Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2024 00:00 | PR články
PR článok

Prečo je investovanie do ETF ideálne pre začínajúcich investorov

Čo je ETF?

Fond obchodovaný na burze (ETF) (z anglického exchange-traded fund) je druh združeného investičného cenného papiera, ktorý funguje podobne ako podielový fond.

ETF sa kupuje a predáva tak ako akcie spoločnosti počas dňa, keď sú otvorené burzy. Rovnako ako akcie, aj ETF má svoj obchodný symbol.

Na rozdiel od akcií spoločnosti sa počet akcií ETF v obehu môže denne meniť, pretože sa neustále vytvárajú nové akcie a odkupujú existujúce akcie. Schopnosť ETF priebežne vydávať a odkupovať akcie udržiava trhovú cenu ETF v súlade s ich podkladovými cennými papiermi.

Hoci sú ETF určené pre individuálnych investorov, inštitucionálni investori zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní likvidity a integrity ETF prostredníctvom nákupu a predaja podielových listov, čo sú veľké bloky akcií ETF, ktoré možno vymeniť za koše podkladových cenných papierov.

Keď sa cena ETF odchýli od hodnoty podkladového aktíva, inštitúcie využívajú arbitrážny mechanizmus, ktorý poskytujú podielové listy, aby sa cena ETF vrátila do súladu s hodnotou podkladového aktíva.

ETF je ideálny nástroj pre menších investorov na dlhodobé investičné obdobie.

Výhody investovania do ETF

Diverzifikácia
Fondy ETF vám poskytujú účinný spôsob diverzifikácie vášho portfólia bez toho, aby ste si museli manuálne vyberať jednotlivé akcie alebo dlhopisy.
Pokrývajú väčšinu hlavných tried aktív a sektorov, čím vám ponúkajú široký výber investícií.
Medzinárodné ETF, regionálne ETF a ETF pre špecifické odvetvia a špecializácie poskytujú prístup k sektorom, v ktorých môže byť ťažšie kúpiť a predať jednotlivé akcie a dlhopisy.

Nízke náklady
ETF často sprevádzajú nízke náklady za nákup, predaj a taktiež majú nízky počiatočný limit. U niektorých brokerov je možné začať aj s pár eurami.

Flexibilita obchodovania
Fondy ETF sú veľmi univerzálne a umožňujú vám ľahko presúvať peniaze medzi konkrétnymi triedami aktív, ako sú akcie, dlhopisy alebo komodity.
Obchodujú sa ako akcie, čo znamená, že s nimi môžete obchodovať kedykoľvek počas trhových hodín.

Transparentnosť
Väčšina ETF zverejňuje svoje podiely a zmeny v nich na dennej báze.
Aktívne polotransparentné ETF odhaľujú investorom kompletné držby portfólia mesačne alebo štvrťročne s malým oneskorením. ETF zvyčajne držia rovnaké cenné papiere ako konkrétny index, ktorý sledujú, hoci niektoré môžu držať aj značnú vzorku cenných papierov indexu.

Daňová efektívnosť
Na Slovensku sa do ETF oplatí investovať aj kvôli daniam. Ak ste investície do ETF vlastnili aspoň rok, ste oslobodení od daňovej povinnosti z prípadného zisku.

Viac o ETF a dôležité informácie o investovaní do akcií, fondov alebo kryptomien nájdete na populárnej webstránke www.finfin.sk.

Firmy na Slovensku, cez ktoré sa dá investovať do ETF

Na Slovensku máme mnoho skvelých spoločností, ktoré vám radi pomôžu s investovaním do ETF, ako aj so spravovaním vášho portfólia alebo poskytovanie materiálov na vzdelávanie o financiách.

Finax

Keď ide o jednoduchosť a vzdelávací program, Finax je na vrchole v rámci Slovenska. Stovky klientov hodnotia Finax ako maximálne pochopiteľný aj pre úplných laikov. Transparentnosť investičných účtov je mnohokrát spomínané ako obrovská výhoda.

Založenie účtu je veľmi rýchle a jednoduché, taktiež vloženie finančných prostriedkov. Za ich spravovanie je nastavený poplatok za správu majetku.

Tieto poplatky sú konkurencieschopné a pri vyšších sumách sa znižujú. Ďalšou výhodou je, že môžete začať investovať aj s takou malou sumou ako je 10€. Je na vás, koľko chcete investovať a takáto flexibilita vám umožňuje aj meniť svoje portfólio kedykoľvek chcete.

Celú Finax recenziu si viete prečítať tu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Spomínaný vzdelávací program je na vysokej úrovni a je prispôsobený aj pre úplných začiatočníkov v investovaní. Medzi tieto materiály patria napríklad podcasty Finax.

Portu

Rovnako ako Finax, firma Portu patrí medzi lídrov na Slovensku a v Česku v oblasti investovania. Stránka a aplikácia Portu je jednoduchá na používanie a pochopenie aj bez predošlých skúseností. Transparentný prístup k investovaniu vašich peňazí je samozrejmosťou a rozdelenie portfólií podľa ich investičného cieľa je prehľadné a praktické.

Je na vás, či necháte všetko na zautomatizovaného roboadvisora a správcov vášho portfólia alebo sami budete robiť investičné rozhodnutia. Portu ponúka obe možnosti a všetko medzi nimi. Pre skúsenejších sa tu nájde napríklad aj investovanie do kryptomien. Viac sa dočítate v Portu recenzií.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Sú tieto firmy bezpečné? Áno, kapitál je poistený do výšky 50 000€ a taktiež sú regulované národnou bankou. Zisk nie je samozrejmosťou, no o strach zo straty vašich peňazí zo strany týchto investičných firiem mať nemusíte.

Investovanie cez brokera

Na druhej strane je aj iná možnosť ako si nechať spravovať portfólio vo firme ako Finax alebo Portu. Môžete si ho spravovať sami. Nevýhodou je potrebná znalosť aspoň základných informácií o investovaní a je tomu potrebné venovať trochu viac času.

Výhodou sú nižšie poplatky a priamosť vašich investícií. Pri výbere správneho brokera je kľúčové mať povedomie o poplatkoch, platforme, alebo o zákazníckom servise.

Brokerov je obrovské množstvo, ako si teda vybrať správne? Medzi osvedčených a dôveryhodných brokerov sa zaraďujú napríklad Interactive Brokers, broker eToro alebo XTB. Cez tieto brokerské spoločnosti je možné sprostredkovať nákup ETF bezpečne a svojpomocne.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom