28.02.2024 17:50 | Správy | Zahraničné správy

Šokujúce vyhlásenie palestínskeho ministra: Chce, aby bol Hamas súčasťou vlády! Dôvod?

Podľa ministra zahraničných vecí Palestínskej samosprávy Rijáda Malíkího Hamas chápe, prečo by nemal byť súčasťou novej vlády na palestínskych územiach. Na stredajšej tlačovej konferencii povedal, že je potrebná "technokratická" vláda bez tohto islamistického hnutia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Teraz nie je čas na vládu národnej koalície. Teraz nie je čas na vládu, ktorej bude súčasťou Hamas, pretože v takom prípade bude bojkotovaná mnohými krajinami, ako sa to stalo predtým," povedal pre Asociáciu korešpondentov OSN (UNCA). "Nechceme byť v takejto situácii. Chceme byť akceptovaní a plne spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom," dodal Malíkí, ktorý do Ženevy pricestoval na zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC).

Predseda vlády Palestínskej samosprávy Muhammad Štajja v pondelok podal demisiu do rúk najvyššieho predstaviteľa samosprávy Mahmúda Abbása. Ako dôvod uviedol potrebu zmeny po skončení vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy. Štajja ostane na čele dočasného kabinetu až do vzniku novej vlády.

Izraelská armáda vedie v Gaze masívnu vojenskú operáciu voči Hamasu, ktorá je reakciou na bezprecedentný útok tohto hnutia na Izrael z vlaňajšieho 7.októbra. Hamas viacero krajín považuje za teroristickú organizáciu. Palestínska samospráva vládla v Pásme Gazy do roku 2007, keď kontrolu nad týmto územím pri vnútropalestínskom konflikte prevzal Hamas. V súčasnosti má Abbásova vláda sídlo v meste Ramalláh na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Viac k téme:

(ilustračné foto)
Riešenie nedostatku zdravotníkov: Ako zubní asistenti či sanitári by mohli pracovať študenti
Na snímke podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec.
Kmec o komunikácii s Komisiou: Hrozí, že Slovensko príde o eurofondy?
(ilustračné foto)
Najvyšší kontrolný úrad o stave zdravotníctva: Strategické riadenie treba zlepšiť
Bývalý účastník Mr.Olympia Neil Curry.
Šokujúca smrť kulturistickej hviezdy († 34): Odhalili príčinu tragédie!
(ilustračné foto).
Prípad bývalého vysokého policajného funkcionára: Súd povolil obnovu konania
Spoznávate dievča na obrázku?
FOTOhádanka: Poznáte toto dievčatko? Je z neho slávna speváčka!
Milan Majerský - predseda KDH
KDH o postavení nemocnice v Prešove: Ministerstvo zdravotníctva podľa nich na ňu stratí dosah
Veľký Rozsutec v Národnom parku Malá Fatra.
FotoVáš Tip
Odborníci neskrývajú nadšenie: Na Slovensko sa vrátil vzácny návštevník! Žije tu len jeden jediný pár
Iveta Bartošová a Sagvan Tofi.
Sagvan Tofi o trápení Bartošovej († 48): TOTO sa s ňou dialo v zákulisí! Strašné, čo musela prežívať
Kvitová sa lúčila s Monakom: V odvážnych šatách odhalila tehotenské krivky
Group of cyclist at professional race, cyclists in a road race stage. Climbing the hill
V Bratislave vznikne ďalšia cyklotrasa: Hotová by mohla byť už tento rok