Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Vedeli ste, že na Slovensku sa vyrábajú diamanty? Pavol z nich tvorí originálne šperky

Pavol Michniak sa k výrobe šperkov z diamantových vrstiev dostal vďaka svojej diplomovej práci na Slovenskej technickej univerzite, kde pracuje doteraz ako výskumník. Naďalej skúma výrobu diamantových vrstiev a dokonca objavil skvelý námet na ich ďalšie využitie.

Zatiaľ čo prírodné diamanty vznikajú hlboko pod zemským povrchom pri vysokom tlaku a teplote z uhlíka, Pavol vyrába diamantové vrstvy pri nízkom tlaku vďaka chemickým procesom v laboratóriu.

Takto vytvorené diamanty sa využívajú najmä vo výskume čistenia odpadových vôd a pri vytváraní vysoko citlivých senzorov napríklad na detekciu drog, liekov a ťažkých kovov v životnom prostredí.

Ideálny materiál na šperky

Pavol však pre diamantové vrstvy našiel aj ďalšie využitie. „Pri mojej práci sa hromadili nepoužité vzorky s rôznymi farebnými odtieňmi. Začal som teda rozmýšľať, ako tieto vzorky využiť a vytvoriť nositeľné a esteticky príťažlivé šperky,“ prezrádza.

Najprv experimentoval s dizajnom a materiálmi a navštívil aj stretnutie výrobcov šperkov, kde oslovil rôznych remeselníkov s diamantovými vrstvami. Žiadny z nich ich však nevedel pri príprave šperkov dostatočne využiť. Nakoniec sa do výroby šperkov pustil sám a v roku 2022 vznikol aj e-shop Diamantky.

Otvoriť galériu

Elegancia s rovnými hranami

Postupne Pavol vystriedal niekoľko kombinácií materiálov a dizajnov, kým sa dopracoval k nositeľným a elegantným verziám. Prvé kúsky podľa Pavla pripomínali skôr ťažidlo na papier.

„Postupne sme však naše techniky vylepšili a vytvorili sme šperky, ktoré nielenže zdôrazňujú krásu diamantových vrstiev, ale sú aj pohodlné a nositeľné,“ hovorí.

Jednými z najžiadanejších sa napokon stali hranaté náušnice. Inšpiráciu pritom Pavol čerpá najmä v technológiách, s ktorými pracuje.

„Obsluhujem napríklad zariadenie na veľmi presné pílenie substrátov. Má presnosť 0,005 milimetra, ale píli iba rovné čiary, preto majú moje šperky rovné hrany.“

Jedinečné kúsky na mieru

Vo svojom obchode ponúka náušnice, manžetové gombíky, ale ako technicky zameraný človek aj lokalizačné kľúčenky prispôsobené veľkosťou na lokalizačný tag. Kľúče či iné veci si tak zákazníci môžu takto štýlovo postrážiť a vyhnúť sa ich strate.

Sortiment pritom neustále rozširuje. Aktuálne pracuje na šperkoch s rôznymi motívmi v diamantových vrstvách. „To nám umožní ponúknuť napríklad personalizované náušnice s nápisom, logom alebo obrázkom. Už dnes vytvárame manžetové gombíky na zákazku,“ vysvetľuje Pavol.

A o tom, že vďaka diamantovým vrstvám vznikajú krásne doplnky aj na mieru, svedčí aj to, že v októbri vyrábali na konferenciu o transfere technológií kľúčenky s logom z diamantovej vrstvy.

Príležitosť mu dala pandémia

Zladiť prácu v oblasti vedy a výskumu so starostlivosťou o vlastný e-shop nie je ľahké, no Pavlovi poskytla viac času pandémia. „Umožnila mi hlavne úspešne ho rozbehnúť a dnes sa mu naďalej venujem počas voľného času,“ vysvetľuje. Okrem produktov investuje čas aj do zlepšovania e-shopu, čo si však vyžaduje disciplínu a dobre premyslené plánovanie.

Pre svoj online obchod si vybral Shoptet, ktorý je domovom pre tisícky e-shopov na Slovensku aj v Česku a vďaka nemu si môže vlastný e-shop založiť každý. Človek môže mať vlastný e-shop už za 13 eur bez DPH mesačne.

„Ja som si ho zvolil kvôli jeho jednoduchosti a rýchlosti. Rozbehnutie funkčného e-shopu mi trvalo len pár dní,“ hovorí Pavol. Shoptet totiž umožňuje každému čo najrýchlejšie začať predávať rôzne výrobky.

Údržba e-shopu mu aktuálne nezaberá veľa času, náročnejšia je aktualizácia produktov a fotografií. „Teraz plánujem rozširovať sortiment o nové výrobky a vytvárať ešte viac personalizovaných možností pre zákazníkov,“ hovorí Pavol. Zároveň sa snaží efektívne využívať marketing a k unikátnym šperkom z diamantových vrstiev prilákať nových zákazníkov.

VIAC O E-SHOPE OD SHOPTETU

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
Britský minister zahraničných vecí James Cleverly.
Británia vyhostí ruského úradníka: Tvrdí, že je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky
Kto mu dal vodičák? Šofér chcel obehnúť auto sprava, no doplatil na to. Mal šťastie, že prežil
Vodič sa chcel vyhnúť kolóne nevyberaným spôsobom: Uvidíte, ako skončil, nebudete ho ľutovať!
Milan Majerský - predseda KDH
Majerský ku Dňu víťazstva nad fašizmom: Násilie a nenávisť mať v našej spoločnosti miesto
Ray Houghton
Foto
65-ročný kulturista si nechal potetovať celé svoje telo: Nechal si začierniť aj ... Penis?!
Európsky parlament v Štrasburgu
Vzdala to! Jedna kandidátka odstúpila z boja o europarlament
Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová.
Švédska aktivistkaThunbergová má opäť opletačky s políciou: Čoho sa tentokrát dopustila?