Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.02.2024 18:48 | Správy

Koaliční poslanci majú rovnaký názor: Toto vyhlásili na výročie vraždy Jána Kuciaka

Téma vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice je zneužívaná na politické účely. Zhodli sa na tom minister spravodlivosti Boris Susko a šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (obaja Smer-SD). Uviedli to v súvislosti so stredajším šiestym výročím vraždy.

"Každá smrť mladého človeka je tragickou udalosťou a aj toto bolo. Bývalá vláda aj všetky ostatné robili maximum pre vyšetrenie vraždy. Všetci by si mali uctiť ich smrť, ale nerobme z toho veľkú politickú tému," skonštatoval Kamenický. Susko poukázal na to, že právne predpisy na Slovensku sú nastavené tak, aby ochránili všetky osoby na Slovensku vrátane novinárov.

"Je smutné, že to po šiestich rokoch nie je vyšetrené," poznamenal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Dodal, že je to smutná vizitka Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ministrove vyjadrenia odmieta. Vyšetrenie a postavenie obvinených pred súd označuje za excelentný výkon vyšetrovacieho tímu NAKA pod dozorom prokurátorov ÚŠP. Konštatuje to v stanovisku prokurátorov ÚŠP, ktorí prípad dozorujú.

Pripomína, že obžaloba bola podaná len o niečo viac ako rok a pol po skutku a približne sedem mesiacov po vznesení obvinenia poslednému z obvinených po vykonaní masívneho množstva vyšetrovacích úkonov a obrovskom nasadení desiatok policajtov. "Ak je možné hovoriť o istom zdržaní vyšetrovania, tak len vo vzťahu ku kauze zvanej príprava úkladných vrážd prokurátorov, keď v istom období bola vec bez hlbšieho zmyslu a dôvodu pridelená mimo vyšetrovacieho tímu Kuciak, konkrétne na Úrad inšpekčnej služby," podotýka v stanovisku.

V kontexte rozsiahlosti spojených trestných vecí vraždy Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov nie je podľa ÚŠP možné považovať doterajšiu dĺžku konania za neprimeranú. "Vyšetrovatelia a operatívni pracovníci NAKA ani prokurátori ÚŠP nenesú zodpovednosť za obsah dvoch rozsudkov senátu Špecializovaného trestného súdu, ktoré predovšetkým determinujú doterajšiu dĺžku konania," odkazuje.

Šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pripomenul, že vtedajší premiér Peter Pellegrini upokojil spoločnosť po vražde, vrátil renomé Slovenska a podarilo sa páchateľov potrestať a sú vo väzení.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta. Najpravdepodobnejším motívom bola podľa polície jeho investigatívna žurnalistická práca. V prípade sú právoplatné tri rozsudky. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Matúš je otcom rozkošnej dcérky Ney.
Foto
Kolárovský exkluzívne: PRVÁ spoveď po prepustení z liečebne! O drsnom režime aj malej dcérke
Mária prvýkrát za 15 rokov takmer koncert neodohrala.
Foto
Mária Čírová to povedala na rovinu: Už ma nebaví ľudí TOMUTO učiť, nech mi pokojne závidia!
Veľké priehľadné okno ponúka skvelý výhľad.
Foto
Zábava a sobáše na dne mora?! Z tejto futuristickej ponorky odpadnete: FOTO musíte vidieť
Čokoládová nafukovačka  v tvare plameniaka
Foto
Nenechajte sa oklamať: Prídu vám tieto výtvory reálne? Neuhádnete, aké tajomstvo skrývajú!
(ilustračné foto).
Podlo oklamal známu influencerku a potom ju pripravila o život: Čo za tým bolo?
Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta