Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2024 19:02 | Správy | Domáce správy

Otáčajú sa nám Česi chrbtom? Rušia so Slovenskom konzultácie: TOTO je za tým

Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude.

Jedným z dôvodov je aj schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Po rokovaní vlády to v stredu oznámil český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili v budúcich týždňoch či mesiacoch medzivládne konzultácie s vládou slovenskej republiky tak, ako sme o nich uvažovali a ako sme sa na nich dohodli. Sme presvedčení, že v tejto chvíli nie je potrebné uskutočniť spoločné zasadnutie oboch vlád," oznámil Fiala s tým, že o rozhodnutí odložiť rokovanie informovali aj slovenskú stranu.

Český premiér podotkol, že vláda v Prahe si je vedomá úzkych väzieb medzi slovenskou a českou spoločnosťou a rozsiahlej spolupráce medzi krajinami a chce v tom pokračovať. "Spolupráca musí byť založená na konkrétnych projektoch, máme záujem ich rozvíjať," spresnil.

"Ale nie je možné zastierať, že existujú výrazné rozdiely v názoroch na niektoré kľúčové zahraničnopolitické témy," pokračoval Fiala a za problematické označil stretnutie Blanára s Lavrovom.

Napriek tomu, že Slovensko je členom EÚ a NATO a ČR ho vníma ako svoju najbližšiu krajinu, rozdiely vlád v pohľade na príčiny ruskej agresie na Ukrajine sú podľa Fialu zásadné. "A v takej situácii, ktorá teraz je, navyše v čase, keď sa na Slovensku pripravujú prezidentské voľby, bude prezidentská kampaň, nie je namieste robiť taký v podstate mimoriadny nadštandardný krok, ako je spoločné rokovanie vlád," vysvetlil rozhodnutie jeho kabinetu.

Juraj Blanár o vojenskej pomoci Slovenska pre Ukrajinu:


Dodal, že spolupráca medzi krajinami nekončí. "Nič nerušíme, ministri sa budú stretávať na svojich pracovných stretnutiach. Ale je potrebné týmto spôsobom zareagovať a medzivládne rokovanie odsunúť," doplnil predseda českej vlády.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský uviedol, že ČR si želá dobré vzťahy nielen medzi Čechmi a Slovákmi navzájom, ale aj na politickej úrovni. "Avšak tie rozdiely v pohľadoch na zásadné zahraničnopolitické témy medzi nami a kolegami na Slovensku nás jednoducho nemôžu nechať úplne chladnými," povedal s tým, že priatelia k sebe majú byť úprimní a majú si vedieť povedať aj nepríjemné veci. "A ak sa Slovensko snaží o diplomaciu na obidve strany, skúsenosť je taká, že väčšinou zostanete na jednej strane," dodal Lipavský.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Veľké priehľadné okno ponúka skvelý výhľad.
Foto
Zábava a sobáše na dne mora?! Z tejto futuristickej ponorky odpadnete: FOTO musíte vidieť
Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo