21.02.2024 15:57 | Správy | Politika

Nekompromisné vyhlásenie z eurokomisie: Spolupráca s priateľmi Putina je neprípustná!

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu vylúčila akúkoľvek spoluprácu s "priateľmi" ruského prezidenta Vladimira Putina v novom Európskom parlamente (EP), ktorý vzíde z júnových eurovolieb. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Tí, ktorí bránia naše hodnoty voči Putinovým priateľom, sú tí, s ktorými chcem spolupracovať," povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii v Bruseli, po boku predsedu Európskej ľudovej strany (EPP) Manfreda Webera.

Von der Leyenová odpovedala na otázku novinárov, či by v prípade svojho ďalšieho funkčného obdobia na čele EK spolupracovala s parlamentnou väčšinou, ktorá by zahŕňala pravicovo euroskeptickú frakciu Európski konzervatívci a reformisti (ECR). "Je dôležité, aby som spolupracovala s proeurópskymi, proaliančnými, proukrajinskými skupinami, ktoré sú jasnými zástancami našich demokratických hodnôt," odpovedala. "Putinovi priatelia: nemožné," dodala.

Weber na tlačovej konferencii oznámil, že von der Leyenová získala podporu EPP v snahe uchádzať sa o svoj druhý mandát na čele exekutívy EÚ.

Šéfka EK svoj zámer opätovne kandidovať oznámila 19. februára na zasadnutí Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Berlíne. CDU je súčasťou EPP, ktorá má podľa prieskumov najväčšie šance získať najviac hlasov v nadchádzajúcich voľbách do EP (6. až 9. júna) a dostane právo obsadiť funkciu šéfa eurokomisie.

Viac k téme:

Ruskú Orenburskú oblasť hraničiacu s Kazachstanom sužujú najhoršie záplavy od začiatku historických záznamov.
V Rusku vládne hrôza: Také niečo ešte krajina nezažila! FOTO ako z apokalypsy
Young woman working at home
Podvodníci na Slovensku skúšajú nové triky: Padne vám sánka, čo si najnovšie vymysleli!
Plamene prenikli aj do letovísk Kiotari a Lardos.
Váš Tip
Grécko núka kompenzáciu Slovákom, ktorých vlani evakuovali z Rodosu: Plánujete ich ponuku využiť? Dajte nám vedieť!
Čanaky a Podhradská boli nerozlučnou dvojkou.
Kauza, ktorá otriasla Spievankovom: Čanaky sa nevzdá! Podnikol závažný krok
Vladimir Putin.
Šéf krajne pravicovej strany ako špión pre Rusko?! Naši susedia majú problém
(ilustračné foto).
Súdny proces v kauze agrodotácií pokračuje: Výsluch obžalovanej Ľubice! Aha, čo požaduje
(ilustračné foto)
Policajti zastavili vodiča a... To snáď nie je pravda! Sila, koľko nafúkal v čase obeda
Kráľovná Alžbeta II.
Kráľovná Alžbeta II. († 96) by sa veľmi trápila, keby ešte žila: TOTO by ju položilo!
Ilustračné foto
KONIEC teplých dní: Slováci, vyťahujte zimné bundy, čaká nás zmena! Príde k nám aj mráz?
(ilustračné foto)
Už sa to začalo: 100 bojových lietadiel a americká námorná pechota! Čo to má znamenať?
Tomáš Rigo
Obrovský záujem o slovenského futbalistu: Chcú ho v najlepších európskych ligách!
Silviin exmanžel si kvôli koronavírusu prežil peklo.
Váš Tip
Exmanžel Silvie Kucherenko opäť žiadal súd o podmienečné prepustenie: Šokujúci verdikt!