Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.03.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Pripravte svoje auto na ďalšiu sezónu. Na čo si treba dať pozor?

Počas zimných mesiacov dostáva auto zabrať viac než inokedy. Najmä karosériu a podvozok môže napadnúť korózia, ktorú má na svedomí množstvo soli na cestách. To nie je ani zďaleka jediný tip, prečo si treba urobiť po zime rýchlu previerku svojho auta.

To, v akom stave vaše auto skončilo po zimnej sezóne, závisí aj od toho, ako ste sa na samotnú zimu pripravili. Príchod jari je vhodným časom na prípravu auta do ďalšej sezóny. Niečo sa dá skontrolovať a opraviť aj svojpomocne. Zložitejšie a špeciálne opravy či kontroly sa však odporúča ponechať na expertov v autoservisoch. Je praktické, ak jarnú servisnú prehliadku spojíte s prezutím pneumatík po zime.

Otvoriť galériu

Čo treba (dať) skontrolovať

Výmena pneumatík je ideálnou príležitosťou na kontrolu ich dezénu. Ak je príliš opotrebovaný, mali by ste zvážiť kúpu nových. Jazdenie na zimných cestách dalo určite zabrať aj brzdám, preto sa im oplatí venovať zvýšenú pozornosť.  Mali by ste si „posvietiť“ aj na tlmiče a odpruženie auta, či náhodou nedošlo k uvoľneniu súčiastok. Rovnako si nezabudnite dať vyčistiť senzory a skontrolovať kvapaliny v aute. Doplňte brzdovú kvapalinu, posilňovač riadenia i chladiacu kvapalinu. Batérie sú veľmi citlivé na prudké zmeny teploty, preto si treba dať overiť aj ich stav, zvlášť po zime.

Jednou z najviac namáhaných a opotrebovávaných súčastí auta sú v zime gumičky na stieračoch. Ich stav ovplyvňujú náhle zmeny teplôt i mrazy. Funkčnosť stieračov by nemal podceniť žiadny vodič. Znížená viditeľnosť počas dažďa môže na cestách ohroziť vás i ostatných.

Ak si dáte pred jarou auto servisovať, určite sa vám z dlhodobého hľadiska vráti, keď automechanici skontrolujú aj podvozok. Do servisu je treba zájsť aj kvôli potrebnej údržbe klimatizácie. Technici ju vydezinfikujú a vymenia chladivo. Nezabúdajte, že funkčnosť klimatizácie v aute má značný vplyv na kvalitu vzduchu, ktorý počas ciest dýchate. Na jar je tiež nutné doplniť olej, aby nedošlo k problémom s kompresorom. Ďalšou položkou v zozname sú remene v motore. Včasnou výmenou rozvodového remeňa sa môžete vyhnúť prípadnému poškodeniu motora, ktoré by vás vyšlo pekne draho.

Otvoriť galériu

Jarné upratovanie auta

Špinavé auto nie je niečím, čo by priamo ohrozovalo vašu bezpečnosť – teda, ak máte čisté aspoň sklá. Určite sa však v ňom budete cítiť oveľa lepšie, keď ho na jar dôkladne poupratujete. Najpohodlnejší spôsob ako vyčistiť auto zvonka je navštíviť samoobslužnú autoumyváreň, kde máte k dispozícii aj špeciálne prípravky a vosky. Ak nemáte prenosný vysávač na vyupratovanie vnútra auta, môžete využiť ten na čerpacej stanici.

Overte si svoje autopoistenie

Ďalšou z oblastí, na ktoré pri jarnej previerke netreba zabúdať, je kontrola poistenia auta. Najmä zákonom vyžadované PZP musíte mať aktuálne platné. Inak vám totiž môžu pri riešení vami zavinenej nehody hroziť opletačky s políciou, pokuta a úhrada opráv poškodeného auta z vášho vrecka. Aby ste mali istotu, že zafinancovanie opravy svojho vlastného auta nezostane na vašich pleciach, oplatí sa uzatvoriť si aj havarijné poistenie. Ak si chcete uľahčiť situáciu, PZP aj havarijné poistenie si už môžete vybaviť naraz a na jednej spoločnej zmluve. V poisťovni KOOPERATIVA takto funguje produkt AutoMat, v rámci ktorého si môžete navoliť k poisteniu aj rôzne pripoistenia podľa vašich individuálnych preferencií. Výhodou tohto riešenia od najväčšieho poskytovateľa autopoistenia na Slovensku sú aj užitočné bezplatné asistenčné služby a tiež bonusy, ktoré vám KOOPERATIVA prakticky zahrnie do jedného spoločného balíka za cenovo zvýhodnených podmienok.

Otvoriť galériu

K poisteniu tak môžete získať rôzne benefity, ako napr. bezplatne poskytované poradenstvo KOOP Meteo, ktoré vás SMS-kou včas upozorní na extrémne zmeny počasia. Výhodou v Kooperative je aj exkluzívny program asistenčných služieb GLOBAL Assistance s najširším rozsahom ponúkanej asistencie, a to nielen, keď dôjde ku kolízii na ceste. Zavolať na asistenčnú linku môžete, aj keď vás nemilo prekvapí napr. vybitá batéria či stratíte kľúče od auta.

Novinka PASASIST – bezplatné overenie hodnoty auta

Zvažujete kúpu jazdeného auta a potrebujete si overiť jeho stav? Alebo naopak, idete predávať svoje auto a dodaním dokumentácie s overenými parametrami chcete zvýšiť jeho predajnosť? Ak ste klientom Kooperativy, práve táto nová služba overenia vozidla pribudla v klientskom portáli eKooperativa. Pomocou služby PASASIST si jednoducho overíte históriu vozidla; získate doklad o kontrole stavu najazdených km ako aj ďalšie užitočné dokumenty, napr. vybrané technické údaje - parametre motora, prevodovky, palivo, emisie, tiež platnosť technickej a emisnej kontroly, kontrolu originality či všetky ostatné základné údaje o aktuálnom stave auta.

Overenie stavu vozidla pomocou služby PASASIST môžete bezplatne využiť raz ročne k uzatvorenej zmluve na produkty PZP, AutoMat a Auto komplet v Kooperative.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie