Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.02.2024 08:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Netradičný spôsob ako stráviť Veľkú noc

Veľkonočné sviatky sú za rohom, a vy rozmýšľate ako namiesto zhonu využiť voľno naplno a pritom si oddýchnuť?

Predstavujeme vám netradičný spôsob, ako prežiť tento sviatok – prostredníctvom unikátnych zájazdov, ktoré vám umožnia skúsiť niečo nové a nezvyčajné. Prečítajte si, ako môžete tento rok Veľkú noc prežiť naozaj netradične!

Rím a Vatikán: Srdce kresťanskej Veľkej noci

Rím a Vatikán sú centrom kresťanskej Veľkej noci. Veľká noc v Ríme a Vatikáne je skutočne jedinečným zážitkom, a toto obdobie práve vo Vatikáne je jedným z najvýznamnejších a najslávnostnejších v liturgickom kalendári katolíckej cirkvi. Vatikán, ako duchovné centrum katolíctva a sídlo pápeža, hostí počas Svätého týždňa rad obradov a slávností.

Veľkou udalosťou je, keď pápež prednáša omšu na Námestí svätého Petra a turisti a veriaci z celého sveta sa zhromažďujú, aby boli súčasťou tejto slávnosti a prijali požehnanie od hlavy katolíckej cirkvi.

Otvoriť galériu

Okrem náboženských obradov, Veľká noc v Ríme a Vatikáne ponúka aj kultúrne a historické zážitky. Mestá ožívajú tradičnými trhmi, veľkonočnými sladkosťami ako sú Colomba pasquale (veľkonočná holubica – taliansky tradičný veľkonočný chlieb) a čokoládové vajíčka, a množstvom kultúrnych podujatí, ktoré odhaľujú bohatú históriu a tradície týchto miest.

Užite si prehliadku najkrajších pamiatok Ríma a Vatikánu na 5-dňovom zájazde. Okrem veľkonočných osláv budete mať možnosť vidieť Koloseum, Benátske námestie s palácmi, Vatikánske múzeá či Castel Sant'Angelo.

Pripojte sa k nám na nezabudnuteľný zájazd do srdca talianskej histórie a kultúry, Ríma a Vatikánu, len za 229 €.

Veľká noc v Ríme a Vatikáne je teda nielen duchovným zážitkom, ale aj príležitosťou objavovať historické a kultúrne bohatstvo, ktoré tieto miesta ponúkajú. Je to čas pre zamyslenie, obnovu a oslavu života, ktorý priláka ľudí z celého sveta, aby boli svedkami tejto jedinečnej tradície.

Parížska Veľká noc s francúzskym šarmom

Paríž ponúka kúzelnú Veľkú noc plnú umenia a kultúry. Veľká noc v Paríži je pre mnohých synonymom pre obnovu, oslavu a kultúrne zážitky. Od náboženských obradov po gastronomické pochúťky, mesto ožíva počas veľkonočných sviatkov vďaka rozmanitým podujatiam a tradíciám, ktoré lákajú miestnych aj turistov. Veľkonočné bohoslužby majú v Paríži hlboké korene a sú neoddeliteľnou súčasťou osláv. Majestátne parížske katedrály a kostoly, ako napríklad slávna Notre-Dame (z dôvodu požiaru v roku 2019 je momentálne zatvorená), Bazilika Sacré Coeur alebo Saint Sulpice, sa stávajú dejiskami náboženských ceremoniálov. Veľkonočné sväté omše v týchto sakrálnych priestoroch sú silným zážitkom, ktorý osloví nielen veriacich.

Čokoláda tu hrá dôležitú úlohu, pričom parížski cukrári vytvárajú skutočné umelecké diela z čokolády, od veľkonočných zajacov a prepracovaných čokoládových vajec až po ďalšie zaujímavé kreácie, ktoré je až škoda zjesť.

Otvoriť galériu

Hľadanie veľkonočných vajíčok je pôvodne germánska tradícia, ktorá sa udomácnila aj vo Francúzsku. Organizuje sa v mnohých verejných parkoch a záhradách, ako sú napríklad Parc André Citroën alebo parížska zoologická záhrada. Je to skvelý zážitok pre deti a súčasť veľkonočných osláv.

5-dňový zájazd do Paríža s cestovnou kanceláriou DAKA počas veľkonočných sviatkov je skvelou príležitosťou ako si spestriť Veľkú noc. Čaká vás prehliadka so sprievodcom na miesta ako Katedrála Notre-Dame, gotická kaplnka Sainte-Chapelle, Eiffelova veža alebo kabaret Moulin Rouge.

Objavte čaro Paríža s našim exkluzívnym zájazdom za bezkonkurenčnú cenu 239 €!

Veľká noc v Paríži je teda príležitosťou nielen na duchovnú obnovu, ale aj na objavovanie kultúrnych a gastronomických bohatstiev tohto nádherného mesta. Každý, kto túži zažiť jedinečnú atmosféru, by mal zvážiť návštevu Paríža počas týchto sviatkov.

Veľká noc v srdci Talianska – v Toskánsku

Táto oblasť, známa svojimi malebnými kopcovitými krajinami, historickými mestami a vynikajúcou kuchyňou, zažíva počas veľkonočných sviatkov jedinečnú atmosféru, ktorá je zmesou náboženských obradov, ľudových zvykov a gastronomických pôžitkov.

Otvoriť galériu

Vrcholom veľkonočných osláv je Veľkonočná nedeľa, ktorá je v Toskánsku spojená s radom tradičných udalostí a zvykov. Jednou z najvýznamnejších je Scoppio del Carro vo Florencii, kde sa symbolicky odpáli voz plný ohňostrojov na námestí Piazza del Giovanni. Arcibiskup zapáli raketu v tvare holubice (nazývanú Kolumbína, ktorá symbolizuje Ducha Svätého) a tá striedavo letí po drôte von a narazí na voz plný ohňostroja, čím nasleduje explózia vozu. Výbuch má odkazovať na dobrú úrodu, stabilný občiansky život a dobrý obchod.

Počas týchto sviatkov je tiež dôležitá gastronómia. Typickým veľkonočným pokrmom je jahňacie mäso, ktoré sa pripravuje na rôzne spôsoby, od pečených kotletiek po bohaté ragú.

Región zaplnený olivovými hájmi, citrónovníkmi, vinicami a záplavou slnečných lúčov vás privíta aj počas veľkonočných sviatkov. Užite si netradične strávené sviatky vo Florencii, Pise a starovekom mestečku San Gimignano. Počas 5-dňového zájazdu si pozriete Piazza Signoria s palácom Palazzo Vecchio, vežu Torre Pendente, Baziliku di Santa Maria Assunta a mnoho ďalších dychberúcich pamiatok.

Rezervujte si svoje miesto už dnes a zažite kúzlo Toskánska spolu s nami za akciovú cenu 259 €!

Veľkonočné dobrodružstvo v Transylvánii

Transylvánia, známa svojimi hradmi a legendami o Drakulovi, ponúka tajomnú a dobrodružnú atmosféru počas veľkonočných sviatkov.

Veľká noc v Transylvánii, čas, keď kresťanský svet oslavuje zmŕtvychvstanie Ježiša Krista, je v tomto regióne obzvlášť zaujímavá. Pre väčšinu obyvateľov Transylvánie je Veľká noc dôležitým náboženským sviatkom. Mnohí chodia do kostola na slávnostné bohoslužby a veľkonočné obrady.

Otvoriť galériu
Zdroj: CK DAKA

Veľká noc sa po celom svete spája s dodržiavaním tradícií a ani Transylvánia nie je výnimkou. Jednou zo známych tradícii je maľovanie a zdobenie vajíčok. Grafické či kvetinové motívy s rôznym významom premieňajú obyčajné kraslice na umelecké diela. Ďalšou tradíciou je oblievanie dievčat a žien vodou alebo parfumom pre šťastie a zdravie.

Veľkonočné prázdniny môžu tiež slúžiť ako príležitosť na návštevu historických pamiatok v Transylvánii, ako je hrad Bran, ktorý sa spája s postavou Drakulu, alebo mesto Sighisoara, ktoré je známe svojou starovekou atmosférou a krásnou architektúrou.

Nezmeškajte svoju šancu na dobrodružstvo, ktoré si zapamätáte na celý život a rezervujte si zájazd do Transylvánie za skvelých 219 €.

Strávenie Veľkej noci v Transylvánii je spojením viery, tradície a krásneho prostredia. Pre turistov aj miestnych obyvateľov toto obdobie ponúka jedinečnú príležitosť prežiť sviatky s nádychom tajomstva a histórie, ktorými je Transylvánia taká slávna.

Holandsko – Veľká noc na holandský spôsob

Navštívte Keukenhof, najväčšiu kvetinovú záhradu na svete, kde na jar rozkvitajú milióny tulipánov a iných kvetov. Okrem toho môžete zažiť unikátne holandské veľkonočné trhy a tradičné jarmoky.

Veľká noc je jedným z najvýznamnejších kresťanských sviatkov, ktoré sa oslavujú po celom svete. Každá krajina má svoje vlastné tradície a zvyky spojené s Veľkou nocou, a Holandsko nie je výnimkou. Jedným z najcharakteristickejších prvkov holandskej Veľkej noci sú vajíčka. Tradične sa vajíčka zdobia rôznymi vzormi a farbami a potom ich deti hľadajú v parkoch či na záhradách.

Otvoriť galériu
Paasvuren
Zdroj: CK DAKA

Ďalším tradičným zvykom počas Veľkej noci je paasvuren – veľkonočné ohne alebo vatry. Rituál pôvodne nebol kresťanský,  no začal sa považovať za svetlo Veľkej noci – symbol zmŕtvychvstania Božieho syna. Veľká noc v Holandsku je tiež časom pre náboženské slávnosti a bohoslužby. Mnoho ľudí navštevuje kostoly a zapaľuje sviečky na oslavu vzkriesenia Ježiša Krista.

Zažite inú kultúru na 3-dňovom zájazde do Holandska, kde si pozriete hlavné námestie Amsterdamu Dam, Kostol svätého Mikuláša a v neposlednom rade vás ovanie vôňa tulipánov na pestrofarebnej kvetinovej výstave Keukenhof.

Otvoriť galériu

Objednajte si zájazd do Holandska za akciovú cenu 149 €.

Celkovo možno povedať, že Veľká noc v Holandsku je plná tradičných zvykov a zábavy. Sú to dni, keď sa ľudia stretávajú s rodinou a priateľmi, aby oslavovali obnovu života a privítali jar. Bez ohľadu na náboženské vyznanie, Veľká noc v Holandsku je časom radosti, spoločenstva a tradícií.

CK DAKA ponúka množstvo zájazdov, nielen počas Veľkej noci. Je na vás či si vyberiete All-inclusive pobyt či poznávací zájazd. Poďme vytvárať nezabudnuteľné momenty spolu.

Ak vás zaujala niektorá z ponúk od cestovnej kancelárie DAKA, neváhajte, termíny týchto zájazdov a podrobný program nájdete na webovej stránke CK DAKA, kde si zájazd môžete aj objednať. S výberom vám veľmi ochotne a odborne poradia v 12-tich pobočkách CK DAKA po celom Slovensku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete