Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Jana má nevšednú záľubu: Svoje retro výtvory vyváža do celého sveta! Neľahká práca jej stojí za to

Kúsky z čias babičiek dostávajú vďaka jej šikovnosti novú podobu. Jana Matejičková (54) z obce Veľká Čierna (okr. Žilina) vdychuje život kuchynským váham. Pod jej rukami sa menia na prekrásny doplnok domácnosti a ozdobu nejedného domu. Na svoju vášeň invalidná dôchodkyňa nedá dopustiť a jej až umelecké diela nájdete nielen u nás, ale aj v zahraničí.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Záľuba, s ktorou žne úspechy! Jana pred rokmi vypratávala po maminej smrti dom. A našla starú váhu. „Ožívali s ňou nie príliš milé spomienky, keď ma ako mladú slečnu mama ráno po zábave hnala z postele ,a poď sa učiť variť‘. Neznášala som tú váhu,“ zaspomína Janka.

„Ale vekom prídete k iného rozumu a pozeráte sa na takéto veci s nadhľadom. No a tým začal môj príbeh renovácie starých váh. Najprv jedna, dve, desať, sto a dodnes je to 569 váh,“ spočítava nahlas. Do renovácie unikátnych kúskov sa ako „mladý učeň“ pustila pred 50-kou. „Hodiny denne na internete, potom prax pokus-omyl. Doma ma skoro nevideli, ale riadila som sa srdcom, nie rozumom. Išla som si za svojím cieľom, niekedy sa mi zdá, že aj cez mŕtvoly. Dnes moja rodina vie, že to malo zmysel, a je mojou obrovskou pomocou. Ja som v dielni a manžel napríklad varí, syn vysáva,“ smeje sa.

Fascinujúca renovácia: Zo starého karavanu chalúpka snov

Chce to čas

Čo jej na tomto nevšednom koníčku vlastne učarovalo? „Pri každej váhe mám taký zvláštny pocit, že mi šepká svoj skutočný životný príbeh. Predstavujem si gazdinku v zástere, ako váži ingrediencie na domáci koláč a okolo nej kopec detí. Tým, že dám váhe nové šaty a celkový ,wellness‘, nestratí nič zo svojej duše a príbehu,“ zamyslí sa. Nie je to však záležitosť, ktorá je hotová za pár hodín. „Čas, odkedy s váhou začnem a vráti sa domov k zákazníkovi, trvá približne dva týždne. Sú jednoducho procesy, ktoré sa nedajú urýchliť, schnutie farieb, zdobenie a podobne,“ prízvukuje.

A vzápätí vymenúva, čo všetko musí váha na ceste za lepším zovňajškom podstúpiť. „Váha sa úplne rozoberie, väčšinou to nejde ľahko, roky nevhodného skladovania sa vždy podpíšu na materiáli. Odstraňovanie starých vrstiev farby, niekedy aj viacerých, pomocou rôznych techník niekedy prácu uľahčí a vo veľa prípadoch to ide pekne ručne. Nie je to zábava, treba to očistiť poctivo a s citom, lebo povrchná robota sa vám vypomstí... A tu to platí dvojnásobne,“ opisuje mravčiu prácu.

Až do Ameriky

Retro kúsky v novom šate putujú doslova do celého sveta. „Mojimi zákazníkmi sú v najväčšej miere dámy a páni okolo 50-ky. Ich ,starinky‘ majú pre nich emočnú a spomienkovú hodnotu na predkov. Veľké percento sú aj ľudia mladší, okolo 30 rokov, čo ma nesmierne teší, lebo vidím, že ľudia si ctia a uznávajú hodnotu starých vecí a histórie. Moje váhy sú v každom kútiku Slovenska, Česka, Nemecka, Rakúska, dokonca aj v Amerike. Mám zákazníkov, ktorí sa vracajú niekoľkokrát a majú doma viac mojich prác,“ vraví spokojná Janka. A prečo to robí? „Som rada, že som súčasťou toho, čo bolo na našej minulosti krásne, a oživenia vecí, ktoré boli kedysi bežné a všedné,“ zakončí a už sa skláňa nad ďalšou krásnou váhou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Deti sa vo štvrtok vrátia do školských lavíc: Ako vidí bombovú hrozbu ministerstvo vnútra?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Róbert Fico odkázal Slovákom dôležité posolstvo: Mieru neprospieva, keď sa rozdeľujeme na základných veciach
Foto
Končí tréner Weiss st. v Slovane? TOTO má byť jeho nový angažmán
Polícia zadržala muža, ktorý nahlásil bombu na súde: Hrozí mu niekoľko rokov vo väzení!
Hrad Modrý Kameň.
Váš Tip
Hrad Modrý Kameň otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu: Na čo sa môžu návštevníci tešiť?
(ilustr. foto)
Viete, čo znamenajú biele škvrny na nechtoch? Zbystrite, v jednom prípade môže ísť o život!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin
Rusko zdvihlo varovný prst pre Francúzsko: Ak vyšlete svojich vojakov na Ukrajinu, budeme na vás cieliť!
Zuzana Čaputová si pri Hrobe neznámeho vojaka v Bratislave uctila obete II. svetovej vojny.
Prezidentka si uctila obete druhej svetovej vojny: Pamätajme na odkaz vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať
Na obrázku je súdna rada SR.
Členov Súdnej rady čaká neľahká úloha: Budú si voliť svojho nového predsedu! Kto získa tento post?
Podvod
Vietnam čelí obrovskému problému: Niekoľko ľudí bolo zatknutých pre nelegálne ovládanie účtov na Facebooku!
Korunná princezná Amalia, dedička holandského trónu.
Princezná Amalia si zabezpečuje miliónovú apanáž: Chce si z nich platiť svoje ... Má na to vôbec právo?!
Adela Vinczeová (43) moderátorka
Foto
Viktor si z Adely poriadne vystrelil: Záber z LATRÍNY a... Jej slová vás dostanú do kolien!