Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2024 07:45 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
FotoVáš Tip

Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu včelárstva a pernikárstva: Toto návštevníkov čaká!

Historické premeny včelárstva a medovnikárstva - po prievidzsky pernikárstva, cez najrôznejšie typy úľov, včelárskych pomôcok po pernikárske formy prezentuje výstava Včelárstvo a pernikárstvo na hornom Ponitrí v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Návštevníci sa na nej okrem iného dozvedia, že prvá paseka vznikla v Žabokrekoch nad Nitrou a včely chovali i handlovskí baníci.

Horná Nitra bola v minulosti spätá s včelárstvom v rovnakom rozsahu ako ostatné regióny Slovenska, to sa zmenilo v 20. storočí, keď sa z Prievidze stalo centrum slovenského včelárstva vďaka osobe Kolomana Novackého.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

"O modernom včelárstve hovoríme po roku 1918, keď sa začali včelári stretávať v spolkoch, šíriť informácie v literatúre, a keď sa to dalo riešiť po slovensky. Vtedy vidíme aj enormný nárast vzdelanosti v tejto oblasti, a teda aj včelárskeho pokroku na Slovensku. To sa stalo aj v Prievidzi, Novacký tu začal pôsobiť v roku 1926," priblížil pre TASR jeden z kurátorov výstavy Ján Vingárik.

Novacký v Prievidzi založil včelársky spolok. Prvým v okrese bol včelársky spolok v Handlovej, ktorá sa spája najmä s hnedouhoľným baníctvom, od jeho založenia uplynulo už 100 rokov. "Boli to práve baníci, ktorí spolok zakladali. V Handlovej veľmi veľa obyvateľov včelárilo a chovalo sa tam najviac včelstiev v okrese. Následne včelári, ktorí sa chceli pridať, zistili, že je to na periférii okresu, preto uvítali iniciatívu založenia spolku v Prievidzi," doplnil Vingárik.

S včelárstvom a produktom včiel v podobe medu sa spája i medovnikárstvo - po prievidzsky pernikárstvo, aj výrobcovia medovníkov v Prievidzi si totiž medzi sebou hovorili pernikári. "Najprv to bol Juraj Adámik, bol to úplne prvý pernikár a zároveň veľmi významný včelár. Bol to prvý včelár, ktorého meno registrujeme v prvých spolkových aktivitách Štefana Závodníka ako zakladateľa včelárskeho spolku v hornom Uhorsku v druhej polovici 19. storočia," spomenul Vingárik. Adámik podľa neho odovzdal svoje remeslo dodnes známemu Jozefovi Ertlovi, jeho potomkovia dodnes medovníky - perníky pečú.

Expozíciu si môžu návštevníci pozrieť v múzeu do 3. mája.  Doplnkom k výstave o včelárstve je expozícia o propagátorovi a chovateľovi včiel Štefanovi Hagarovi, rodákovi zo Žabokriek nad Nitrou, kde založil včelársku pozorovaciu stanicu. Prvý spolok na hornej Nitre založil v roku 1919. Výstave dominujú diela, ktoré predstavujú Hagaru ako ľudového umelca. Potrvá do 5. apríla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena