Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.03.2024 09:00 | Správy | Politika

Prezidentský kandidát Ján Kubiš v relácii Včas: Slovensko nie je v medzinárodnej izolácii

Kandidát na prezidenta a diplomat Ján Kubiš nerozumie našim politikom, ktorí v zahraničí vytvárajú negatívny obraz Slovenska a sťažujú sa na vlastnú krajinu. Medzi takých zaradil aj prezidentku Zuzanu Čaputovú v súvislosti s jej rozhovorom pre Financial Times, kde uviedla, že za istých okolností by nás mali európske štruktúry odstaviť od európskych peňazí.

V relácii Včas Ján Kubiš povedal, že z pozície prezidenta by chcel využiť svoje skúsenosti, ktoré získal počas svojich diplomatických misií. Snažil by sa tiež upokojiť naštrbené vzťahy so zahraničnými partnermi, ale aj v parlamente.

Pôsobili ste ako generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe či diplomat vo vysokých pozíciách Organizácie Spojených národov. Čo vás motivovalo zabojovať o pozíciu prezidenta?

Mojou hlavnou motiváciou bol stav, v ktorom sa nachádza Slovenská republika a spoločnosť. Krajina je roztrieštená v konfrontácii, rastie agresivita, spoločnosť sa nedokáže dohodnúť na spájaní sa v prospech spoločných cieľov, pretože ani tie si nedokáže vytýčiť spoločnosť.

 

Čomu pripisujete stav spoločnosti?

Neustály politický boj prináša do politického a spoločenského diskurzu témy, ktoré nás rozdeľujú. Takých tém je veľa. Na Ukrajine prebieha vojna. To nás takisto zneisťuje. Ľudia sa boja ďalšieho vývoja a pokračovania konfliktu, či už na Ukrajine alebo vo svete.

 

Počas svojej kariéry ste boli priamo zainteresovaný pri riešení konfliktov. Akým spôsobom by ste chceli prispieť svojimi skúsenosťami k upokojeniu spoločenskej atmosféry?

V zahraničí a aj na Slovensku som bol schopný posadiť k jednému rokovaciemu stolu rozporuplné zoskupenia, ktoré mali svoje rozdiely politické a strategické a ktoré so sebou bojovali. Dokázal som ich primäť k tomu, aby si sadli a vytýčili si cestu na hľadanie východísk z kritických situácií. To ma pripravilo na to, aby som ako mediátor pomáhal aj pri riešení otázok na Slovensku.

 

Boli ste tiež ministrom zahraničných vecí vo vláde Roberta Fica. Očakávate podporu zo strany voličov Smeru?

Dúfam, že dostanem širokospektrálnu podporu. Podporu od občanov, ktorým nevyhovuje súčasná situácia a ktorí by sa chceli podieľať na hľadaní mierovej, prosperujúcej budúcnosti pre Slovenskú republiku. Dúfam, že takých ľudí je veľa v rôznych politických stranách a práve na tých chcem apelovať a osloviť ich.

Podľa prieskumu agentúry Median SK pre RTVS by ste v prvom kole prezidentských volieb získali 3,2 percenta hlasov. Ako vnímate svoju pozíciu?

Domnievam sa, že až voľby ukážu podporu voličov. Napokon, v rôznych prieskumoch sa umiestňujem na pozíciách s rôznymi percentami.

 

Na ktorú oblasť by ste sa ako prezident primárne zamerali?

Ide mi o vzdelané, zdravé, úspešné a bohaté Slovensko. Slovensko, ktoré je suverénne a ktoré je rešpektovaným a zodpovedným partnerom aj voči zahraničiu, voči našim spojencom.

 

Prezident má obmedzené kompetencie v istých otázkach. Ako by ste tieto ambície chceli naplniť?

Z môjho pohľadu má pomerne silné kompetencie, keď sa využívajú aktívne v prospech Slovenskej republiky a občanov. Ja by som ich využíval veľmi aktívne v dialógu s vládou. Mal by som veľký záujem o dialóg s politickými stranami, pretože pokiaľ chceme niečo dosiahnuť v parlamentnej demokracii, potrebujeme podporu parlamentu. A pokúšal by som sa v niektorých témach zjednotiť vládne strany a opozíciu, aby mysleli viac na ľudí a nie na svoje vlastné politické záujmy.

 

Premiér Českej republiky Petr Fiala informoval o rozhodnutí zmraziť medzivládne konzultácie so Slovenskom pre orientáciu zahraničnej politiky vlády Roberta Fica. Ako vnímate takéto vyhlásenia nášho najbližšieho partnera?

Slovensko s Českou republikou ostanú vždy najbližšími partnermi z hľadiska tradičných dobrých vzťahov. Šmahom ruky povedať, že ideme na úplne inú, podštandardnú úroveň vzťahov, si nemyslím, že sa vôbec v praxi podarí. Zaregistroval som, že aj Robert Fico zrazu hovorí o tom, že naše vzťahy nesmieme narušiť a musíme ich ďalej upevňovať. Myslím si, že si uvedomil, že to bol hazard. Čo mi viac vadí, je forma a načasovanie vyjadrení zo strany Petra Fialu. Musel si byť plne vedomý, že sme vo finálnej fáze kampane prezidentských volieb. A že akékoľvek vyjadrenia a kroky tohto typu budú zohrávať svoju úlohu v prezidentských voľbách. Ja osobne to považujem za zasahovanie do týchto volieb a za zasahovanie do politického prostredia.

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár sa stretol s ruským šéfom diplomacie Sergejom Lavrovom. Bolo podľa vás toto stretnutie správnym krokom?

Keď Petrovi Fialovi stačí na poškodenie a deštrukciu vzťahov so Slovenskom stretnutie pána Blanára so Sergejom Lavrovom, tak mu rozumiem ešte menej. Moja politická a diplomatická prax ma naučila, že musíme hovoriť s tými, ktorí sú účastníkmi problému. Na to, aby sa zastavila agresia, aby sa začalo efektívne hľadať politické mierové riešenie, musíte hovoriť aj s takým diskutérom, akým je minister Sergej Lavrov. Nemôžete ho obchádzať. Ja iba dúfam, že toto stretnutie nebolo samoúčelné.

 

Opozícia v reakcii na spomínané udalosti tvrdí, že Robert Fico dostal Slovensko do medzinárodnej izolácie.

Nesúhlasím, že nás Robert Fico dostal do medzinárodnej izolácie. Vláda Petra Fialu urobila isté kroky. Možnože sme nedostali pozvanie na jedno alebo dve rokovania, ale naďalej sa zúčastňujeme rokovaní o všetkých otázkach aj v rámci Európskej únie, aj v rámci NATO. Jednoducho toto nie je izolácia. Je to veľmi premrštené. No vadí mi, ako istí poslanci vytvárajú dokonca až psychózu v rámci svojho pôsobenia aj na medzinárodnom poli. Že sa snažia dostať nás do takejto izolácie. Aj pani prezidentka Zuzana Čaputová pomaly začala vyzývať európske štruktúry, aby nás odstavili od európskych peňazí. Neschvaľujem to a myslím si, že je to niečo nevídané a z môjho pohľadu neprijateľné.

 

Ktorých politikov máte na mysli?

Poslancov Progresívneho Slovenska.

 

Môžete konkretizovať ich kroky, s ktorými nesúhlasíte?

Napríklad to, že sa na pôde Európskej únie v komisii diskutuje otázka trestného kódexu alebo celkovej situácie, pokiaľ ide o právny štát. To je síce legitímne. Na toto má Európska komisia mandát a nepotrebuje nikoho na to, aby ju vyzýval, aby si konala svoju povinnosť. Keď si eurokomisia nebude plniť svoje povinnosti, bude mať obrovské problémy. A garantujem, že Európsky parlament by jej toto neprepáčil. Ale mobilizovať zahraničie a dokonca z úrovne prezidentského úradu, to osobne beriem ako neprijateľné.

 

Rozhodla sa podľa vás prezidentka správne pri novelizovaných trestných kódexoch, keď sa obrátila na Ústavný súd?

Myslím si, že sa rozhodla správne. Konala zavčasu a príslušne. Urobil by som tie isté kroky.

 

Ako vnímate celkovú snahu vládnej koalície o úpravu Trestného zákona?

Proces prijímania určite nie je v poriadku. Nejaké úpravy zrejme sú na mieste. Hovorí o tom aj odborná verejnosť. Ale je nevyhnutná široká odborná diskusia, ktorá nemôže byť nahradená politickými prekáračkami, ku ktorým došlo v parlamente. To nebola odborná diskusia.

 

Pozíciu šéfa Slovenskej informačnej služby obsadil námestník SIS Pavol Gašpar bez toho, aby ho musela vymenovať prezidentka. Čo na to hovoríte?

Kde bola pani prezidentka? Kde bola hlava štátu? Jednoducho nekonala. Ona dostala na stôl návrh na vymenovanie pána Pavla Gašpara a mala k tomu zaujať stanovisko. Stanovisko nie je povedať, nech si to urobí budúci prezident.

Otvoriť galériu

Je Pavol Gašpar dostatočne fundovaný na vykonávanie danej pozície?

Vedel by som si predstaviť ďaleko kvalifikovanejšieho kandidáta na túto významnú funkciu. Mal by tam byť človek, ktorý už má praktické skúsenosti s diplomaciou, riešením bezpečnostných a zahraničnopolitických otázok a ktorý bol v kontakte s príslušnými zahraničnými partnermi. A navyše, ktorý má už vybudovanú reputáciu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ben, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Aktualizované
Obrovská rodinná dráma! Muža našli mŕtveho, žena s dievčatkom skončili v nemocnici
Peter Pellegrini (Hlas)
Pellegrini čelí prvej veľkej skúške: Mal by sa začať krotiť, tvrdí Hrabko
Rodičov obvinených z týrania pustili z väzby.
Foto
Šokujúci verdikt súdu: Rodičov obvinených z týrania detí pustili z väzby! Má to však háčik
Mária prvýkrát za 15 rokov takmer koncert neodohrala.
Foto
Mária Čírová to povedala na rovinu: Už ma nebaví ľudí TOMUTO učiť, nech mi pokojne závidia!
Vakcína využíva rovnakú mRNA technológiu ako vakcína proti COVID-19 od Moderny
Prevrat v liečbe RAKOVINY! Testuje sa prvá vakcína: Neuveriteľné výsledky
Veľké priehľadné okno ponúka skvelý výhľad.
Foto
Zábava a sobáše na dne mora?! Z tejto futuristickej ponorky odpadnete: FOTO musíte vidieť
Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
(ilustračné foto).
Podlo oklamal známu influencerku a potom ju pripravila o život: Čo za tým bolo?
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov