Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2024 08:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Ako skutočne odolný je titánový iPhone 15?

Apple po prvý raz siahol vo svojich Pro modeloch iPhone 15 po titáne. Tento materiál sa používa na stavbu rakiet a vyznačuje sa vysokou odolnosťou a nízkou hmotnosťou. Ako obstála jeho odolnosť v drop teste?

Doteraz sa výrobca vo smartfónoch spoliehal na tradičnú nehrdzavejúcu oceľ, ale tento rok nasadil do vlajkových lodí iPhone 15 Pro a Pro Max nový luxusný materiál – titán. Základné verzie iPhonu 15 sa však naďalej spoliehajú na tradičnú nehrdzavejúcu oceľ.

Prémiový titán po prvý raz použitý v iPhonoch 15

Prémiový titán použitý v Pro verziách iPhonov je zmesou 90 % titánu, 6 % vanádu a 4 % hliníka, čo mu poskytuje extrémnu odolnosť, tvrdosť a najmä nízku hmotnosť v porovnaní s oceľou. Titán 5. triedy sa používa dokonca na stavbu rakiet, v roveroch na Marse či v leteckom priemysle. Všetkých budúcich majiteľov vlajkových Pro verzií iPhonu 15 poteší ich nižšia hmotnosť, ktorá klesla o 18 gramov v porovnaní s predchádzajúcou generáciou iPhonu 14 Pro. Čo síce neznie značne, ale každý ušetrený gram vo vrecku sa počíta.

Nový materiál titán nie je použitý v celom zariadení, ale v jeho rámoch, pričom prešiel špeciálnou povrchovou úpravou. Nebudú sa vám na ňom toľko zachytávať odtlačky prstov a bude menej náchylný na škrabance.

Displej smartfónu je pokrytý sklom Apple Ceramic Shield, ktorý sa vyrába pridávaním nanokeramických kryštálov do zmesi skla, čo mu poskytuje vysokú tvrdosť a odolnosť voči poškodeniu.

Všetky modely radu iPhone 15 majú krytie IP68, čo im zabezpečuje odolnosť voči vniknutiu prachu a zvládnu aj ponorenie do vody do hĺbky 6 metrov po dobu maximálne 30 minút.

Otvoriť galériu
Zdroj: 123rf.com

Aký odolný je iPhone 15 v praxi?

Technické špecifikácie výrobcu sú jedna vec a reálne podmienky sú vec druhá. Otestovať reálnu odolnosť najlepšie vybaveného iPhonu 15 Pro Max sa pokúsil známy YouTuber JerryRigEverything.

Telefón podrobil „drop testom“, pri ktorých ho hádzal z výšky na zem, snažil sa ho poškrabať a ohnúť silou. V tomto nie príliš vedeckom teste telefón vystavil extrémnym podmienkam a zistil, že aj keď má novinka titánový rám, tak ten sám o sebe neochráni na poškodenie náchylnú zadnú sklenenú stranu zariadenia.

Youtuber chcel tiež zistiť, ako je na tom v odolnosti predné sklo Apple Ceramic Shield, chrániace displej zariadenia. Snažil sa robiť ryhy do skla predmetmi s rôznou tvrdosťou a zistil, že menšie škrabance sa začnú objavovať pri použití predmetu s tvrdosťou na úrovni 6 Mohsovej stupnice. Väčšie ryhy sa objavili pri 7. úrovni Mohsovej stupnice, čo znamená veľmi vysokú odolnosť skla voči poškrabaniu.

Z testov jasne vyplýva, že predné sklo iPhonu je vysoko odolné voči poškrabaniu a titánový rám neochráni zadnú sklenenú časť pred pádmi z výšky.

Odolnosť iPhonu 15 zvýšite krytom z tkaniny FineWoven od Applu

Je dobre spomenúť skutočnosť, že pri testoch boli použité extrémne podmienky, ktoré pri bežnom používaní smartfónov nenastanú. Ak chcete mať istotu, že vaše zariadenie sa nijako nepoškodí či nepoškrabe, je vhodné používať ochranné puzdra či obaly na telefóny.

Kalifornský gigant Apple predáva kryty z tkaniny FineWoven, ktorá sa vyrába z mikrokrepu a na dotyk pôsobí ako mäkký semiš. Kryt je vysoko odolný a vyrobený zo 68 % z recyklovaného materiálu. Má v sebe integrované magnety MagSafe, vďaka ktorým kryt výborne priľne k telefónu.

Kalifornský gigant používa titán aj v smarthodinkách Apple Watch

V portfóliu značky nájdeme zákazníkmi veľmi obľúbené hodinky Apple Watch Ultra, kde výrobca tiež používa materiál titán. Najlepšie vybavené smarthodinky Apple Watch Ultra 2 majú celé puzdro vyrobené z tohto materiálu, čo im dodáva vysokú odolnosť a nízku hmotnosť.

Pri modeli smarthodiniek Apple Watch 9 máme na výber puzdro vyrobené z hliníka alebo z nehrdzavejúcej ocele a u odľahčenej verzii Apple Watch 9 SE sa musíme uspokojiť s hliníkom.

Apple je známy aj výrobou veľmi odolných prenosných počítačov. MacBook Air M2 či lepšie vybavený MacBook Pro síce nie sú vyrobené z titánu, ale z hliníka, no poskytujú odolnosť a zároveň estetický vzhľad.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustr. foto)
Máte radi olivy? Po týchto faktoch vás možno prejde chuť! To ste o nich netušili
Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách.
Foto
Krajinu sužujú ničivé záplavy: Prírodný živel usmrtil stovky ľudí, bilancia obetí stále stúpa
Nela Pocisková
Foto
Pocisková BEZ NOHAVIČIEK?! Z týchto záberov vám bude horúco: Herečka sa odviazala
Polícia obvinila muža z Medzilaboriec, ktorý sa vyhrážal mestskému policajtovi.
Váš Tip
Muž v centre Bratislavy spadol, pristavil sa pri ňom cyklista: Policajti neverili očiam, všetko zachytila kamera!
Polícia SR
Mŕtvy muž († 27) v Bratislave: Nové skutočnosti! Polícia prehovorila
(ilustračná foto)
Útok na reštauráciu! Hlásia mŕtvych aj zranených: Je za tým Ukrajina?
Foto
Dve rovnaké situácie, rozdielne verdikty: Poškodili rozhodcovia slovenský tím?
(ilustr. foto)
11 najčastejších príznakov RAKOVINY: Znepokojivé, čo je medzi nimi! Odhaľte zákernú chorobu včas
Čelná zrážka skončila tragicky.
Foto
Smrteľná čelná zrážka pri obci Vieska: Zo záberov naskakujú zimomriavky!
Foto
Zmeny v zostave Slovákov: TENTO útočník si proti Kazachom nezahrá!
Mladá žena si hovorí "Jade The Fur".
Foto
FOTO Dievča sa prezlieka za obrovského psa a zarába na tom: TOTO povedal jej priateľ!
Na bicykloch je potrebné dodržiavať pravidlá.
Teplé počasie láka na kolesá, no pozor: Ako sa ZMENILI pravidlá pre cyklistov!