Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2024 09:20 | Správy | Domáce správy

Slováci, pozor na podvod: Môžete prísť o kopec peňazí! Tomuto sa pri online nákupe vyhýbajte

Aj malá chvíľka nepozornosti pri nakupovaní na sociálnych sieťach môže vyjsť draho. Pri inzercii či nákupe je preto dôležité si preveriť záujemcu, venovať pozornosť aj najmenším detailom a nenakupovať pod tlakom, upozornila spoločnosť dTest.

"Skôr ako začnete s niekým na sociálnych sieťach komunikovať vo veci nákupu či predaja tovaru, overte si jeho užívateľský profil," upozornila riaditeľka dTest Eduarda Hekšová. "Zistite si jeho predchádzajúcu aktivitu na Marketplace či obdobnej službe, prípadne skontrolujte, či máte spoločných priateľov alebo známych. Ak objavíte spoločných priateľov, overte si u nich, ako dobre predávajúceho alebo záujemcu o váš tovar poznajú, a aké s ním majú skúsenosti," dodala.

Prínosná je aj kontrola predchádzajúcej inzercie a hodnotenie používateľa. Zároveň sa ponúka zadať jeho meno do internetového vyhľadávača, či sa neobjavia negatívne skúsenosti ostatných používateľov alebo dokonca varovanie polície.

Obľúbeným trikom všetkých podvodníkov je podľa Hekšovej vytváranie nátlaku. Cieľom je dostať obeť podvodu do stavu, keď víťazia emócie nad zdravým rozumom napríklad upozornením, že kuriér je už na ceste alebo odkazom na spôsob, ako si vyzdvihnúť peniaze. Pri podobnom spôsobe komunikácie je podľa dTestu takmer isté, že obchodujete s manipulátorom, ktorý sa vás snaží pripraviť o peniaze. "Zároveň platí, že ak vám predávajúci či kupujúci zasiela akékoľvek odkazy, neotvárajte ich. V lepšom prípade odovzdáte osobné údaje nevedno kam, v horšom prídete o peniaze," priblížila Hekšová. Počas predajných "pytačiek" tiež radšej komunikujte tak, aby bola komunikácia zaznamenaná pre eventuálnu neskoršiu potrebu ako dôkaz.

Platba vopred na účet je výhodná, keď tovar predávate, pri kúpe tovaru sa jej, ak je to možné, vyhnite. Pre niektorých predávajúcich, naopak, nepripadá do úvahy ani dobierka, ktorú kupujúci často preferujú. Výnimočné totiž nie sú prípady neprevzatých a vrátených zásielok, čím odosielateľovi vzniknú náklady za zbytočné odoslanie tovaru. "Obom stranám, predávajúcemu aj kupujúcemu, možno odporučiť predovšetkým osobné prevzatie tovaru. Vyvarujete sa neskorším dohadom čo sa týka opotrebenia či poškodenia veci, ktoré nebolo zrejmé na inzertných fotografiách, a predovšetkým nevyzdvihnutým zásielkam," radí Hekšová.

Pri konverzácii je dôležité si všímať vyjadrovanie, slovné spojenia, slovosled, gramatické chyby a úroveň jazyka všeobecne. Kostrbaté formulácie alebo podivné znaky môžu v textovej komunikácii odhaliť nevydarený strojový preklad z cudzích jazykov, čo opäť ukazuje, že záujemca nie je ten, za koho sa vydáva. "Dôležitý je aj kontext uvádzaných informácií. Neváhajte preto niektoré svoje otázky aj opätovne zopakovať. Nie je vylúčené, že sa záujemca do svojho prejavu zamotá," uzavrela riaditeľka. Zbystrite tiež, ak vám v priebehu ďalšej komunikácie oznámi iné informácie ako na začiatku, napríklad o spôsobe platby a doručení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Veľké priehľadné okno ponúka skvelý výhľad.
Foto
Zábava a sobáše na dne mora?! Z tejto futuristickej ponorky odpadnete: FOTO musíte vidieť
Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo