Určite to nie je jednoduché, ale v konečnom dôsledku to stojí za to. Niekedy však stačí aj málo a veci sa pohnú tým správnym smerom. Lauren Slayton v publikácii Malá kniha štíhlosti ponúka top 10 potravín, ktoré vám pomôžu k tip-top postavičke.
Pikantná omáčka
Konzumácia aspoň jedného jedla s obsahom kapsaicínu (zložka, vďaka ktorej čili papričky tak štípu) znižuje hladinu grelínu (látka, ktorá spôsobuje „škvŕkanie“ v bruchu, alebo vyvoláva pocit hladu). Tiež zvyšuje hladinu hormónu potláčajúceho chuť do jedla.
Kokosový a olivový olej
Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovú, čiže typ tuku, ktorý pri chudnutí pomáha zhodiť čo najviac telesného tuku. Rovnako môže zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu (HDL).
- Pri olivovom oleji si vyberajte extra panenský, pretože sa vyrába z olív lisovaných za studena. Pozitívne ovplyvňuje tlak, štiepenie cukrov a tiež je účinným antioxidantom, ktorý spomaľuje starnutie buniek.
Korenie
Kurkuma, škorica a červená paprika by vám určite pri varení nemali chýbať. Pol lyžičky škorice, ktorou posypete hotové jedlo, pomôže udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. Kurkuma patrí medzi najúčinnejšie protizápalové potraviny a červená paprika pôsobí na metabolizmus rovnakým spôsobom ako čili papričky.
Slepačí alebo zeleninový bujón
Môžete ho využiť pri varení kurčaťa, polievky, prípadne v ňom môžete uvariť cestoviny. Dôležité je, že bujón dodá jedlu chuť a obsahuje minimum kalórií.
Krájané paradajky
Paradajky patria k potravinám, pri ktorých sa pri varení maximalizuje obsah antioxidantov. Vyberajte si radšej tie balené v kartónových obaloch ako konzervované, poprípade si ich vyrobte sami doma.
Morská soľ
Pri varení by sa mala používať soľ bohatá na minerály. Pri výrobe väčšiny druhov soli sa odstraňujú minerály a pridávajú látky zabraňujúce jej stvrdnutiu alebo vytváraniu hrudiek. Vyskúšajte himalájsku alebo keltskú soľ, ktoré sú bohaté na ďalšie minerálne látky.
Ocot
Kyselina octová obsiahnutá v octe zmenšuje hromadenie tuku a zvyšuje pocit sýtosti. Vyhnite sa octu s obsahom cukru alebo sladidiel. Dobrým výberom je jablčný alebo vínny balzamikový ocot.
Čerstvý cesnak a cibuľa
Strúčik čerstvého cesnaku alebo 1/2 hrnčeka cibule denne zvyšuje hodnotu hlavného pečeňového enzýmu, ktorý z krvných buniek odstraňuje nebezpečné toxíny, a tak sa vám prečistí organizmus.
Šošovica
Patrí k najlepším zdrojom rastlinného proteínu, obsahuje vitamín B a železo. Červená sa nemusí namáčať a je oveľa prospešnejšia ako ostatné druhy strukovín.
Kvalitné obilniny
Najmä čierna ryža obsahuje viac antioxidantov a vlákniny ako čučoriedky. Tá je dôležitá pri vyprázdňovaní a tiež na seba viaže odpadové látky. Nebojte sa vyskúšať aj quinou - obilninu, ktorú môžu aj celiatici. Hrnček tejto uvarenej obilniny obsahuje až 10 gramov bielkovín.