Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Pocta Jozefovi Kronerovi na slovenskej striebornej minci a 0 eurovke

Prostredníctvom numizmatického portálu www.nunofi.sk sme vám v januári priniesli informáciu o prvej tohtoročnej striebornej minci, ktorá bola oficiálne vydaná Národnou bankou Slovenska. Motívom bolo 100. výročie narodenia kardinála Jána Chryzostoma Korca. O mincu bol medzi zberateľmi a verejnosťou veľký záujem a stala sa jednou z najpredávanejších za posledné roky.

Národná banka tento krát pripravuje už 18. marca 2024 vydanie ďalšej striebornej mince, na ktorej bude vyobrazený významný slovenský herec, režisér a divadelný pedagóg Jozef Kroner. Pripomenieme si tak 100. výročie jeho narodenia. Výnimočný talent a umelecký prínos urobili Jozefa Kronera jednou z najikonickejších postáv slovenskej kultúry 20. storočia. Preslávil sa svojimi nezabudnuteľnými hereckými výkonmi v divadle, televízii a filme, kde exceloval svojou prirodzenou charizmou a schopnosťou osloviť diváka každou postavou, ktorú stvárnil. Diváci si ho určite pamätajú z filmov ako Sváko ragan, Pacho, hybský zbojník alebo z oscarového filmu Obchod na korze.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Podľa informácií numizmatického portálu www.nunofi.sk, Národná banka Slovenska vybrala z pätnástich návrhov na stvárnenie mince dielo od Tomáša Lamača. Na averze mince je spojenie portrétu Jozefa Kronera a symbolu kina a divadla, ktoré ho sprevádzali celý život. Reverzu dominuje portrét umelca, pod ktorým je zobrazená malá rybka. Tá symbolizuje jeho veľkú záľubu, chytanie rýb. Zaujímavosťou pri výbere mince bolo zapojenie Zuzany Kronerovej (dcéry p. Kronera), ktorá dohliadala na výber víťazného návrhu.

Portál www.nunofi.sk  ďalej informuje, že osobnosť Jozefa Kronera pripomenie aj zberateľská „0 Eurovka“, ktorá je identická s pravými euro bankovkami s tým rozdielom, že nie je určená do platobného styku. Autorom motívu je uznávaný tvorca poštových známok a príležitostných pečiatok Adrian Ferda. Autor stvárnil Jozefa Kronera z jeho vrcholného obdobia, keď ho už poznali z divadla aj televíznych obrazoviek v podstate všetky generácie Slovákov. Ústredný portrét je vsadený do panorámy slovenskej prírody s horizontom Vysokých Tatier.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

V ľavej časti sa nachádza jeho rodný dom v Staškove, ktorý je v súčasnosti zrekonštruovaný a využívaný ako múzeum, resp. pamätná izba. V pravej časti sa nachádza druhý umelcov portrét zo známeho nezabudnuteľného televízneho filmu Kubo (1965) v ktorom Kroner ukázal svoje herecké kvality.

Známe osobnosti na zberateľských minciach sú vždy veľkým lákadlom tak medzi zberateľmi ako aj širokou verejnosťou a radia sa medzi najžiadanejšie a najpredávanejšie. Pri minci je ďalšou výhodou aj to, že je vyrobená zo striebra a je oficiálnym platidlom na území Slovenska. Strieborné mince sa v posledných rokoch stávajú medzi Slovákmi veľmi obľúbenými, ale ich nákup je potrebné realizovať u overených zmluvných partnerov Národnej banky Slovenska, medzi ktoré patrí aj numizmatický portál www.nunofi.sk.

Otvoriť galériu
Zdroj: www.nunofi.sk

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú