Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2024 14:20 | Správy | Zahraničné správy

Globálna tragédia: Podľa OSN v odpadkoch končí viac ako miliarda ton potravín

V roku 2022 skončila v odpadkoch viac ako miliarda ton potravín. Väčšinu z nich vyhodili domácnosti. Uviedla to tento týždeň OSN, ktorá označila takéto plytvanie za "globálnu tragédiu". TASR správu prevzala z AFP.

OSN v správe o indexe potravinového odpadu (Food Waste Index) uvádza, že domácnosti a podniky zlikvidovali potraviny v hodnote vyše 1 bilióna USD (924,98 miliardy eur) v čase, keď takmer 800 miliónov ľudí hladovalo.

Takéto plytvanie nebolo len morálnym, ale aj "environmentálnym zlyhaním". Pri výrobe potravín dochádza k produkcii skleníkových plynov a vyžaduje si premenu obrovských plôch zeme na pestovanie plodín, ktoré sa nikdy nezjedia.

Správa, ktorú OSN vypracovala spolu s neziskovou organizáciou WRAP, je len druhou o globálnom plytvaní potravinami. Upozorňuje pritom, že ide o veľmi konzervatívny odhad a skutočné množstvo vyhodených potravín môže byť oveľa väčšie.

Podľa Richarda Swannella z organizácie WRAP by z potravinového odpadu bolo možné poskytnúť aspoň jedno jedlo denne všetkým, ktorí trpia hladom.

Firmy, ako sú reštaurácie, jedálne a hotely, boli zodpovedné za 28 % všetkého vyhodeného jedla v roku 2022, zatiaľ čo v prípade maloobchodu tento odpad dosiahol 12 %. Najväčšími vinníkmi boli domácnosti, ktoré predstavovali 60 % alebo zhruba 631 miliónov ton potravinového odpadu.


Ľudia jednoducho kupovali viac jedla, ako spotrebovali, nesprávne odhadli veľkosť porcií a nedojedajú zvyšky. Ďalším problémom sú dátumy spotreby, keď v koši končia aj dobré produkty, domnieva sa Swannell.

Napriek všeobecnému názoru však plytvanie potravinami nie je len problémom bohatých krajín, ale možno ho pozorovať na celom svete. V rozvojových krajinách dochádza napríklad k ich znehodnoteniu nevhodnými podmienkami pri skladovaní.

Pre firmy je často rýchlejšie, jednoduchšie a aj lacnejšie vyhodiť nepoužitú produkciu na skládku, pretože poplatok za odpad je buď nulový, alebo veľmi nízky.

Plytvanie potravinami má pritom "devastujúci vplyv" na ľudí a planétu. Premena prírodných ekosystémov na poľnohospodársku pôdu je hlavnou príčinou straty biotopov a samotný potravinový odpad zaberá takmer 30 % pôdy vo svete. Prispieva tiež ku klimatickým zmenám, pričom vytvára až 10 % ročných emisií skleníkových plynov.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


László Solymos
Sólymos kritizuje rozhodnutie ministerstva: Kvôli čomu sa naťahujú s Tarabom? V ohrození je naša voda!
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Orava
Na Orave namerali niečo zvláštne: Je toto normálne?! Extrémna zmena
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Šiestačka bodla nožom spolužiačku: Hrozivé, čo 12-ročné dievča chystalo ďalej
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Úbohé politikárčenie a zúfalstvo poslancov? Dolinkovú chcú odvolávať, ministerka reaguje
Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?