskú masu ľudí nebolo jednoduché usmerniť
Obrovská tlačenica na križovatke v Číne: Neuveriteľné, ako to polícia vyriešila! Hypnotizujúci pohľad
ilustračné foto
Risk ich stál to najcennejšie: Neďaleko Korfu objavili telo mŕtveho turistu, ďalší sú nezvestní!
Gaza čelí masívnym útokom izraelskej armády, ktoré sú odvetou za krvavý útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra.
Zlepší sa kvalita života v Pásme Gázy? Izrael svojim rozhodnutím prekvapil celý svet: OSN pozitívne reaguje!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil, že na pomoc od Západu je neskoro: Šokujúce, ktorú krajinu vyzval na účasť!
Hokejová prestupová bomba: Marcel Haščák si opäť zahrá na Slovensku!
Ilustračné foto
Štedrá pomoc od Nórska: Aha, koľko krajina prisľúbila Ukrajine!
Po Darinom boku verne stojí jej priateľ Pavel.
Kým Dara koncertovala, Nedvěd ostal v Prahe sám: Zábery, ktoré nemal nik vidieť! Aha, koho bozkal
Marian Kočner počas pojednávania v prípade vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov.
Na súde sa začne proces s Mariánom Kočnerom: Ktorej kauzy sa týka?
Wau! Tak toto sa hocikedy nevidí. Aj takto to môže vyzerať, keď sa príroda hrá s oblohou
Nebudete veriť vlastným zmyslom: Obloha rozdelená na dve polovice!
Peter sa chcel pochváliť úlovkami húb, ostatní ho v komentároch skritizovali.
FotoVáš Tip
Peter sa chcel pochváliť úlovkom z lesa, nahnevaní Slováci na ňom nenechali nitku suchú: Aha, za čo mu naložili!
(ilustračné foto)
Vodiči pozor! Týmto úsekom neprejdete až do konca júla